Fas mutfağının gizemli tatları başınızı döndürecek
Patlıcanlı Tajin
4 Kişilik
Malzemeler
1 kg patlıcan
Yarım kg kıyma
1 adet soğan
2 diş sarmısak
1 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
Yarım su bardağı galeta unu
Kızartmak için: Sıvıyağ
Domates sos için:
1 kg doğranmış domates
2 adet kıyılmış soğan
4 diş kıyılmış sarmısak
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Bir buçuk çorba kaşığı domates salçası
3 su bardağı et suyu
1 demet kıyılmış kişniş
1 tatlı kaşığı karabiber
Servis için: Kuskus
Patlıcanlı Tajin Yapılışı
PATLICANLARI rendenin kalın tarafı ile rendeleyin. Kıyma, kıyılmış soğansarmısak, yumurta, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi karıştırın. Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde yuvarlak köfteler hazırlayıp, galeta ununa bulayın. Bol ve kızgın sıvıyağda kızartıp, fazla yağını süzdürün. Domates sos için soğan ve sarmısağı sıvıyağda kavurun. Renk değiştirince kalan malzemeyi ekleyip 30 dakika pişirin. Patlıcan köftelerini sosa ekleyip ocaktan alın. Kuskusla birlikte servis yapın.
Patlıcanlı Tajin
4 Kişilik
Malzemeler
1 kg patlıcan
Yarım kg kıyma
1 adet soğan
2 diş sarmısak
1 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
Yarım su bardağı galeta unu
Kızartmak için: Sıvıyağ
Domates sos için:
1 kg doğranmış domates
2 adet kıyılmış soğan
4 diş kıyılmış sarmısak
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Bir buçuk çorba kaşığı domates salçası
3 su bardağı et suyu
1 demet kıyılmış kişniş
1 tatlı kaşığı karabiber
Servis için: Kuskus
Patlıcanlı Tajin Yapılışı
PATLICANLARI rendenin kalın tarafı ile rendeleyin. Kıyma, kıyılmış soğansarmısak, yumurta, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi karıştırın. Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde yuvarlak köfteler hazırlayıp, galeta ununa bulayın. Bol ve kızgın sıvıyağda kızartıp, fazla yağını süzdürün. Domates sos için soğan ve sarmısağı sıvıyağda kavurun. Renk değiştirince kalan malzemeyi ekleyip 30 dakika pişirin. Patlıcan köftelerini sosa ekleyip ocaktan alın. Kuskusla birlikte servis yapın.
Fas mutfağının gizemli tatları başınızı döndürecek
Piliç Fırında Közlenmiş Biber ve Zeytin İle
Malzemeler
150 gram kemikli piliç
Yarım adet soğan
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı kıyılmış taze kişniş
Tuz, karabiber
1 adet közlenmiş kırmızı biber
10 adet çekirdekleri alınmış zeytin
5 adet kesilmiş yeşil zeytin
2 su bardağı tavuk suyu
Piliç Fırında Közlenmiş Biber ve Zeytin İle Yapılışı
Tencerede zeytinyağıyla soğanları ve sarımsakları soteleyin. Üzerine kuşbaşı doğranmış piliçleri ve tüm baharatları ilave ederek 5 dakika daha soteleyin. Soteleme işlemi bittikten sonra tuz ve biberini ayarlayıp, 2 su bardağı tavuk suyunu ekleyip ağır ateşte 15 dakika pişirin. Bu arada közlenmiş biberleri kuşbaşı şeklinde doğrayıp, tavada, zeytinlerle birlikte soteleyin. Kırmızı biberli ve zeytinli karışımı piliçlerin üzerine gezdirip servis yapın.
TARİF DETAYFas mutfağının gizemli tatları başınızı döndürecek
Logos Balığı Papaya Salsa ve Körili Domates Sos İle
Malzemeler
160 gram logos fileto
1 çay kaşığı toz köri
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Papaya salsa için:
20 gram küp doğranmış papaya
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım adet orta boy soğan
Yarım çay kaşığı toz zencefil
Yarım çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı kıyılmış taze kişniş
1 diş sarımsak
Köri sos için:
1 çay kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı toz köri
1 adet ince doğranmış domates
1 çorba kaşığı krema
1 çay bardağı balık suyu
Tuz, karabiber
Logos Balığı Papaya Salsa ve Körili Domates Sos İle Yapılışı
BİR kabın içerisinde 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı toz köri, tuz ve biberi karıştırın. Logos balığını bu karışım içinde marine ederek tavada az yağda pişirin. Papaya salsa için tavaya sıvıyağı alın. Yağda sırayla soğan, sarmısak ve papayaları sote edin. Baharatları ekleyip karıştırın. Köri sos için derin bir tavada sıvıyağ, toz köri ve domatesleri karıştırarak 2 dakika soteleyin. Daha sonra balık suyu ve krema ekleyerek 5 dakika daha kaynatıp blendırda öğütün. Tuz ve biberini ayarlayın. Papaya salsayı, pişirdiğiniz logos balığının üzerine koyun. Köri sos ve arzuya göre safranlı patates püresi eşliğinde servis yapın.
TARİF DETAYFas mutfağının gizemli tatları başınızı döndürecek
Tarçınlı Kuskus Salatası, Havuç ve Nohut ile
Malzemeler
1 çay bardağı haşlanmış kuskus
Yarım çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay kaşığı toz tarçın
Yarım adet zar şeklinde doğranmış dolmalık kırmızı biber
1 adet orta boy havuç
1 çorba kaşığı kızartılmış çam fıstığı
5 adet çekirdekleri çıkartılmış hurma
1 çay kaşığı kıyılmış maydanoz
1 çorba kaşığı ince doğranmış yeşil soğan
1 çorba kaşığı sirke
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Tarçınlı Kuskus Salatası, Havuç ve Nohut ile Yapılışı
Haşlanmış kuskus, haşlanmış nohut, zar şeklinde doğranmış biber, rendelenmiş havuç, tarçın, çam fıstığı, hurma, ince kıyılmış maydanoz, yeşil soğan, sirke ve zeytinyağını derin bir kabın içinde karıştırın. Karıştırdığınız bütün malzemelerin üzerine tuz ve karabiber ekleyerek servis edilecek hale getirin. İnce kesilmiş domates ve salatalıklarla birlikte servis yapın
TARİF DETAYFas mutfağının gizemli tatları başınızı döndürecek
Safranlı ve Tarçınlı İrmik Helvası, Çilek Sos ile
Malzemeler
1 çay bardağı irmik
1 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı toz safran
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı çam fıstığı
Yarım çay bardağı su
1 çay bardağı süt
Çilek sos için:
5 adet çilek
2 çorba kaşığı tozşeker
Yarım çay bardağı su
Safranlı ve Tarçınlı İrmik Helvası, Çilek Sos ile Yapılışı
BİR tencerede 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve tereyağını birlikte eritin. Çam fıstıkları, 1 çay bardağı irmik, 1 çay kaşığı toz tarçın ve toz safranı ilave edip fıstıklar kızarıncaya kadar ağır ateşte kavurun. Kavurma işlemi bittikten sonra şekeri, kaynar suyu ve kaynar sütü ilave ederek dinlenmeye bırakın. Bu arada çilek sos için bütün malzemeleri ağır ateşte 5 dakika kaynatıp blendırdan geçirin ve soğutun. İrmik helvasını çilek sos ile servis yapın.
TARİF DETAYFas mutfağının gizemli tatları başınızı döndürecek
Fas Usulü Limon Turşusu
Malzemeler
10-12 adet limon
175 gram iri tuz (kaya ya da deniz tuzu)
Fas Usulü Limon Turşusu Yapılışı
LİMONLARI uzunlamasına ortasından ayırmadan dörde bölecek gibi kesin. Açtığınız çentiklere bolca tuz serpin. Cam bir kavanoza limonları bastırarak yerleştirin, gerekiyorsa üstüne bir ağırlık yerleştirin. Serin, karanlık bir yerde 1 ay kadar bekletin. Pilav ve et yemekleri yanında ikram edebileceğiniz bir çeşit.
TARİF DETAYFas mutfağının gizemli tatları başınızı döndürecek
Karamelize Kuru İncir ve Susam Tohumu ile Kuzu Tajin
4 Kişilik
Malzemeler
İki buçuk kg kuzu incik
Yarım kg arpacık soğan
Yarım su bardağı sarmısak
Yeteri kadar zeytinyağı
2,5 çorba kaşığı Fas baharatları karışımı
1 adet çubuk tarçın
1 adet taze zencefil soğanı
6 çay kaşığı kırmızı tozbiber
Yarım çay kaşığı lif safran
10-15 adet kuru erik
400 gram kuru incir
10 su bardağı et suyu
3 çorba kaşığı tozşeker
Yarım çorba kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı zencefil
1 çorba kaşığı susam tohumu
Karamelize Kuru İncir ve Susam Tohumu ile Kuzu Tajin Yapılışı
Derin bir kaba aldığınız incikleri zeytinyağında kavurun. Ardından arpacık soğanların büyük bir kısmını ve sarmısakları ekleyip 5 dakika boyunca sote edin. Sonrasında Fas baharatları karışımını, çubuk tarçını, elma dilimi yaptığınız taze zencefil soğanını, kırmızı tozbiberi, lif safranı, kuru erikleri, kuru incirin bir kısmını, deniz tuzunu, tozşekeri, karabiberi, zencefili de ilave ederek bir-iki kez karıştırın ve sonrasında kapaklı bir çömleğe aktarın. Çömleğe aktardığınız malzemelere et suyunu ve tuzu ekleyerek fırında kaynamaya bırakın. Etler yumuşayınca fırından alın ve arpacık soğan, kuru incir ve susam tohumu ile servis yapın.
TARİF DETAY