Çay saati...
ISPANAKLI AÇMA BÖREK(10 Kişilik)
Malzemeler:
Hamur için:
1 adet yumurta
Bir buçuk su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
125 gram margarin
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Yufkaların aralarına sürmek için:
100 gram tereyağı
İçi için:
Yarım kg ıspanak yaprağı
1 adet orta boy soğan
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber
Hazırlanışı:
Hamur için yoğurma kabına yumurta, süt, sıvıyağ eritilmiş margarin ve kabartma tozunu koyun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ekleyip, tüm malzemeyi yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru 12 adet eşit bezeye ayırın. Yufkaların her birini önce neskafe tabağı büyüklüğünde açın. Daha sonra 6 adedinin arasına eritilmiş tereyağı sürerek üst üste koyun ve servis tabağı büyüklüğünde açın. Kalan 6 adet yufkayı da aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. İçi için kıyılmış soğanı sıvıyağ ile tencereye alın. İçine iri kıyılmış ıspanak yaprağı, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip, kavurun. Tepsideki yufkanın üzerine yayın ve diğer 6 adet yufkayı da üzerine yerleştirin. En üste yufkaların arasına sürdüğünüz tereyağının kalanını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyin ve sıcak olarak servis yapın.
Çay saati...
SOĞUK İRMİK TATLISI(8 Kişilik)
Malzemeler:
6 yaprak jelatin
2 su bardağı su
1 su bardağı buz
750 ml + 1 su bardağı süt
1 su bardağından bir parmak eksik tozşeker
1 tatlı kaşığı margarin
1 kahve fincanı irmik
1 paket vanilya
2 paket krem şanti
Üzerine:
1 paket hazır çikolata sos
Frambuaz, böğürtlen, frenk üzümü
Hazırlanışı:
Buz ve suyu bir kaba alın. İçine jelatin yapraklarını koyun. Yumuşadıktan sonra sudan çıkarın. Bir tencereye 750 ml süt, tozşeker, margarin ve irmiği koyup, karıştırarak kaynatın. 10-15 dakika kaynadıktan sonra içine vanilya ve jelatini ilave edin. Jelatin eriyinceye kadar karıştırın ve ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Diğer taraftan 1 su bardağı soğuk süt ve krem şantiyi çırpın. İrmikli karışımın içine ekleyin ve karıştırın. Streç film yayılmış derin bir kaba karışımı boşaltıp, buzdolabında 1 gece bekletin. Servis yaparken tabağı ters çevirip, çıkarın. Üzeri için hazır çikolata sosu üzerindeki tarife göre hazırlayın. Daha sonra tatlının üzerine dökün. Meyvelerle süsleyin ve dilimleyerek servis yapın.
Çay saati...
TAM BUĞDAY UNLU KURABİYE(25 Adet)
Malzemeler:
2 su bardağı tam buğday unu
Bir tutam tuz
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yarım su bardağı pudraşekeri
1 kahve fincan ayıklanmış ayçekirdeği
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı süt
2 çay kaşığı bal
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Üzerine:
1 çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
Hazırlanışı:
Derin bir kapta buğday unu, tuz, vanilya, kabartma tozu, pudraşekeri ve ayçekirdeğini karıştırın. Ayrı bir kapta yumurta, süt, bal ve zeytinyağını karıştırın. Daha sonra iki karışımı birleştirin ve tüm malzemeyi birbirine yedirerek yoğurun. Düz bir zeminde merdane yardımıyla yarım parmak kalınlığında açın. Hamurdan arzunuza göre seçtiğiniz kalıpla şekiller çıkarın. Yağlanmış tepsiye aralıklarla dizin ve üzerlerine ayıklanmış ayçekirdeği serpin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dakika pişirin.
Çay saati...
SEBZELİ KİŞ(10 Kişilik)
Malzemeler:
Hamuru için:
Bir buçuk su bardağı un
85 gram oda sıcaklığında tereyağı
50 gram oda sıcaklığında margarin
Yarım tatlı kaşığı tuz
3-4 çorba kaşığı soğuk su
İçi için:
3 adet orta boy soğan
2 adet orta boy havuç
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 adet orta boy kabak
200 gram ıspanak yaprağı
200 gram semizotu
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri için:
1 kutu (200 ml) krema
Bir buçuk su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı:
Un, tereyağı, margarin, tuz ve suyu derin bir kaba alıp, yoğurun. Hamuru 28 cm çapında tart kalıbına kenarlarını da kaplayacak şekilde elinizle bastırarak yerleştirin. Kabarmaması için üzerine nohut koyun ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Üzerindeki nohudu alın ve 5 dakika daha pişirip, fırından çıkarın. İçi için piyazlık doğranmış soğan ve rendelenmiş havucu zeytinyağında soteleyin. Kabağı rendeleyip, sıkın ve fazla suyunu aldıktan sonra havuca ekleyin. Kıyılmış ıspanak yaprağı, semizotu, tuz, karabiber ve pulbiber katıp, 1-2 dakika daha sotelemeye devam edin. Ilındıktan sonra pişen tart hamurunun üzerine yayın. Önce kremayı yayın, sonra kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında peynir eriyene kadar pişirin. Dilimleyin ve sıcak olarak servis yapın.
Çay saati...
ELMALI VE VİŞNELİ CRUMBLE(8 Kişilik)
Malzemeler:
Hamur için:
Bir buçuk su bardağı un
85 gram oda sıcaklığında tereyağı
50 gram oda sıcaklığında margarin
Yarım tatlı kaşığı tuz
3-4 çorba kaşığı soğuk su
İçi için:
4 adet elma
1 su bardağı dondurulmuş vişne
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağından 2 parmak eksik tozşeker
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Hazırlanışı:
Yoğurma kabına un, tereyağı, margarin, tuz ve suyu alıp, yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça ayırın. Ayırdığınız hamuru donması için derin dondurucuda 15 dakika tutup, çıkarın. Kalan hamuru, 28 cm çapındaki tart kalıbına, kenarlarını da kaplayacak şekilde elinizle bastırarak yerleştirin. Kabarmaması için üzerine nohut koyun ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Üzerindeki nohudu alın ve 5 dakika daha pişirip, fırından çıkarın. İçi için, kabukları soyulmuş ve çekirdeği çıkarılmış elmayı rendeleyin. Üzerine vişne, tarçın, tozşeker ve ceviz katıp, karıştırın. Tart hamurunun üzerine bu içi yayın. Üzerine derin dondurucuda beklettiğiniz hamuru rendeleyin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, hamurun üzeri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Çay saati...
PESTO SOSLU TOST(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet hamburger ekmeği
6’şar dilim domates
Kaşar peyniri ve jambon
Pesto sos için:
1 demet fesleğen
1 çay bardağı toz ceviz
1 diş sarmısak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Üzerine:
Kekik
Hazırlanışı:
Pesto sos için tüm malzemeyi blenderden geçirin. Hamburger ekmeğini bıçakla dibine kadar kesin ve içine sostan 2 çorba kaşığı sürün. Üzerine birer dilim domates, kaşar peyniri ve jambon yerleştirin. Diğer hamburger ekmeklerini de aynı şekilde hazırlayın. Tost makinesinde her iki tarafını da bastırın ve üzerine kekik serpip, sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar