Çiçeği burnunda, lezzeti koynunda...
KABAK ÇORBASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
5-6 adet kabak
1 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
1 adet soğan
1 çorba kaşığı un
6 su bardağı et suyu
Yarım su bardağı yoğurt
1 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Kabakları soyup küçük küpler halinde doğrayın. Tereyağını bir tencereye alıp, üzerine ince kıyılmış soğanı ekleyin ve rengi dönene dek kavurun. Kabağı da ilave edip sürekli karıştırarak 5 dakika kavurun. Unu katın. Yine sürekli karıştırarak 5 dakika daha kavurun. Et suyunu tencereye ilave edin. Kabak yumuşayana dek yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Ayrı bir yerde yoğurt, yumurta sarısı, dereotu, tuz ve karabiberi karıştırın. Tencereden birkaç kaşık su alıp, karışımı ılıtın. Ocağın altını kısıp, yoğurtlu karışımı sürekli karıştırarak tencereye ekleyin. Bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
Çiçeği burnunda, lezzeti koynunda...
KABAKLI BAHAR KÖFTESİ(8 Kişilik)
Malzemeler:
Kabak köftesi için:
3 adet kabak
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
5’er dal kıyılmış maydanoz ve dereotu
Tuz, karabiber
Köfte için:
Yarım kg kıyma
1 adet soğan
1 çorba kaşığı yoğurt
Tuz, karabiber, kimyon, yenibahar
Garnitür için:
1 adet kabak
3 adet havuç
2 adet patates
1 su bardağı dondurulmuş bezelye
3 adet sivri biber, tuz, karabiber
Üzerine:
1 adet soğan
2 adet orta boy domates
2 çorba kaşığı domates salçası
Bir buçuk su bardağı sıcak su
Kızartmak için:
1 su bardağı sıvıyağ
Hazırlanışı:
Öncelikle kabak köftesi için kabakları rendeleyip üzerine tuz serpin. Bu şekilde 5 dakika bekletin ve suyunu sıkıp bir kaba alın. Üzerine yumurta, un, maydanoz, dereotu, tuz ve karabiber ekleyin. Hazırladığınız harcı 10 eşit parçaya ayırıp, yuvarlak köfteler hazırlayın. Diğer köfte için kıymayı bir kaba alın. Üzerine rendelenmiş soğan, yoğurt, tuz, karabiber, kimyon ve yeni bahar katıp yoğurun. Harcı 10 eşit parçaya ayırın. Daha sonra her parçayı elinizde 1 parmak genişliğinde ve şerit şeklinde yuvarlayın. Şeridin iki ucunu birleştirip halka haline getirin. Garnitür için kabak, havuç ve patatesi temizleyip küçük küpler şeklinde doğrayın. Sıvıyağı bir tavaya alıp doğradığınız sebzeleri ayrı ayrı ve yarı yarıya kızartın. Fazla yağlarını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Bezelyeleri oda sıcaklığında 10 dakika beklettikten sonra hafifçe kızartın. Sivri biberleri temizleyip ince kıyın ve kalan yağda kızartın. Yine aynı yağda önce kıymadan hazırladığınız köfteleri kızartın. Daha sonra kabak köftelerini kızartın. Kızarttığınız doğranmış sebzeleri harmanlayın. Kıymadan hazırladığınız halka köfteleri, bir fırın kabına yerleştirin. Her birinin ortasındaki boşluğa kabak köftelerini koyun. Sebzeli garnitürü köftelerin üzerine dökün. Üzeri için, soğanı temizleyip ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Soğan, domates ve salçayı karıştırıp üzerine sıcak su ekleyin. Hazırladığınız karışımı köftelerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirip servis yapın.
Çiçeği burnunda, lezzeti koynunda...
KABAKLI BÖREK(8 kişilik)
Malzemeler:
4 adet orta boy kabak
6 adet yufka
Yarımşar demet maydanoz ve dereotu
Yarım demet nane
4 adet yumurta
Bir tutam tozşeker
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
1 çorba kaşığı un
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Kabakları temizleyip rendeledikten sonra bir kaba alın ve üzerine tuz serpin. Bu şekilde 5 dakika bekletin. İyice sıkıp bir kaseye aktarın. Üzerine kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, 1 adet yumurta, tozşeker, tuz ve karabiber ekleyip kenara alın. Diğer taraftan bir kasede kalan yumurtaları çırpın. Üzerine yoğurt, 3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı, tuz ve karabiber katıp yeniden çırpın. Bir fırın tepsisini yağlayın. Bir adet yufkayı hafifçe buruşturarak tepsiye yerleştirin. Üzerine eritilmiş tereyağı sürün. İkinci yufkayı birincinin üzerine koyup, yine tereyağı sürün. Üçüncü yufkayı da tepsiye aynı şekilde yerleştirin. Yufkaların üzerine kabaklı iç harcı koyup, düzeltin. Yoğurtlu karışımın 1/3'ünü kabaklı harcın üzerine koyup, un serpin. Kalan yufkaları da diğer yufkalar gibi aralarına tereyağı sürerek tepsiye yerleştirin. En üste kalan yoğurtlu karışımı koyup düzeltin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Çiçeği burnunda, lezzeti koynunda...
SARIMSAKLI KABAK MEZESİ(3 Kişilik)
Malzemeler:
10 adet minyatür kabak
1 su bardağı su
Bir tutam tozşeker
Tuz, karabiber
Üzerine:
Yarım limonun suyu
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
3 diş rendelenmiş sarmısak
5-6 dal dereotu
Hazırlanışı:
Kabakları kabak soyacağının yan tarafıyla çizgili olarak temizleyin. Uç kısımlarını koparmadan bir bıçakla dörde bölün. Daha sonra yapışmaz yüzeyli bir tavaya alıp, üzerine su, tozşeker, tuz ve karabiber ekleyin. Ocağa oturtup diri kalacak şekilde haşlayın. Delikli kepçeyle alıp servis tabağına aktarın. Limon suyu, zeytinyağı, tuz ve sarmısağı karıştırıp kabağın üzerine gezdirin. Kıyılmış dereotu serperek servis yapın.
Çiçeği burnunda, lezzeti koynunda...
ETLİ KABAK YEMEĞİ(4 Kişilik)
Malzemeler:
4-5 adet kabak
250 gram kuşbaşı kuzu eti
3 çorba kaşığı tereyağı
2 adet soğan
3 diş sarmısak
1’er çorba kaşığı domates ve biber salçası
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı sıcak su
Tuz
Hazırlanışı:
Kabakların kabuklarını soyun. Önce ikiye bölün, daha sonra verev doğrayın. Eti tereyağı, kıyılmış soğan ve sarmısakla birlikte bir tencereye alın. 10 dakika karıştırarak kavurun. Kabağı ekleyip 5 dakika pişirin ve salçaları katın. Bir iki dakika sonra suyunu ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Tencerenin kapağı kapalı olarak orta ateşte 20 dakika pişirin. Kıyılmış maydanoz ekleyip ocaktan alın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri