Bu mevsimde hamsi yenir
Hamsinin bol bulunduğu bu aylarda sofralarımız şenlenecek...
HAMSİLİ PİLAV(8 Kişilik)
1 kg hamsi, 4 adet büyük boy soğan, yarım çay bardağı zeytinyağ, yarım çay bardağı dolmalık fıstık, yarım çay bardağı kuş üzümü, 2 su bardağı pirinç, 3 su bardağı su, yarım demet dereotu, tuz, yenibahar, nane
Soğanları ince doğrayın. Bir tencereye aldığınız zeytinyağında fıstığı kavurun. Üzerine dolmalık üzüm, pirinç, ince doğranmış dereotu, tuz, yenibahar ve naneyi ilave edip karıştırın. Son olarak su ilave edip pilavı pişirin. Piştikten sonra, bir süre demlenmeye bırakın. Kılçıkları çıkarılmış hamsileri fırın kabına ya da porsiyonluk güveç kaplarına dizin. Ortasına demlenen pilavı dökün. Pilavın üzerini hamsiyle kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Bu mevsimde hamsi yenir
PIRASALI HAMSİLİ MISIR EKMEĞİ(4 Kişilik)
2 çay kaşığı tozşeker, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay bardağı süt, 1 adet yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 3 su bardağı mısır unu, yarım su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 1 su bardağı sıcak su, yarım kg hamsi, 6 sap ince pırasa, yarım demet maydanoz, pulbiber
Bir kap içinde tozşeker, sıvıyağ, süt, yumurta ve tuzu karıştırın. Üzerine mısır unu, un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Sıcak su katıp iyice yoğurun. Elde edilen hamurun yarısını yağlanmış tepsiye döküp yayın. Üzerine, kılçığı çıkarılmış ve iyice kurulanmış hamsileri dizin. Hamsilerin üzerine ince doğranıp tuzla ovulmuş pırasaları, ince kıyılmış maydanozu ve pulbiberi ilave edin. Üzerini kalan hamurla kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, mısır ekmeğinin üzeri kızarana dek pişirin. Fırından çıkarıp dilimleyin ve sıcak servis yapın.
Bu mevsimde hamsi yenir
İNCİR YAPRAĞINDA HAMSİ BUĞLAMA(6 Kişilik)
5-6 adet büyük boy incir yaprağı, 2 adet soğan, 1 kg hamsi, 1 adet domates, yarım demet maydanoz, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber, kekik
Öncelikle 5-6 adet büyük boy incir yapraklarını, bir kısmı dışarıda kalacak şekilde yayvan bir tencereye dizin. İçine halka doğranmış 1 adet soğanı yayarak koyun. Soğanın üzerine, kılçığı çıkarılmış hamsilerin yarısını dizin. Domatesin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Artan 1 adet soğanı doğrayıp, tuzla ovun ve domatesle birlikte bir kaba aktarın. Üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber ve kekiği ekleyip, malzemeyi karıştırın. Karışımı tenceredeki hamsilerin üzerine yayın. Bu karışımın üzerini de kalan hamsilerle örtün. Üzerlerine zeytinyağını gezdirin. Son olarak kenarlardan sarkan incir yapraklarını içe doğru katlayıp, hamsili malzemenin üzerini kapatın. Tencereye yarım bardak su ilave edip, kısık ateşte pişirin. Servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri