Denizin ikizleri: Tekir ve barbunya
BARBUNYA MENÜER(3 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg barbunya
1 adet beyaz soğan
2 diş sarmısak
2’şer adet domates ve sivri biber
7-8 adet mantar
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı soya sosu
Tuz, kekik
Hazırlanışı:
Temizlenmiş barbunyanın kılçıklarını çıkarıp tepsiye dizin. Üzerine halka doğranmış soğanları ve ince kıyılmış sarmısağı yerleştirin. Kabuğu soyulmuş ve iri doğranmış domates ile sivri biber, ortadan ikiye bölünmüş mantarı da ilave edin. Zeytinyağı gezdirip, tuz ve kekik serpin. Piştikten sonra üzerine soya sosu gezdirin ve sıcak olarak servis yapın.
Denizin ikizleri: Tekir ve barbunya
BALIK GÖZLEME(4 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg tekir
1 adet yufka
1 adet küçük boy soğan
1 adet sivri biber
1 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet domates
Yarım çay kaşığı rendelenmiş muskat
Tuz, karabiber
Üzerine:
1 çorba kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Balıklardan fileto çıkarıp küp şeklinde doğrayın. İnce kıyılmış soğan ve sivri biberi sıvıyağda kavurun. Kabukları soyulmuş ve rendelenmiş domates, rendelenmiş muskat, küp doğranmış balık, tuz ve karabiber ekleyip kavurmaya devam edin. Daha sonra iç harcı soğuması için bir kenara alın. Yufkayı 8 eşit parçaya bölün. Oluşan üçgenlerin orta kısımlarına iç harcı pay edin. Yufkaları sigara böreği sarar gibi sarıp ızgarada pişirin. Üzerlerine tereyağı sürüp servis yapın.
Denizin ikizleri: Tekir ve barbunya
KAĞITTA TEKİR(4 Kişilik)
Malzemeler:
750 gram tekir
1 adet soğan
2’şer adet domates ve sivri biber
10 dal maydanoz
1 adet limon
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Tekiri ayıklayıp kılçığını çıkarın. Fırın tepsisinin içine alüminyum folyo yayın. Üzerine halka kesilmiş soğan, sivri biber, domates ve maydanozu dizin. Balıkları yerleştirip, tuz ve karabiber serpin. Tereyağını küçük parçalar halinde koyup, dilimlenmiş limonu yerleştirin. Malzemelerin üzerini folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra folyoyu açıp sıcak olarak servis yapın.
Denizin ikizleri: Tekir ve barbunya
BARBUNYA SARMA(5 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg barbunya
100 gram pastırma
4-5 adet mantar
3-4 adet kırmızı biber
Sos için:
2 çorba kaşığı krema
2 diş sarmısak, tuz
Hazırlanışı:
Barbunyalardan fileto çıkarın. 1 adet pastırma diliminin üzerine 1 dilim balık fileto, en üste de iri doğranmış mantar ekleyin. Sonra rulo yapın. Malzemeler bitene kadar işleme devam edin. Hazırladığınız ruloları çekirdeği çıkarılmış ve ortadan ikiye kesilmiş kırmızı biberlerin içine yerleştirin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Sos için krema, dövülmüş sarmısak ve tuzu karıştırın. Balık sarmaların üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Denizin ikizleri: Tekir ve barbunya
TEKİR PANÇO(4 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg tekir
2 adet bostan patlıcanı
1 çay bardağı un
Tuz Kızartmak için:
Sıvıyağ
Domates sos için:
2 adet domates
1 çorba kaşığı sıvıyağ
2 diş sarmısak
Hazırlanışı:
Filetosu çıkarılmış tekiri iri parçalar halinde doğrayın. Bostan patlıcanlarını alacalı soyup, uzun dilimler halinde kesin. Acısını almak için tuzlu suda 20 dakika bekletin. Süzdükten sonra iyice sıkıp, kurulayın. Dilimlerin üzerine balık filetoları pay edip rulo şeklinde sarın. Una bulayıp kızgın sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Kızarmış tekir pançoları servis tabağına alın. Sos için, kabukları soyulmuş domatesleri rendeleyin. Sıvıyağda dövülmüş sarmısakla birlikte 2-3 dakika soteleyin. Pançoların üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.
Denizin ikizleri: Tekir ve barbunya
TEKİR ÇORBASI(5 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg tekir
2’şer adet soğan ve havuç
1 adet patates
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı sıvıyağ
8 su bardağı su
1 çorba kaşığı un
1 kahve fincanı krema
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Ayıklanmış ve kılçığı çıkarılmış tekiri iri parçalar halinde doğrayıp tencereye alın. İnce kıyılmış soğan, rendelenmiş havuç ve patatesi ilave edin. İri kıyılmış maydanoz, limon suyu, sıvıyağ, tuz ve karabiberi katın. En son suyunu ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra bir kevgirle balık parçalarını ve sebzeleri suyun içinden çıkarıp, çorba kaselerinin içine pay edin. Tenceredeki suyu başka bir tencereye süzün. Bir kasede un ve kremayı topak kalmayacak şekilde iyice karıştırın. Süzdüğünüz suyun içine katıp, karıştırın ve 2 taşım daha kaynatın. Çorba kaselerinin içine kaynamış suyu pay edin ve sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri