En nefis 10 sütlü tatlı
Damla Sakızlı Frambuazlı Muhallebi Tarifi (4 kişilik)
4 parça damla sakızı
1 su bardağı frambuaz
3 su bardağı süt
2 tatlı kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 çay kaşığı silme vanilya
8 çorba kaşığı tozşeker
DAMLA sakızı, süt, un, nişasta, vanilya ve 4 çorba kaşığı tozşekeri kısık ateşte koyu kıvam alana dek karıştırarak pişirin. Servis tabaklarına pay edin. Yarım su bardağı frambuazı blenderden geçirin. 4 çorba kaşığı tozşekerle birlikte pişirin. Karışımı muhallebinin üzerine gezdirin. Kalan frambuazlarla üzerini süsleyin. Buzdolabında 2 saat dinlendirip servis yapın.
Aşçının notu: Muhallebinizin daha parlak görünmesini isterseniz, üzerine hazır jöle sürerek de servis yapabilirsiniz.
En nefis 10 sütlü tatlı
Kazandibi Tarifi (6 kişilik)
250 gram tavuk göğsü
7 su bardağı süt
Bir buçuk su bardağı tozşeker
Yarım çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı pirinç unu
haşlandıktan sonra sudan alıp, blendere koyun. Ocaktaki sütten 2 kepçe alarak üzerine ekleyin ve blenderden geçirip yeniden ocaktaki süte ilave edin. Kaynama noktasına geldiğinde soğuk suyla açtığınız nişastayı üzerine ekleyin. Ayrı bir kapta un ve pirinç ununu karıştırın. Sütten 1 kepçe alıp, karışıma ekleyin. Daha sonra yavaş yavaş sütlü karışıma ilave edin ve karıştırın. Kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirip, kazandibi kokusunu sağlamak için hafifçe dibinin tutmasını sağlayın. Daha sonra bir tepsiye döküp, yayın. Tepsiyi ocak üzerine koyup, yüksek ateşte muhallebinin altı iyice karamel rengini alana kadar pişirin. Bu sırada tepsiyi çevirerek her yerinin pişmesini sağlayın. Kazandibini 1 gün buzdolabında dinlendirin. Kare şeklinde kesip, servis tabağına yerleştirin. Soğuk olarak servis yapın.
Aşçının notu: Kazandibinin ateşte dibinin tutması çok önemli. Tepsinin yanlarına kaşık batırarak vurulduğunda tepsinin tok ses çıkarması, dibinin tuttuğunun göstergesidir. Eğer tepsiden madensel sesler geliyorsa, dibi henüz tutmamış demektir. Dibi tutmayan kenardan da tok bir ses gelinceye kadar, tepsiyi hiç oynatmadan ateş üzerinde tutmaya devam edin.
En nefis 10 sütlü tatlı
Keşkül Tarifi (4 kişilik)
4 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
1/3 su bardağı mısır nişastası
4 adet yumurtanın sarısı
1 paket vanilya
Yarım su bardağı badem
Süt ve tozşekeri tencereye alıp kaynatın. Başka bir kapta nişastayı, çok az suyla açın. Üzerine yumurta sarıları ve vanilyayı ekleyip çırpın. Bu karışımı, yavaş yavaş ve incecik akıtarak, kaynayan süte ekleyin. 5 dakika sonra üzerine, kavrulup kabukları soyulmuş ve çekilmiş bademleri koyun. Koyu muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. Karışımı servis kaselerine doldurun. Ilındıktan sonra, buzdolabında bir süre bekletin. Soğuk servis yapın.
Aşçının notu: Dilerseniz üzerine iri dövülmüş badem ya da fındık serpebilirsiniz.
En nefis 10 sütlü tatlı
Bademli Muhallebi Tarifi (6 kişilik)
5 çorba kaşığı pirinç unu
İki buçuk çorba kaşığı tereyağı
75 gram kıyılmış badem
Dört buçuk su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
Karamelize badem için:
75 gram iri dövülmüş badem
1’er çorba kaşığı tozşeker ve su
Üzeri için: Badem
PİRİNÇ unu, tereyağı ve bademi pembeleşene kadar orta ateşte kavurun. Süt ve tozşeker ekleyip, çırpma teliyle çırparak pişirin. Ocaktan alıp kaselere pay edin. Soğuduğunda buzdolabına alıp donana dek dinlendirin. Karamelize badem için badem, tozşeker ve suyu karıştırarak kavurun. Muhallebiyi servis tabaklarına ters çevirip çıkarın. Çevresine karamelize badem serpiştirin. Üzerlerine badem yerleştirip, soğuk olarak servis yapın.
En nefis 10 sütlü tatlı
Fırın Sütlaç Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
4 su bardağı süt
Bir buçuk su bardağından biraz eksik tozşeker
2 çorba kaşığı pirinç unu
1 paket vanilya
1 adet yumurtanın sarısı
PİRİNCİ ayıklayıp yıkayın. Tencereye alıp suyunu ekleyin ve haşlayın. Süzüp üzerine sütü ekleyin. Bir iki taşım kaynatıp tozşekeri ilave edin. Pirinç ununu çok az suda açıp tencereye ekleyin. 2 dakika kaynatıp ocaktan alın. Vanilyayı katıp karıştırın ve fırın kaplarına boşaltın. Yumurta sarısını çırpıp sütlaçların üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Soğutup servis yapın.
En nefis 10 sütlü tatlı
Kabaklı Fırın Sütlaç Tarifi (4 kişilik)
250 gram balkabağı
1 su bardağı + 1 çay
bardağı tozşeker
1 su bardağı + 1 çay
bardağı su
1 çay bardağı ceviz
1 çay bardağı file badem
Yarım çay bardağı
kuruüzüm
İki buçuk su bardağı süt
1 parça damla sakızı
1 adet yumurta
1 çay bardağı nişasta
BALKABAĞINI çok iri olmayacak şekilde dilimleyip bir tencereye alın. Üzerine 1 su bardağı tozşeker ve 1 su bardağı su ekleyip kaynatın. Kabaklar yumuşayınca ocaktan alın. Soğuduktan sonra 1 dilimini kenara ayırıp, kalanını ısıya dayanıklı kaselere ya da güveç kaplarına paylaştırın. Badem, kuruüzüm ve cevizi kabakların üzerine serpin. Ayrı bir tencereye süt, 1 çay bardağı tozşeker, damla sakızı ve yumurtayı alın. İyice çırpıp ocağa oturtun. Kaynamaya başlayınca, 1 çay bardağı suda açtığınız nişastayı azar azar ve sürekli karıştırarak üzerine ekleyin. Koyulaşınca ocaktan alın. Ilındıktan sonra kepçeyle kabaklı cevizli kaselerin üzerine ekleyin. Kaseleri derin bir tepsiye alıp, yarılarına gelecek kadar sıcak su ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirip soğutun. Ayırdığınız kabağı küp kesip üzerlerine ekleyerek servis yapın.
En nefis 10 sütlü tatlı
Elmalı Muhallebi Tarifi (8 kişilik)
1 kg elma
Bir buçuk çorba kaşığı tozşeker
Yarım limonun suyu
Muhallebi için:
500 ml süt
1 kahve fincanı un
1 su bardağından bir parmak
eksik tozşeker
1 çorba kaşığı margarin
1 paket vanilya
Üzerine:
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çorba kaşığı tarçın
ELMALARIN kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın. Rendeleyip bir tencereye alın. Üzerine tozşeker ve limon suyu ekleyin. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin ve orta büyüklükte bir cam kabın içine boşaltıp, soğumaya bırakın. Muhallebi için sütü bir tencereye alıp içine un, tozşeker ve margarin ekleyin. Koyu bir kıvam alana kadar karıştırarak, pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve içine vanilya katıp, karıştırın. Muhallebiyi elmaların üzerine boşaltın ve spatula ile düzeltin. Buzdolabında 2 saat bekletin. Ceviz ve tarçını karıştırıp üzerine yayın, dilimleyerek, servis yapın.
En nefis 10 sütlü tatlı
Tavukgöğsü Tarifi (6 kişilik)
1 adet tavukgöğsü
Yeteri kadar su
1 çorba kaşığı limon suyu
7 su bardağı süt
Yarım çay kaşığı tuz
Bir buçuk su bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı pirinç unu
Tarçın
Tavukgöğsünü ikiye kesip tencereye alın. Yeteri kadar su ve 1 çorba kaşığı limon suyu ilave edip, tencerenin kapağı açık olarak haşlayın. Ocaktan alıp, suyun içinde ılınmaya bırakın. Ilınınca birini sudan alıp, liflerine ayrılıncaya kadar iyice didikleyin. Soğuk suya atıp, avucunuzun içinde ovalayarak kokusunun çıkmasını sağlayın. Diğer tavukgöğsüne de aynı işlemi uygulayın. Suyunu sıkıp kenara alın. Sütü ayrı bir tencereye alın. Üzerine tuz ve tozşeker ekleyip karıştırın. Un, nişasta ve pirinç ununu kaseye alın. Üzerine 1 çorba kepçesi su ve kaynamış sütten ilave edip çırpın. Yavaş yavaş kaynayan süte ilave edin. Kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Göğüs etini ekleyip, çatalla karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Hazırladığınız muhallebiden tabağa 1 çorba kaşığı alın. Eğer kıvamı koyu ise ocaktan alın. 5 dakika mikserle çırpın. Dikdörtgen fırın tepsisini ıslatın. Üzerine hazırladığınız muhallebiyi yayın. Bir gece buzdolabının alt rafında dinlendirin. Dilimleyip, spatula yardımıyla ikiye katlayın. Arzuya göre tarçın veya hindistancevizi serpip servis yapın.
En nefis 10 sütlü tatlı
Gülsulu Sütlaç Tarifi (8 kişilik)
8 su bardağı süt
1 su bardağı pirinç
Bir buçuk su bardağı tozşeker
1 kahve fincanı gülsuyu
Bir buçuk su bardağı su
BİR buçuk bardak suya, yıkanmış pirinçleri katıp 10 dakika haşlayın. Sonrasında üzerine sütü döküp, pirinçler iyice yumuşayana dek arasıra karıştırarak pişirmeye devam edin. Pirinçler yumuşadıktan sonra şekeri ilave edin ve devamlı karıştırarak, dibi tutmadan 10 dakika kaynatın. Gülsuyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ocaktan indirin. Sütlacı kaselere boşaltarak, soğuyunca servis yapın.
En nefis 10 sütlü tatlı
Ahududu Soslu Muhallebi Tarifi (6 kişilik)
1 kg süt
Yarım çorba kaşığı un
1 su bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
Sos için:1 su bardağı dondurulmuş ahududu
Yarım su bardağı pudraşekeri
Süslemek için: 6 top vanilyalı dondurma
Bir tencereye sütü ve unu koyarak kısık ateşte topak olmayacak şekilde karıştırın. Tozşeker, nişasta ve vanilyayı katıp muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin. Diğer tarafta küçük cam kaseleri suyla ıslatıp bir kepçe yardımıyla muhallebiyi kaselere doldurun. Kaseleri buzdolabında 3 saat beklettikten sonra servis tabaklarına ters çevirip çıkartın. Sos için, ahududu ve pudraşekerini mikserle karıştırarak sos kıvamına getirin. Muhallebiyi ahududu sosu ve dondurma ile beraber servis yapın.
Aşçının notu: Sosu dilerseniz vişne veya çilekle de hazırlayabilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar