En leziz 10 zeytinyağlı tarif
Zeytinyağlı Bakla Tarifi
1 kg taze bakla
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
1 çay bardağı sıcak su
1 limonun suyu
1 demet dereotu
Kristal kayatuzu
2 kâse yoğurt
1-2 diş sarımsak (arzuya göre)
1. Baklaları bol suyla yıkayın, uçlarını ayıklayın ve elle ikiye kırarak tencereye koyun. Soğanları soyun ve küçük küp şeklinde doğrayıp baklaların üzerine ilave edin. Zeytinyağını ve suyu da ekleyip kısık ateşte pişirin (baklalar yumuşayıncaya kadar). Bu arada dereotunu yıkayıp ince ince doğrayın.
2. Tencereyi ateşten alınca limon suyu ve tuz ilave edip karıştırın. Daha sonra baklaları servis tabağına alıp üzerine ince kıyılmış dereotunu serpin. Sarımsakları soyun, havanda ezin, bir kâse yoğurda karıştırın. Arzuya göre sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurtla servis edin.
Not: Taze baklaları az su ile haşlayıp, sirke, zeytinyağı ve dereotu ilave ederek haşlama salatasını da yapabilirsiniz.
En leziz 10 zeytinyağlı tarif
Naneli Zeytinyağlı Kabak Tarifi (4-6 kişilik)
1 kg kabak
2 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
5 diş kıyılmış sarmısak
2 adet domates
Yarım çay bardağı pilavlık bulgur
Tuz
1 tatlı kaşığı nane
Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında soteleyin. Naneyi ekleyip, sotelemeye devam edin. Üzerine kabuğu soyulup küp doğranmış domatesi, dilimlenmiş kabağı, sarımsağı ve tuzu ekleyin. Hafif ateşte 1-2 dakika kavurun. Son olarak bulguru ekleyip, ağır ateşte pişmeye bırakın. Yemeği daha sulu seviyorsanız, arzuya göre malzemelerin hizasına gelecek kadar sıcak su ekleyebilirsiniz. Ilık ya da soğuk servis yapın.
En leziz 10 zeytinyağlı tarif
Zeytinyağlı Bamya Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg bamya
2 adet soğan
1 adet orta boy domates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
İki buçuk su bardağı su
1 adet limonun suyu
Yarım çorba kaşığı salça, tuz
BAMYALARI ayıklayın ve bir kenara alın. Tencereye küp doğranmış soğan ve domatesi alıp, zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Salça ve sıcak suyu ilave edin. Su kaynayıp malzemeler pişince, limon suyunu ekleyin. Bamyaları sudan geçirerek pişen malzemenin içine aktarın. Tahta bir kaşıkla şöyle bir karıştırın. Pişmeye bırakın. Soğuk olarak servis yapın.
En leziz 10 zeytinyağlı tarif
Pirinçli Zeytinyağlı Taze Enginar Tarifi (6 kişilik)
6 adet taze enginar
1 demet taze soğan
1 demet dereotu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı ayçiçekyağı
1 çorba kaşığı un
2 litre su
Yarım limonun suyu
Yeteri kadar tuz
1 çay kaşığı tozşeker
Yarım su bardağı pirinç
TEMİZLEDİĞİNİZ enginarların kararmaması için, derin bir tencerede göz kararı un, su ve limon suyu karışımı hazırlayıp bir kenara alın. Temizlediğiniz enginarları bu suya atın. Enginarların hepsini temizlediğinizde limonlu sudan alıp pişireceğiniz tencereye aktarın. Taze soğan ve dereotunu ince kıyıp tencereye ekleyin. Bir kase içerisinde 3'er çorba kaşığı zeytinyağı, ayçiçekyağı, 1 çorba kaşığı un, 2 litre su, yarım limonun suyu, tuz ve şekeri iyice karıştırarak enginarların bulunduğu tencereye ilave edin. Üzerini yağlı kağıtla kaplayarak, kapağını kapatın. 45 dakika ağır ateşte pişirin. Ocağın altını kapatmadan, y ıkadığınız pirinci ekleyerek 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Piştikten sonra suyu ile beraber soğumaya bırakın. Soğuduğunda servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirerek servis yapın.
En leziz 10 zeytinyağlı tarif
Barbunyalı Taze Fasulye Tarifi (6 kişilik)
1 kg taze çalı fasulye
Yarım su bardağı zeytinyağı
2’şer adet soğan ve domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tozşeker
Barbunya için: Yarım kg taze barbunya
1 çay bardağı zeytinyağı
1’er adet havuç, soğan ve domates
Yarım tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı tozşeker
Taze fasulye yemeği için, fasulyeyi temizleyip, tüm malzemeyi tencereye alın. Hiç su koymadan bir buçuk saat pişirin. Bu arada barbunya için, zeytinyağını tencereye alın. Üzerine ince kıyılmış soğanı koyup soteleyin. Küçük doğranmış havucu ve domatesi ekleyip sotelemeye devam edin. Barbunyayı ekleyin. Tuz ve tozşeker katın. İyice yumuşayana dek pişirin. Büyükçe bir servis tabağının kenarına taze fasulyeyi yerleştirip, ortasına barbunyayı koyun. Ilık ya da soğuk servis yapın.
En leziz 10 zeytinyağlı tarif
İmambayıldı Tarifi (6 kişilik)
6 adet küçük boy patlıcan
3 tatlı kaşığı tozşeker
4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 kahve fincanı zeytinyağı
6 diş sarmısak
3 adet orta boy soğan
4 adet orta boy domates
Yarım demet maydanoz, tuz
Üzerine: 3 adet sivri biber
PATLICANLARIN kabuklarını bütün olarak soyun. 1'er tatlı kaşığı tuz ve tozşekeri karıştırıp patlıcanları bu karışıma bulayın. Bir kevgir içinde yarım saat bekletin. Yıkadıktan sonra iyice kurulayın. Üzerlerini sıvıyağ ile yağlayıp fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 230 derece fırında önce harlı olarak 10 dakika, daha sonra ısıyı 200 dereceye getirip yumuşayana kadar pişirin. Bir tavaya aldığınız zeytinyağında ince kıyılmış sarmısak ve soğanları kavurun. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domates, 2 tatlı kaşığı tozşeker ile tuz ilave edin. Domates suyunu çekince tavayı ocaktan alın. İnce kıyılmış maydanozu ilave edip karıştırın. Pişen patlıcanların ortalarını yarın ve hazırladığınız harcı içlerine pay edin. Üzerlerine biberleri yerleştirin. Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 200 derece fırında 10 dakika daha pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve servis yapın.
En leziz 10 zeytinyağlı tarif
Arpacık Soğanlı Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi (4 kişilik)
1 kilo taze fasulye
1 kahve fincanı zeytinyağı
2 adet domates
6-7 adet arpacık soğan
2 çay kaşığı tozşeker
Magicook'a 2 cup suyu aktarın, üzerine sirke ve kıyılmış sarımsağı ilave edin. Magicook buhar sepetine kırmızı biberleri yerleştirin. "menü"den "buharlı" modunu seçip pişirme süresini 15 dakikaya ayarlayın ve "başlat" düğmesine basın. 15 dakika bekledikten sonra biberi servis tabağına aktarın. İsteğe göre yağsız olarak tavada kavrulmuş susam ile süsleyin, zeytinyağını gezdirerek dökün. Soğuk servis yapın.
En leziz 10 zeytinyağlı tarif
Barbunyalı enginar Tarifi (8 kişilik)
Barbunya için:
1 kg barbunya
Bir buçuk kahve fincanı zeytinyağı
2 adet orta boy soğan
2-3 diş sarmısak
3 adet domates
Yarım limonun suyu
Yeteri kadar su
1’er adet kırmızı biber ve sivri biber Tuz
Kızartmak için: Sıvıyağ
Enginar için:
10 adet enginar
10-15 adet arpacık soğan
Bir buçuk kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un
3 tatlı kaşığı tozşeker
Yarım limonun suyu
Yeteri kadar su, tuz
ÖNCELİKLE barbunyayı pişirin. Ayıklanmış barbunyayı yıkayın ve süzülmesi için bir kenara alın. 1 kahve fincanı zeytinyağını tencereye koyun. Piyazlık doğranmış soğan ve bütün sarmısağı ilave edip, soteleyin. Kabukları soyulup rendelenmiş domatesi ve barbunyayı katın. Bir-iki dakika sonra limon suyu, tuz ve üzerine çıkacak kadar su ekleyip, iyice yumuşayana kadar pişirin. Biberlerin çekirdek kısmını çıkarıp, jülyen şeklinde doğrayın. Kızdırılmış sıvıyağda kızartın ve fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Barbunya piştikten sonra kızarmış biberleri ilave edip, karıştırın. Yemeğin üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirip, kapakla tencerenin ağzını kapatarak, soğumaya bırakın. Diğer taraftan zeytinyağlı enginar için arpacık soğanları tencereye alın ve 1 kahve fincanı zeytinyağı ile birlikte hafif soteleyin. Derin bir kaba 2 su bardağı su koyun. Un, tuz, tozşeker ve limon suyunu ilave edip, karıştırın. Bu karışımı soğanların üzerine boşaltın. Yıkanmış enginarları üzerine ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirin ve tencerenin ağzını kapatıp, soğumaya bırakın. Her iki yemek de soğuduktan sonra enginarları düz bir tabağa alın ve içlerine barbunyayı koyarak, servis yapın.
En leziz 10 zeytinyağlı tarif
Zeytinyağlı Lahana Sarma Tarifi (5 kişilik)
1 adet orta boy lahana
1 su bardağı zeytinyağı
3 adet soğan
2 su bardağı pirinç
50 gram dolmalık fıstık
50 gram kuşüzümü
1 çorba kaşığı tozşeker
1 demet maydanoz
Yeteri kadar su
Tuz, karabiber, nane
ZEYTİNYAĞINI bir tencereye alıp, ince kıyılmış soğanları pembeleştirin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin. Dolmalık fıstık, kuşüzümü, nane, ince kıyılmış maydanoz, tozşeker, karabiber ve tuz ekleyin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirip kenara alın. Bütün lahananın göbek kısmını çıkarıp, kalanını ılık suda bekletin. Daha sonra yapraklarına ayırın. Büyük olanlarını ikiye kesin. Yaprakların içine hazırladığınız harçtan yarımşar çorba kaşığı koyup sarın. Harç bitene kadar işlemi sürdürüp, sarmaları tencereye dizin. Üzerine bir su bardağı su ekleyip, bir çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin. Kısık ateşte lahanalar yumuşayana kadar pişirip ocaktan alın. Ilındıktan sonra servis yapın.
En leziz 10 zeytinyağlı tarif
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi (6 kişilik)
Yarım kg salamura yaprak
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı baldo pirinç
5 adet büyük boy soğan
Yarım kahve fincanı dolmalık fıstık
3 su bardağı sıcak su
Yarım kahve fincanı kuşüzümü
Yarımşar demet nane ve dereotu
1 tatlı kaşığı tozşeker
Tarçın, yenibahar, karabiber, tuz
Süslemek için: Limon
ZEYTİNYAĞINI bir tencereye alın. Yemeklik doğranmış soğanı ve dolmalık fıstığı ilave edip, hafif pembeleşene kadar kavurun. Yıkanmış pirinci ekleyin ve kısık ateşte 15 dakika kavurmaya devam edin. Ocağın altını kısın ve 1 su bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra içine kuşüzümü, ince kıyılmış nane ve dereotu, tozşeker, tarçın, yenibahar, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Salamura yaprağı fazla tuzunun çıkması için sıcak sudan geçirin ve süzün. Yaprağın orta kısmına sarma harcından 1 tatlı kaşığı koyun ve önce yaprağın üst kısmını daha sonra iki kenarını malzemenin üzerine kapatıp, sarın. Yaprak ve sarma harcı bitene kadar işleme devam edin. Sarmaları tencereye dizin ve üzerine 2 su bardağı sıcak su koyun. Önce harlı, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Limon dilimleriyle süsleyip soğuk olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar