Bir tesadüf sonucu ortaya çıkmış yiyecekler
İlk olarak dondurma külahından başlayalım. Dondurmanın hikayesi çok enteresan. Dondurma külahının bulunması 1940'a dayanıyor. St. Louis'de gerçekleşen fuarda dondurma satan bir firmanın dondurmaları koyacağı kutu bitince bir waffle makinesinde incecik bir hamur hazırladıktan sonra kıvırarak dondurmaları içine koymuş.
1
12
Bir tesadüf sonucu ortaya çıkmış yiyecekler
1930 yılında Ruth Wakefield, evde kurabiş hazırlarken kakaosu biter. O da çikolata parçalarını kurabiyeye eklemiş ve çikolataların eriyip hamura çikolata rengini vereceğini zannetmiş ancak çıkan kurabiyeler hiç de kahverengi olmamış. Çikolata parçalı kurabiyede böyle bulunmuş.
2
12
Bir tesadüf sonucu ortaya çıkmış yiyecekler
Mısır gevreği doktorlar granola bar tarifini tutturamayınca bulunmuş. 1989 yılında W.K. Kellogg ve Dr. John Harvey Kellogg kardeşler Michigan'da bir akıl hastanesinde çalışıyorlarmış. Hastaları için doyurucu ve sağlıklı bir yiyecek hazırlamak isterlerken haşladıkları buğdayı yanlışlıkla unutmuşlar. Buğdaydan yaptıkları hamur bir anda parçalara ayrılmış ve aslında oldukça lezzetli bir tat ortaya çıkarmış. Araştırmalarına devam eden kardeşler kararı buğday yerine mısırda kılmışlar ve mısır gevreği ortaya çıkmış.
3
12
Bir tesadüf sonucu ortaya çıkmış yiyecekler
Yoğurt tarihin en eski yiyeceklerinden bir tanesi bu yüzden hikayesi de daha doğal tabii ki. İnsanlar sütü yanlarında taşımak isterken sütü keçi derisinin içine koymuşlar. Keçi derisinde bulunan bakteriler sütün mayalanmasını ve yoğurt halini almasını sağlamış. Böylece yoğurt doğmuş. Bu da en bilinen rivayetlerden bir tanesi.
4
12
Bir tesadüf sonucu ortaya çıkmış yiyecekler
11 yaşındaki Frank W. Epperson 1905 yılında evde kendi başına gazlı içecek yapmaya çalışırken hazırladığı karışımı içinde bir çubukla bahçede unutmuş. Sabah döndüğünde ise karışımı donmuş bir şekilde bulmuş. Tadına da bayılan Frank annesine babasına "Ben bir mucidim!" deyip patentini yapıp sahiplenmiş. Böylece çubuk dondurma günümüze kadar geldi.
5
12
Bir tesadüf sonucu ortaya çıkmış yiyecekler
John Montagu, İngiliz bir devlet adamı. Özellikle arkadaşlarıyla birlikte kart oynamayı çok seviyormuş. Bir gün yine masadayken karnı çok acıkmış ve aşçıdan ellerini kirletmeden yiyebileceği bir yemek istemiş. İki ekmek arasına bir şeyler koyun deyince sandviç bulunuvermiş. Sandviçe de kendi soyunun adını vermiş.
6
12
Bir tesadüf sonucu ortaya çıkmış yiyecekler
Kola aslında Dr. John Stith Pemberton tarafından alkollü olarak hastalarının baş ağrılarını gidermek için hazırlanmış. Bir nevi ilaç diyebiliriz kendisine şuruplar gibi ancak dönemin alkol yasasından geçemediği için içindeki alkolü çıkarmak durumunda kalmış ve ortaya günümüzün kolası çıkmış.
7
12
Bir tesadüf sonucu ortaya çıkmış yiyecekler
Fettuccine Alfredo, şu anda da hala İtalya'da yerini koruyan Alfredo’s of Rome restoranında şef Alfredo de Lelio tarafından canı bol yağlı bir makarna çeken hamile karısı için hazırlanmış. Bilinen tavuklu ve mantarlı tariflerin aksine ilk fettuccine alfredo yalnızca makarna, tereyağı ve parmesandan oluşuyormuş.
10
12
Bir tesadüf sonucu ortaya çıkmış yiyecekler
En fazla anlatılan efsaneye göre, Habeşistan (Etiyopya) orijinli olan kahveyi ilk keşfeden canlılar “keçi”lerdir. Rivayete göre, keçi ve deve sürülerinin çobanları güttükleri hayvanların garip bir ağacın meyvelerini yedikten sonra, daha canlı, hareketli olduklarını görünce, ”bunda bir hikmet var” diyerek durumu dervişleri Şazili’ye bildirmişler. Bu meyvenin suyunu kaynatıp içen Şazili’nin kendisi de aynı canlılığı duymuş ve kahvenin meziyetleri böylece anlaşılmış. Cezayir kaynaklarına göre, kahveyi keşfedenler arasında Şazili’yle birlikte İdris adıda geçiyor. Hatta, ilk zamanlarda kahveye “Şazili” adı verilmiştir. Fakat kahve ağacının meyvalarının bugünkü anlamda sulu bir içecek haline dönüşmesi, ilk kez Yemen’de olmuş.
12
12
Bir tesadüf sonucu ortaya çıkmış yiyecekler
1850'lerde New York'taki Moon Lake Lodge restoranında çalışan bir şef sinirlendiği bir müşteriye ile tartışma yaşamış. Müşteri sürekli olarak patates kızartmalarının çok kalın olduğunu söyleyip geri gönderiyormuş. Artık kızgınlıktan deliren şef o kadar ince kesip o tuzlamış ki patatesleri cips halini almışlar.Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler
ve Daha Fazlası ...
ABONE OL