Dür, dür ye!..
BALIKLI DÜRÜM(4 Kişilik)
Malzemeler:
Balıklı harç için: 400 gram mezgit fileto
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet sivri biber
15 adet kiraz domates
Tuz karabiber
Servis için:
Yarım demet kıyılmış maydanoz
6 diş kıyılmış sarmısak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
Tuz
Karabiber
Servis için:
Kepekli veya normal lavaş ekmeği
Hazırlanışı:
Önce balık filetoyu küp şeklinde doğrayın ve bir tavaya alın. Tereyağı, kıyılmış sivri biber, dörde bölünmüş kiraz domates, tuz ve karabiber katıp, kısık ateşte 5 dakika pişirin. Servis için maydanoz, sarmısak, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi derin bir kapta karıştırın. Hazırladığınız karışımdan balıklı harcın içine 1 çorba kaşığı katın. Balıklı harcı arzunuza göre kepekli veya normal lavaşların içine koyun. Rulo yapın ve maydanozlu karışımla birlikte servis yapın.
Dür, dür ye!..
DOMATES SOSLU SEBZELİ DÜRÜM(2 Kişilik)
Malzemeler:
Sebzeli harç için:
200 gram mantar
2 çorba kaşığı tereyağı
1’er adet pırasa ve havuç
1 adet kırmızı biber
2 adet sivri biber
2 diş sarmısak
3 çorba kaşığı soya sosu
5 dal maydanoz
Sos için:
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı acı biber salçası
1 adet soğan
2 diş sarmısak
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 dal maydanoz
Servis için:
2 adet lavaş ekmeği
Marul yaprağı
Hazırlanışı:
Sebzeli harç için mantarın zarını soyup, kıyın. Tereyağı ile birlikte tavaya alın ve kısık ateşte 2-3 dakika kavurun. Kıyılmış pırasa ve rendelenmiş havuç ilave edip, kavurmaya devam edin. Kıyılmış kırmızı biber, sivri biber ve sarmısağı da kattıktan sonra 3-4 dakika pişirin. Tavayı ocaktan aldıktan sonra soya sos ve kıyılmış maydanoz katıp, karıştırın. Sos için rendelenmiş soğan, kıyılmış sarmısak, ceviz, zeytinyağı, kıyılmış maydanoz, domates ve biber salçasını bir tencereye alıp, 5 dakika pişirin. Lavaş ekmeğinin içine marul yaprağı koyup üzerine sebzeli harçtan yayın ve rulo yapın. Diğer lavaş ekmeğini de aynı şekilde hazırlayıp, sosla birlikte servis yapın.
Dür, dür ye!..
BEYAZ SOSLU PEYNİRLİ DÜRÜM(6 Kişilik)
Malzemeler:
Peynirli harç için:
100 gram beyaz peynir
200 gram lor peyniri
50 gram kaşar peyniri
1 adet küçük boy soğan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
8-10 dal maydanoz
Lavaşa sürmek için:
Tereyağı
Sos için:
2 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 çorba kaşığı labne peyniri
1 diş sarmısak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Servis için:
6 adet lavaş ekmeği
Hazırlanışı:
Beyaz peynir, kaşar peyniri ve lor peynirini rendeleyip derin bir kaba alın. İçine rendelenmiş soğan, zeytinyağı ve kıyılmış maydanoz katıp, karıştırın. Lavaş ekmeklerini pasta tabağı büyüklüğünde kesin ve tavada önlü arkalı biraz ısıtın. Üzerine tereyağı sürün ve peynirli harçtan 2 çorba kaşığı koyup, sıkıca sararak rulo yapın. Diğer lavaşları da aynı şekilde hazırlayın ve soğuyup, kurumaması için temiz bir bezin içine sarın. Sos için derin bir kapta süzme yoğurt, labne peyniri, kıyılmış sarmısak ve zeytinyağını karıştırın. Hazırladığınız peynirli dürümleri sosla birlikte servis yapın.
Dür, dür ye!..
FIRINDA BEŞAMEL SOSLU ISPANAKLI DÜRÜM(4 Kişilik)
Malzemeler:
Ispanaklı harç için:
600 gram ıspanak yaprağı
1 adet soğan
2 diş sarmısak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz pulbiber
Beşamel sos için:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Bir tutam tuz
Servis için:
4 adet lavaş ekmeği
Üzerine:
Rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı:
Ispanaklı harç için, elinizle küçük parçalara ayırdığınız ıspanağı bir tavaya alın. Üzerine rendelenmiş soğan, kıyılmış sarmısak, zeytinyağı, tuz ve pulbiber katıp, 2-3 dakika kavurun. Tavayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın. 2 Sos için tereyağını tavaya alın ve eritin. Un ilave edip, hafif pembeleşene kadar kavurun. Bir yandan yavaşça sütü ilave ederken, bir yandan da karıştırın. Koyu bir kıvama gelince tavayı ocaktan alıp, rendelenmiş kaşar peyniri ve tuz ilave edin. Bir adet lavaş ekmeğinin içine bu sostan sürün ve ıspanaklı harçtan koyup, rulo yapın. Diğer lavaş ekmeklerini de aynı şekilde hazırlayın ve fırın tepsisine dizin. Üzerine sostan sürün ve rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Dür, dür ye!..
ADANA DÜRÜM(2 Kişilik)
Malzemeler:
Adana kebap için:
350 gram kıyma
1 adet közlenmiş kırmızı biber
1 diş sarmısak
1 adet küçük boy soğan
1 adet sivri biber
5-6 dal maydanoz
Tuz karabiber
Soğan piyazı için:
1 adet küçük boy soğan
Yarım demet maydanoz
1’er tatlı kaşığı sumak ve pulbiber
1 adet limonun suyu
5 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz karabiber
İç malzeme için:
1 adet soğan
8-10 dal maydanoz
Tuz pulbiber
Servis için:
2 adet lavaş ekmeği
Hazırlanışı:
Adana kebap için kıyma, kırmızı biber, sarmısak, soğan, çekirdek kısmı alınmış sivri biber, maydanoz, tuz ve karabiberi blenderden geçirin. Harcı, ısıya dayanıklı, orta büyüklükte bir fırın kabının tabanına elinizle bastırarak yayın. 2 parmak eninde uzun şeritler halinde kesin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika pişirin. 2 Piyaz için soğanı piyazlık doğrayın ve derin bir kaba alıp, az tuz ile ovun. Üzerine kıyılmış maydanoz, sumak, pulbiber, limon suyu, zeytinyağı ekleyip, karıştırın. 3 İç malzeme için piyazlık doğranmış soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve pulbiberi karıştırın. Adana dürümü lavaş ekmeğine sarın ve üzerine soğanlı harçtan koyup, piyazla birlikte servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri