Gözlemeyi birde böyle deneyin
Sebzeli Mini Gözlemeler Tarifi (16 adet)
2 adet yufka
2 adet kabak,
2 adet havuç
2 adet soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı soya sosu
Tuz
Karabiber
Kızartmak için:
Çok az sıvıyağ
Sos için:
4 çorba kaşığı bal
4 çorba kaşı ı sirke
2 çorba kaşığı soya sosu
2 çorba kaşığı salça
2 diş sarmısak
Kabak, havuç ve soğanı küp küp doğrayın. Sıvıyağda sebzeleri 2-3 dakika soteleyin. Tuz, karabiber ve 2 çorba kaşığı soya sosu ilave ederek kavurun. Soğuması için bir kenara alın. Bu arada yufkaları 8 eşit üçgene bölün. Soğuyan sebzeleri yufkanın geniş kenarına yayın. Geniş dikdörtgenler şeklinde sarın. Yapışmaz yüzeyli tavada çok az yağda (dilerseniz yağ kullanmayabilirsiniz) kızartın. Sos için 2 diş sarmısağı ezip, tüm malzemeyi iyice karıştırın. Böreklerle birlikte servis yapın.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Ispanaklı Bayat Ekmek Gözlemesi Tarifi (6 kişilik)
250 gram rondodan çekilmiş bayat ekmek
4 su bardağı un,
1 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar su,
2 çay kaşığı tuz
Harç için:
1 adet soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ,
1 demet ıspanak
HARÇ için kıyılmış soğanı sıvıyağda kavurun. Kıyılmış ıspanak ekleyip 2 dakika daha kavurun. Bayat ekmeği rondodan geçirip, su ile ıslatın. Un, tuz ve azar azar su ekleyip, yoğurarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. 30 dakika dinlendirin. Hamurdan küçük bezeler koparıp, unlanmış tezgahta pasta tabağı büyüklüğünde açın. Bir adet yufkanın bir yarısına ıspanaklı harçtan koyup, diğer yarısını üzerine kapatın. Sacda veya yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı kızartın. Üzerlerine tereyağı sürüp ılık olarak servis yapın.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Gözleme Tarifi (6 kişilik)
1 adet bayat ekmek
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tereyağı
Patatesli harç için:
3 adet patates
3 dal taze soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon,
kuru nane
Kıymalı harç için: 250 gram kıyma
1 adet soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon,
kuru nane
Peynirli harç için:
250 gram beyaz peynir
1 demet maydanoz
Bayat ekmeği ıslatıp, kabuklarıyla birlikte suyunu sıkın. İyice ezip, un ekleyin. Yoğurup, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Hamuru 12 adet bezeye ayırın. Üzerini nemli bezle örtüp, 30 dakika dinlendirin. Patatesli harç için patatesleri haşlayıp, küp doğrayın. Ayrı bir yerde taze soğanı kıyıp, sıvıyağda soteleyin. Kenara alıp ılınmaya bırakın. Derin bir kaba aldığınız patatese, soğan, tuz, karabiber, pulbiber, kimyon ve nane ilave edip, iyice karıştırın. Kıymalı harç için ince doğranmış soğanı sıvıyağda soteleyin. Kıymayı ilave edip kavurun. Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon ve nane ekleyip karıştırın. Peynirli harç için peyniri çatalla ezip, kıyılmış maydanozla karıştırın. Bezeleri tabak büyüklüğünde açıp, yufkaların yarısına hazırladığınız içlerden pay edin. Yufkaların diğer yarısını üzerlerine kapatın. Yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı kızartıp, üzerlerine tereyağı sürün. Sıcak servis yapın.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Lorlu Cevizli Pratik Gözleme Tarifi (6 adet)
6 adet yufka
500 gram taze süt loru
İki buçuk su bardağı çekilmiş ceviz
1 adet orta boy soğan
Üzerine sürmek için:
Tereyağı
Soğanı soyup, piyazlık doğrayın. Lor ve iri çekilmiş cevizle karıştırın. Yufkaları açıp, ortasına 3-4 çorba kaşığı cevizli içten koyun. Kenarlarını katlayın (büyüklüğünü kullanacağınız tavaya göre ayarlayın). Gözlemeleri yapışmaz yüzeyli tavada, orta ateşte arkalı-önlü kızartın. Pişen taraflarına fırça ile tereyağı sürün. Sıcak servis yapın.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Keşli Gözleme Tarifi (12 adet)
Hamuru için: Yarım kg un
1 çay kaşığı tuz
Yeteri kadar su
İçi için: 1 su bardağı rendelenmiş keş
1 çorba kaşığı tereyağı
750 gram ıspanak yaprağı
Yarım demet maydanoz
1 adet büyük boy patates
1 çay kaşığı tozşeker
Karabiber, pulbiber
Üzerine: Tereyağı
HAMUR için derin bir kaba un ve tuzu koyun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar su katıp, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler koparın ve her birini pasta tabağı büyüklüğünde açın. İçi için keşi tereyağında pembeleşene kadar çevirin ve ocaktan alın. Ispanak yaprağı ve maydanozu kıyıp, derin bir kaba alın. Üzerine keşli karışım, rendelenmiş patates ve tozşeker katın. Karabiber ve pulbiberini ayarlayıp, tüm malzemeyi karıştırın. Açtığınız hamurlardan birinin içine ıspanaklı karışımdan 2 çorba kaşığı koyup, yayın ve ikinci hamuru üzerine kapatıp, kenarına elinizle bastırarak kapatın. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Gözlemeleri yapışmaz yüzeyli bir tavada önlü arkalı kızartın. Üzerine tereyağı sürün ve sıcak olarak servis yapın.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Gözleme Tarifi (4 kişilik)
4 tane yufka
1 su bardağı beyaz peynir
1 tutam maydanoz
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Acı pul biber
- Yufkaları tezgâhınızın u¨zerine açın.
- Beyaz peynir, pul biber ve maydanozları karıştırın.
- Su¨t ve sıvı yağla sos yapın.
- Her bir yufkanın içerisine önce sosu su¨ru¨p sonra peynirli harcı ekleyerek katlayın.
- 3. seviyede her iki tarafı kızarıncaya kadar pişirin.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Patatesli Gözleme Tarifi (8 adet)
Beş buçuk su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
Bir buçuk su bardağı ılık su
6 adet patates
2 adet soğan
1 demet maydanoz
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, pulbiber
Unun bir su bardağını ayırıp, kalanını yoğurma kabına aktarın. Ilık suda mayayı, tozşekerle eritin. Maya kabarınca, unun ortasına dökün ve tuzunu ayarlayın. Ele yapışmayacak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurun üzerini örtüp, iki misli kabarana dek bekletin. Daha sonra hamuru 10 eşit bezeye bölün. Her bezeyi, ayırdığınız 1 su bardağı un ile birlikte 1 mm kalınlığında ve pasta tabağı büyüklüğünde açın. Haşlanmış patatesleri soyup rendeleyin. Soğanları küçük doğrayıp, sıvıyağda pembeleştirin. Patates, kıyılmış maydanoz, tuz ve pulbiberi ekleyin. 1 dakika sonra ateşten alın. Açtığınız yufkaların yarısına patatesli harçtan koyun. Hamurun diğer yarısını da üzerine örtün. Kenarlarına parmak ucunuzla bastırın. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya tereyağı sürün. Gözlemelerin bir yüzünü pişirin. Diğer yüzünü de çevirip pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Ispanaklı Gözleme Tarifi (10 adet)
2 su bardağı kepekli un
1 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar su
İçi için: 250 gram ıspanak yaprağı
Tuz, karabiber ve pulbiber
Kızartmak için: 3 çorba kaşığı zeytinyağı
Üzeri için: 10 dilim kaşar peyniri
Un, tuz ve suyu iyice yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat dinlendirin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açın. İçi için çok ince kıyılmış ıspanak yaprağını tuz, karabiber ve pulbiber ile karıştırın. Açtığınız hamurlardan birinin ortasına bu karışımdan koyup kenarları üst üste gelecek şekilde kapatın. Hamurlar ve iç bitene kadar işleme devam edin. Daha sonra çok az zeytinyağında arkalı önlü kızartın. Sıcakken her böreğin üzerine bir dilim kaşar peyniri koyup servis yapın.
Aşçının notu: Hamur çok yumuşak olursa un ilave edebilirsiniz.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Semizotlu Gözleme Tarifi (6 kişilik)
6 su bardağı un
İki buçuk su bardağı su
1 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı salça
1 demet semizotu
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Unu geniş bir kaba alıp, ortasını havuz gibi açın. İçine suyu ve tuzu ekleyin. Özlü bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurun üzerine nemli bez örterek yarım saat dinlendirin. Ayıklanıp yıkanmış semizotunu doğrayın. Bu arada küp doğranmış soğanı sıvıyağda pembeleştirin. Salçayı ekleyip, birkaç kez çevirin ve ayıklanıp, yıkanmış semizotunu katın. Semizotu diriliğini kaybedene dek karıştırarak kavurun. Tuz ve karabiberini ekleyin. Semizotlu harcı ateşten alıp, soğutun. Bu arada dinlenmiş hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp, bezeler yapın. Bezeleri unlanmış bir zeminde, yarım cm kalınlığında açın. Yufkanın bir kenarına semizotlu harçtan koyun. Yufkanın diğer kenarını semizotlu harç üzerine kapatıp, kenarlarını parmak uçlarınızla bastırarak yapıştırın. Gözlemeleri saç üzerinde veya yapışmaz yüzeyli bir tavada önlü arkalı pişirin. Sıcakken tereyağı ile yağlayıp, servis yapın.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Peynirli Gözleme Tarifi (18 adet)
500 gram un
250 gram lor peyniri
3 dal taze soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yeteri kadar su
Bir demet maydanoz
Pulbiber, tuz
Unu derin bir kaba alarak ortasını açın. Tuz ekleyip, yavaş yavaş su ilavesi ile yumuşak bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örterek dinlendirin. Diğer taraftan ince kıyılmış taze soğanı çok az yağ ile soteleyin. Ocağı kapatıp, üzerine ince kıyılmış maydanoz, pulbiber ve lor peynirini ekleyin. Dinlenen hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, incecik açın. Bir tarafına hazırladığınız içten koyun. Diğer yarısını üzerine kapatın. Yağsız, yapışmaz yüzeyli tavada iki tarafını da kızartın.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Balık Gözleme Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg tekir
1 adet yufka
1 adet küçük boy soğan
1 adet sivri biber
1 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet domates
Yarım çay kaşığı
rendelenmiş muskat
Tuz, karabiber
Üzerine:
1 çorba kaşığı tereyağı
BALIKLARDAN fileto çıkarıp küp şeklinde doğrayın. İnce kıyılmış soğan ve sivri biberi sıvıyağda kavurun. Kabukları soyulmuş ve rendelenmiş domates, rendelenmiş muskat, küp doğranmış balık, tuz ve karabiber ekleyip kavurmaya devam edin. Daha sonra iç harcı soğuması için bir kenara alın. Yufkayı 8 eşit parçaya bölün. Oluşan üçgenlerin orta kısımlarına iç harcı pay edin. Yufkaları sigara böreği sarar gibi sarıp ızgarada pişirin. Üzerlerine tereyağı sürüp servis yapın.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Dilli Gözleme Tarifi (6 kişilik)
6 adet yufka
İçi için:
1 adet dana dili
Yeteri kadar su
1 çay bardağı sirke
1 demet taze soğan
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Tuz, tane karabiber
Üzerine: Tereyağı veya sıvıyağ
ÖNCELİKLE dili geniş bir kaba alın. Üzerini geçecek kadar su ve 1 çay bardağı sirke ilave edin. Bir gece buzdolabında bekletin. Daha sonra suyunu süzüp, iyice yıkayın. Düdüklü tencereye alın ve üzerini biraz geçecek kadar su, tuz ve tane karabiber ekleyin. Kısık ateşte iki buçuk saat pişirin. Suyunu süzün ve dili buzdolabında soğumaya bırakın. Soğuyan dili elinizle didikleyin. İçine ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, ceviz ve tuz ilave edip, karıştırın. Yufkalardan birini düz bir zemine serin ve ortasına hazırladığınız dilli harçtan koyun. Yufkanın dört kenarını üst üste gelecek şekilde kapatın ve dikdörtgen bir yufka elde edin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Yapışmaz yüzeyli bir tavada veya sac üzerinde önlü arkalı pişirin. Üzerine tereyağı sürün. Dilimleyip sıcak olarak servis yapın.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Balkabaklı Gözleme Tarifi (8 kişilik)
500 gram un
1 paket (40 gram) yaş maya
Yarım tatlı kaşığı tozşeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
Yeteri kadar tuz
Harç için:
1 dilim haşlanmış balkabağı
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 diş sarmısak
Tuz, karabiber, pulbiber
Kızartmak için: Tereyağı
MAYA, tozşeker, süt ve tuzu iyice karıştırın. Unu derin bir kaba alıp, ortasını havuz gibi açın. Mayalı karışım ve sıvıyağ ekleyip, iyice yoğurun. Hamurun üzerini örtüp, 1 saat dinlendirin. Harç için soğanı yemeklik doğrayıp, sıvıyağda kavurun. Üzerine kıyılmış sarmısak ve püre haline getirilmiş balkabağı ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiber ilave edip, karıştırın. Hamurdan bezeler koparıp, servis tabağı büyüklüğünde açın. Bir adet açılmış hamurun kenarına balkabaklı harçtan koyup, hamurun diğer ucunu üzerine kapatın. Tüm hamur ve harç
bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Her gözlemenin iki tarafına da bir parça tereyağı sürüp, yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Gözlemeyi birde böyle deneyin
Hamsili Kaygana Tarifi (5 kişilik)
250 gram ayıklanmış hamsi
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı un
3 adet yumurta, yarım kg süt
6-7 yaprak ince kıyılmış pazı
Yarımşar demet ince kıyılmış
taze nane ve maydanoz, tuz
5-6 dal ince kıyılmış taze soğan
Kızartmak için:
Sıvıyağ
DERİN bir kasede mısır unu, un ve yumurtayı bir çırpıcı ile iyice çırpın. Topaklanmaması için sütü yavaşça ilave ederek tahta bir kaşıkla karıştırın. İnce kıyılmış hamsi, pazı, nane, maydanoz, taze soğan ve tuz ekleyin. Bütün malzemeyi karıştırın. Yapışmaz yüzeyli bir tavayı kızdırın ve 1-2 çorba kaşığı sıvıyağ gezdirin. Hamsili karışımdan 1 kepçe koyun ve krep gibi her iki tarafını kızartın. Karışım bitene kadar işleme devam edin. Sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri