Damağa tat, vücuda sıhhat: Tahin pekmez
TAHİN PEKMEZLİ KATMER(8 Kişilik)
Malzemeler:
1 çay bardağı pekmez
1 çay bardağı tahin
2 adet yufka
2 çorba kaşığı tozşeker
1 su bardağı file antepfıstığı
Üzerine:
1 su bardağı antepfıstığı
Hazırlanışı:
Yufkayı düz bir zemine yayın. Üzerine yarım çay bardağı tahin sürüp, pekmez gezdirin. 1 çorba kaşığı tozşeker ve yarım su bardağı antepfıstığı serpin. Yufkanın karşılıklı iki tarafını hafif üst üste gelecek şekilde ortada birleştirin. Karşılıklı diğer iki tarafı da aynı şekilde hazırlayıp kare şekline getirin. Yufka uçlarının açılmaması için iç taraflarına az miktarda su sürün. Yapışmaz yüzeyli tavada, kısık ateşte önlü arkalı kızartın. Kalan 1 adet yufka ve malzemeyi de aynı şekilde hazırlayın. Dilimleyip, üzerine antepfıstığı serperek servis yapın.
Damağa tat, vücuda sıhhat: Tahin pekmez
TAHİN PEKMEZLİ RULO(10 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet yufka
100 gram eritilmiş tereyağı
2 çorba kaşığı tahin
12 adet baklavalık yufka
2 çorba kaşığı pekmez
3 adet rendelenmiş elma
250 gram iri kıyılmış ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı tozşeker
1 adet yumurta akı
Üzeri için:
Kıyılmış ceviz fıstık
Hazırlanışı:
Yufkayı düz bir zemine yayın. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirip, tahin sürün. Tam ortasına 2 adet baklavalık yufkayı üst üste yerleştirin. Üzerine tereyağı gezdirip, tahin sürün. Aynı işlemi 2 adet yufka ile bir kez daha tekrarlayın. Kalan 8 adet baklavalık yufkayı aralarına tereyağı ve tahin sürerek üst üste yerleştirin. Ayrı bir yerde pekmez, rendelenmiş elma, ceviz, tarçın ve tozşekeri karıştırın. Karışımı baklavalık yufkanın bir kenarına rulo şeklinde yerleştirin. En alttaki büyük yufkanın kenarlarını harcın üzerine kapatıp, rulo şeklinde sarın. Kapanan uca çırpılmış yumurta akı sürün. Ceviz ve fıstık serpip iki parmak genişliğinde dilimleyin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana dek pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Damağa tat, vücuda sıhhat: Tahin pekmez
TAHİNLİ TARATOR(6 Kişilik)
Malzemeler:
5 çorba kaşığı tahin
250 gram süzme yoğurt
1 adet limon
1 demet dereotu veya maydanoz
2 çorba kaşığı galeta unu
1 diş ezilmiş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Tahin, yoğurt, limon suyu, ince kıyılmış dereotu veya maydanozu iyice çırpın. Galeta unu, sarmısak ekleyip, tuzunu ayarlayın. Dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.
Damağa tat, vücuda sıhhat: Tahin pekmez
TAHİN SOSLU FALAFEL(30 Adet)
Malzemeler:
2 su bardağı nohut
1 adet soğan
3 diş sarmısak
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı toz kişniş
Yeteri kadar un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber
Sos için:
1 kahve fincanı tahin
1 kahve fincanı yoğurt
1 adet limon
Hazırlanışı:
Falafel için nohudu geceden ıslatıp, ertesi gün suyunu süzün. Nohut, kabukları temizlenmiş soğan ve sarmısağı birlikte mutfak robotundan geçirin. Karışımı geniş bir kaba alın. Maydanoz ve kişnişi de mutfak robotundan geçirip nohutlu karışıma ekleyin. Kabartma tozu, kimyon, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Köfte kıvamı alıp, ele yapışmayacak bir hamur elde edene dek un ekleyin. Harçtan parçalar koparıp, elinizde yuvarlayın. 160 derece fritözde kızartıp, servis tabağına alın. Sos için tahin, yoğurt ve limon suyunu iyice çırpın. Falafelin üzerine gezdirip servis yapın.
Damağa tat, vücuda sıhhat: Tahin pekmez
TAHİNLİ TAVUK SARMA(8 Kişilik)
Malzemeler:
8 adet inceltilmiş tavuk göğüs eti
8 dilim pastırma
16 dilim kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta (akı ve sarısı ayırılmış)
1 kahve fincanı file antepfıstığı
1 kahve fincanı ayçekirdeği
içi Sos için:
1 çay bardağı tahin
1 tatlı kaşığı hardal
1 adet limon
Hazırlanışı:
Sos için tahin, hardal ve limon suyunu iyice çırpıp kenara alın. Tavuk etini tuz, karabiber ve kekik ile harmanlayıp 15 dakika dinlendirin. Bir parça tavuk etini düz bir zemine yayın. Üzerine 1 dilim pastırma ve 1 dilim kaşar peyniri koyun. Tavukların kenarlarına çırpılmış yumurta akı sürüp, rulo şeklinde sarın. Açılmaması için ip ile bağlayıp fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Antepfıstığı ve ayçekirdeği serpin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında kızarana dek pişirin. Sıcak tavuk sarmaların üzerlerine 1'er çorba kaşığı sos gezdirip servis yapın.
Damağa tat, vücuda sıhhat: Tahin pekmez
PEKMEZLİ KABAKLI PİDE(8 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı pekmez
1 kg balkabağı
2 çorba kaşığı tozşeker
150 gram ceviz içi
Hamur için:
4 su bardağı un
1 paket (10 gram) toz maya
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta sarısı
4 adet kesmeşeker
Bir tutam tuz
Hazırlanışı:
Kabağı küçük küp şeklinde doğrayın. Tencereye alıp, tozşeker ekleyin. Ocağa oturtup kabak biraz yumuşayana dek pişmeye bırakın. Üzerine pekmez ekleyip, kabak pekmezi çekene dek pişirin. Hamur için, mayayı ılık sütte eritin. Unu bir kaba alıp, ortasını açın. Yumurta, tuz, sütlü maya ve sıvıyağı ekleyin. Azar azar un ilave edip, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Streç filmle kaplayıp, mayalanması için 30 dakika dinlendirin. Hamurdan bezeler koparıp, kare muffin kalıplarının içlerine yerleştirin. Ortalarına pekmezli kabaklı harçtan pay edip, üzerine ceviz serpiştirin. Kenarlarına çırpılmış yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana dek pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar