Çay saati
Çay saatlerinin vazgeçilmezi sıcacık börek, poğaça, kurabiye ve keklerden oluşan birbirinden leziz tarifler...
PİZZA(8-10 Kişilik)
Hamuru için: 1 paket instant maya, 2 su bardağı ılık süt, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı tozşeker, 1 tatlı kaşığı tuz, aldığı kadar un, domates sos için: 3 çorba kaşığı domates salçası, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 1 çay bardağı su, tuz, karabiber, üzerine: 200 gram kaşar peyniri, 50 gram sucuk, 1 dal fesleğen
Öncelikle hamur için toz mayayı sütün içinde karıştırarak erimesini sağlayın. Yoğurma kabına alıp, üzerine zeytinyağı, tozşeker ve tuzu ekleyin. Ele yapışacak yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edin ve yoğurun.Mayalanması için üzerine nemli bir bez örtün ve 1 saat dinlendirin. Üzerine biraz un serperek tekrar yoğurun ve hamuru ikiye ayırın. İstediğiniz büyüklükte açın ve unlanmış fırın tepsisine elinizle yayın. Domates sos için salça ve zeytinyağını bir tavaya alın. Birkaç kez çevirdikten sonra tozşeker, su, tuz ve karabiberi ilave edin. 1-2 dakika kısık ateşte çevirdikten sonra soğumaya bırakın. Sosun yarısını hamurun üzerine dökün. Kaşar peynirini rendeleyip, sucuğu halka şeklinde doğrayın. Peynirin ve sucuğun yarısını sosun üzerine yayın. Fesleğeni kıyıp, yarısını serpin. Diğer hamuruda aynı şekilde hazırlayın. Pizzaları önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin ve dilimleyip, sıcak olarak servis yapın.
Çay saati
KAYMAKLI VE PEYNİRLİ POĞAÇA(30 Adet)
300 gram kaymak, 2 çorba kaşığı oda sıcaklığında margarin, 2 tatlı kaşığı tozşeker, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 adet yumurtanın akı, 20 gram instant maya, aldığı kadar un, içi için: 100 gram beyaz peynir, 10-12 dal maydanoz, üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı
Hamur için kaymak, margarin, tozşeker, sıvıyağ, yumurta akı ve mayayı yoğurma kabına alın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edip, tüm malzemeyi yoğurun. Hazırladığınız hamuru 5-10 dakika dinlendirin. İçi için rendelenmiş beyaz peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırın. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Bir parçayı avucunuzun içinde yuvarlak şekil vererek açın. Ortasına peynirli iç harçtan 1 tatlı kaşığı koyun. Kapatıp yuvarlak şekil verin. Diğer hamur parçalarını da aynı şekilde hazırlayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 35-40 dakika pişirin.
Çay saati
TARÇINLI VE ZENCEFİLLİ KURABİYE(6-8 Kişilik)
2 adet yumurta, 200 gram oda sıcaklığında tereyağı, 1 çay bardağı mısır nişastası, 1 su bardağı pudraşekeri, 1’er çay kaşığı karbonat, tarçın, toz zencefil ve çekilmiş karanfil, bir buçuk su bardağı un
Yumurta ve tereyağını derin bir kaba alın. İçine nişasta, pudraşekeri, karbonat, tarçın, toz zencefil ve karanfil katın. En son unu da ilave ettikten sonra tüm malzemeyi iyice yoğurun. Merdane yardımıyla hamuru yarım cm kalınlığında olacak şekilde açın. Dilediğiniz kalıplarla kesip, şekiller çıkarın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
Çay saati
AÇMA(10 Adet)
2 su bardağı süt, 1 paket (42 gram) yaş maya, 2 su bardağı sıvıyağ, yarım su bardağı tozşeker, aldığı kadar un, bir tutam tuz, 10 tatlı kaşığı margarin, üzerine: yumurta sarısı, çörekotu
Mayayı, 2 su bardağı sütle eritin. Üzerine sıvıyağ, tozşeker, tuz ve alabildiği kadar un koyun. İyice yoğurun. Oda sıcaklığında yarım saat bekletin hazırladığınız açma hamurundan ceviz iriliğinde bezeler koparın. Bezeyi elinizde açın. Ortasına katı yağdan yaklaşık bir tatlı kaşığı koyun. Rulo şeklinde sarın. Düz bir zemine bastırarak ruloyu bükün. Sonra kıvırarak yuvarlak bir şekil verin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin.
Çay saati
ÇİKOLATALI SUFLE(8 kİŞİLİK)
200 gram kuvertür bitter çikolata, 200 gram tereyağı, 2 adet yumurta, 4 adet yumurta sarısı, 1 su bardağından 2 parmak eksik tozşeker, 1 çay bardağı un, 1 paket vanilya, bir tutam tuz, süslemek için: çilek
Tereyağını kısık ateşte eritin. Kuvertür bitter çikolatayı küçük parçalara ayırın ve ocaktan aldığınız tereyağının içine katıp, karıştırarak erimesini sağlayın. 2 adet yumurta ve 4 adet yumurta sarısını tozşekerle çırpın. İçine elenmiş un ve vanilya katıp, karıştırın. Bir tutam tuz ve çikolatalı tereyağını ekleyip, bir yandan da karıştırmaya devam edin. Suflenin kolay çıkması için sufle kaplarını yağlayıp, unlayın. Kapların üst kısımlarında 1'er parmak boşluk kalacak biçimde karışımdan koyun. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin ve hafif ılındıktan sonra ters çevirip, servis tabağına çıkarın. Çilekle süsleyip, servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri