Gizemli iksir: zencefil
ZENCEFİLLİ KURABİYE(8 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg un
2 tatlı kaşığı zencefil
Yarım su bardağından bir parmak
fazla esmer şeker
250 gram margarin
2 adet yumurta
Bir buçuk su bardağı toz badem
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Kızılcık veya vişne marmelatı
Hazırlanışı:
Unu bir kaba eleyin. Zencefili, şekeri, margarini, yumurtaları, toz bademi ve kabartma tozunu ekleyin. Malzemeler özleşene dek yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru merdane ile düz bir zeminde 4 mm kalınlığında açın. Hamurları kalp şeklindeki bir kalıpla kesin (bu kalıpları kartondan siz de hazırlayabilirsiniz). Şekilli hamurların yarısının ortasını küçük kalp şeklindeki bir kalıpla tekrar kesin. Tüm bisküvileri, hafifçe yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35 dakika pişirin. Sonra bisküvileri ikili olacak şekilde üst üste koyun (ortasını kestikleriniz üste gelecek). Küçük kalplerin içine kızılcık veya vişne marmeladı doldurup, servis yapın.
Gizemli iksir: zencefil
ZENCEFİLLİ SÜT(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 su bardağı süt
3 çorba kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 tutam kavrulmuş kakule
1 adet karanfil
1 çorba kaşığı dövülmüş badem
Üzerine: Tarçın
Hazırlanışı:
Bir tencereye süt ve tozşekeri alın. Tahta bir kaşıkla karıştırın. İçine rendelenmiş taze zencefil, kavrulmuş kakule, karanfil ve dövülmüş badem ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra zencefilli sütü süzün. Bardaklara doldurun ve üzerine tarçın serpin. Sıcak olarak servis yapın.
Gizemli iksir: zencefil
ZENCEFİLLİ PORTAKAL REÇELİ
Malzemeler:
Bir buçuk kg portakal
Yeteri kadar su
5 su bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı rendelenmiş zencefil
Hazırlanışı:
Portakalları yıkayıp çatalla üzerine delikler açtıktan sonra bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin. Kabuğunun acı suyunun gitmesi için kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Aynı işlemi her seferinde yeniden soğuk su koyarak 2 kez daha tekrarlayın. Portakalları sudan alıp ılıtın ve küçük parçalar halinde dilimleyin. Varsa çekirdeklerini ayıklayın. Bir tencereye alıp üzerine tozşeker ve zencefil ilave edin. Kısık ateşte, arada bir tencereyi sallayıp karıştırarak ve üzerinde biriken köpükleri alarak 1 saat pişirin. Limon suyunu ekleyin. Birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğuduktan sonra temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Serin ve güneş almayan bir yerde saklayın.
Gizemli iksir: zencefil
HİNDİSTANCEVİZLİ PİLAV EŞLİĞİNDE ZENCEFİLLİ KÖFTE(10 Kişilik)
Malzemeler:
1200 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
1 diş dövülmüş sarmısak
1 çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 adet yumurta
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Sosu için: 1 çorba kaşığı sıvıyağ
4 tatlı kaşığı silme un
1/2 litre et suyu
1 adet küçük boy domates
Bir tutam köri
Tuz, karabiber
Pilav için:
2 su bardağı jasmin pirinç
1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı ya da zeytinyağı
2 su bardağı sıcak su
50 gram rendelenmiş hindistancevizi, Tuz
Servis için: 5-6 adet taze patates
2 çorba kaşığı sıvıyağ, Tuz
Hazırlanışı:
Kıymayı geniş bir kaba alıp üzerine rendelenmiş soğan, sarmısak, zencefil, yumurta, tuz ve karabiber ilave edip yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak köfteler hazırlayın. Kızgın yağda kızartıp, fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Sosu için, 1 çorba kaşığı sıvıyağı kızdırıp, unu ilave edin. Unun rengi dönene kadar kavurup üzerine et suyunu ekleyin. Daha sonra rendelenmiş domates, köri, tuz ve karabiber ilave edin. Kaynamaya başlayınca köfteleri tencereye alın. 15-20 dakika çok kısık ateşte pişirin. Diğer taraftan pilav için pirinci yıkayıp 25 dakika ılık suda bekletin ve süzün. Hindistancevizi yağını bir tencereye alıp pirinci 2-3 dakika kavurun. Üzerine su ve tuz ilave edin. Kaynamaya başlayınca rendelenmiş hindistancevizini katıp karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirin. Ocağı kapatıp tencerenin üzerine kağıt havlu serin. 10 dakika demlenmeye bırakın. 4Patatesleri soyup elma dilimi şeklinde dilimleyin. Geniş bir kaba alıp üzerine sıvıyağ ve tuz ekleyip harmanlayın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. 5Ortası boş bir kek kabını hafifçe yağlayın. Pilavı içine döküp üzerini düzeltin. Ters çevirerek servis tabağına alın. Köfteleri tabağın ortasındaki boşluğa koyun. Pilavın etrafına patates dilimlerini yerleştirip servis yapın.
Gizemli iksir: zencefil
KIRMIZI BİBERLİ VE ZENCEFİLLİ TAVUK(3 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet kırmızı biber
3 adet kalçalı tavuk budu
1 adet soğan
Bir parça zencefil(2 cm boyunda)
2 diş sarmısak
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağı
8 adet kakule
1 adet acı sivri biber
Tuz, Tane karabiber, Pulbiber
Hazırlanışı:
KIRMIZI biber ve soğanları yıkayıp temizleyin. Zencefilin kabuğunu soyun. 2 adet kırmızı biberi şeritler halinde doğrayıp, blendere alın. Üzerine ikiye bölünmüş 1 adet soğan, dilimlenmiş zencefil, sarmısak ve 1 su bardağı su ekleyip blenderden geçirin. Tereyağını bir tencereye alın. Üzerine kakuleyi ekleyip, 1 dakika kavurun. Blenderden geçirdiğiniz karışımı üzerine katın. Tuz, tane karabiber ve pulbiber ekleyin. Sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Tavuk butlarını ve doğranmış sivri biberi sosun içine koyup, kısık ateşte kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirin. Kalan kırmızı biberleri ocakta ya da fırında közleyin. Kabuklarını soyup temizledikten sonra uzun şeritler halinde doğrayın. Tavuğun üzerine ekleyin. Kısık ateşte 10 dakika daha pişirin.
Gizemli iksir: zencefil
ZENCEFİLLİ PATATES ÇORBASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg patates
1 adet havuç
1 adet pırasanın beyaz kısmı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 dilim zencefil
6 su bardağı tavuk suyu
1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı krema, tuz
Hazırlanışı:
PATATES ve havucu temizleyip küp doğrayın. Pırasayı ince kıyın. Zeytinyağını bir tencereye alıp, havuç ve pırasayı ekleyin. Birkaç dakika kavurup patatesi ve dilim zencefili ilave edin. Karıştırarak 5 dakika kavurun. Üzerine tavuk suyunu ekleyin. Sebzeler yumuşayana dek pişirin. Ocaktan alıp, ılıtın. Çorbanın içinden süzerek 3 çorba kaşığı haşlanmış sebzeyi kenara ayırın. Tenceredeki çorbayı blenderden geçirin ve yeniden tencereye alın. Tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte bir taşım kaynatın. Ocağı kapatıp, rendelenmiş zencefili çorbaya ilave edin ve karıştırın. Yoğurt ve kremayı çırpın. Çorbayı servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine krema ve ayırdığınız tane sebzeleri pay ederek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri