Bilinenin dışında ıspanak tarifleri
Ispanak Soslu Bonfile Tarifi (4 kişilik)
4 adet bonfile
250 gram ıspanak
250 gram mantar
1-2 diş sarmısak
1 paket krema
Tuz, karabiber
1 çorba kaşığı rendelenmiş
kaşar peyniri
Üzerine: Parmesan peyniri
BONFİLELERİ yapışmaz yüzeyli tavaya alın. Kısık ateşte arkalı önlü pişirin. Sosu hazırlamak için, kıyılmış ıspanak, mantar ve sarmısağı kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirin. Krema, tuz ve karabiberi ilave edip, 1-2 dakika daha pişirin. İndirmeye yakın kaşar peynirini ekleyin. Bonfileyi servis tabağına alın. Üzerine ıspanak sosu gezdirip, parmesan peyniri serpin. Sebzeli püre ile servis yapın.
Ispanak Soslu Bonfile Tarifi (4 kişilik)
4 adet bonfile
250 gram ıspanak
250 gram mantar
1-2 diş sarmısak
1 paket krema
Tuz, karabiber
1 çorba kaşığı rendelenmiş
kaşar peyniri
Üzerine: Parmesan peyniri
BONFİLELERİ yapışmaz yüzeyli tavaya alın. Kısık ateşte arkalı önlü pişirin. Sosu hazırlamak için, kıyılmış ıspanak, mantar ve sarmısağı kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirin. Krema, tuz ve karabiberi ilave edip, 1-2 dakika daha pişirin. İndirmeye yakın kaşar peynirini ekleyin. Bonfileyi servis tabağına alın. Üzerine ıspanak sosu gezdirip, parmesan peyniri serpin. Sebzeli püre ile servis yapın.
Bilinenin dışında ıspanak tarifleri
Sütlü Ispanak Çorbası Tarifi (4 kişilik)
Yarım demet ıspanak
1 adet soğan
2 çorba kaşığı un
3 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz ve karabiber
Üzeri için:
Yarım tatlı kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
ISPANAĞIN saplarını temizleyip yapışmaz yüzeyli bir tavaya alın. Yemeklik doğranmış soğan ilave edip, ıspanak umuşayana dek kavurun. Ayrı bir yerde unu zeytinyağında kavurun. Unun rengi dönmeye başlayınca azar azar ve karıştırarak süt ekleyin. Su ilave edip pişmeye bırakın. Ispanaklı soğan, tuz ve karabiber ekleyip 5 dakika pişirin. Ocaktan alıp, blenderden geçirin. Üzeri için toz kırmızıbiberi zeytinyağında kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Bilinenin dışında ıspanak tarifleri
Kuzu Etli Ispanak Kökü Tarifi (4 kişilik)
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
150 gram kuşbaşı kuzu eti
Bir buçuk su bardağı sıcak su
1 kg ıspanağın kökü
1 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı un
Tereyağını eritip yemeklik doğradığınız soğanı ve eti içine ilave edin. Et suyunu çekip bırakana kadar kavurun ve üzerine bir buçuk su bardağı sıcak su ekleyin. Et iyice pişince tencerenin ortasına toplayın ve etraflarına ıspanak köklerini dizin. Karabiber ve tuz ekleyip 15 dakika orta ateşte pişirin. Bir kapta
yumurta sarısı, un ve limonu çırptıktan sonra, yemeğin üzerine gezdirin. Bu şekilde 5 dakika daha pişirip, sıcak olarak servis yapın.
Bilinenin dışında ıspanak tarifleri
Buğdaylı Ispanak Kökü Tarifi (4 kişilik)
4 çorba kaşığı aşurelik buğday
4-5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan
2 adet havuç
1 kg ıspanak kökü
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıcak su
Tuz
AŞURELİK buğdayı bir gece önceden suda bekletin. Ertesi gün yumuşayana kadar haşlayıp kenara alın. Sıvıyağı bir tencereye alıp, piyazlık doğranmış soğanı rengi dönene dek kavurun. Üzerine yarımay doğranmış havucu ilave edin. Havuçları da kavurduktan sonra salçayı katıp bir-iki çevirin. Ocağın altını kısıp, ıspanağı ilave edin. Üzerine aşurelik buğdayı ekleyin. Tencerenin üzerine suyu ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Ispanak yumuşayana dek pişirip ocaktan alın.
Bilinenin dışında ıspanak tarifleri
Nar Ekşili Ispanak Kökü Tarifi (6 kişilik)
1 kg ıspanak
1 çorba kaşığı salça
1’er adet havuç ve soğan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
İki buçuk çorba kaşığı nar ekşisi
Yarım çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
Yarım çay bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Köfte için: 1 çay bardağı ince bulgur
1 çay bardağı kaynar su
1 adet yumurtanın akı
adet küçük boy soğan
3 çorba kaşığı un
Ispanağın sap ve kök kısımlarını ayırın. Köklerin saçaklı kısımlarını keserek ayıklayın. Yıkayıp süzün. Havuç ve soğanı küp doğrayın. Zeytinyağı ile soteleyerek hafifçe pembeleştirin. Daha sonra ıspanağın kök ve saplarını ilave edip karıştırın. Ateşin altını kısıp tencerenin kapağını kapatın. Kendi suyu ve yağı ile pişmesini sağlayın. Salçayı ve suyu ekleyin. Haşlanmış nohut, mercimek ve tuz ekleyip kaynamaya bırakın. Bu arada köfte yapmak için bulguru küçük bir kaba alın. Üzerine kaynar sıcak suyu ekleyip kapağını kapatın. Bulgur şişene kadar kapağı açmayın. Soğanı rendeleyin. Yumurta akını, bulguru ve unu ekleyip yoğurun. Fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Kaynayan yemeğe köfteleri ve nar ekşisini ilave edin. Köfteler pişince tencereyi ocaktan alın.
Bilinenin dışında ıspanak tarifleri
Ispanak Soslu Makarna Tarifi (4 kişilik)
1 paket penne makarna
150 gram ıspanak
40 gram dolmalık fıstık
Yarım su bardağı rendelenmiş parmesan ya da kaşar
peyniri
4 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı beyazbiber
1 su bardağı krema
2’şer dal taze kekik ve fesleğen
Üzerine: 1 su bardağı parmesan peyniri
Ispanağı haşlayıp, süzün ve suyunu iyice sıkın. Tuz, beyazbiber, dolmalık fıstık, sarmısak ve parmesan peyniri ekleyip, blenderden geçirin. Sosu tavaya alıp içine krema, kıyılmış taze kekik ve fesleğen ilave edin. Orta dirilikte haşladığınız penne makarna ile karıştırın. Üzerine parmesan peyniri gezdirip, servis yapın.
Bilinenin dışında ıspanak tarifleri
Fırında Pastırmalı Ispanak Tarifi (2 kişilik)
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet ince kıyılmış soğan
Bir buçuk çorba kaşığı dolmalık fıstık
Yarım kg iri kıyılmış ıspanak
1 su bardağı ince doğranmış mantar
2 adet çırpılmış yumurta
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
10 dilim pastırma
Tuz, karabiber
TENCEREDE sıvıyağı ısıtın. İnce kıyılmış soğan ve dolmalık fıstığı yağda kavurun. İçine ıspanağı ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Arada bir karıştırın. Ispanakların rengi değişince, içine mantarları ekleyip, biriki çevirin ve ateşten alın. Tuz, karabiber eklediğiniz ıspanağı küçük fırın kaplarına paylaştırın. Üzerine pastırma dilimleri yerleştirin. Yumurtaları çırparak, ıspanakların üzerine dökün. En üste peynir serpiştirin. 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin.
Bilinenin dışında ıspanak tarifleri
Zeytinyağlı Nohutlu Ispanak Sarma Tarifi (6 kişilik)
1 su bardağı nohut
1 kg büyük ıspanak yaprağı
Yeteri kadar su
1 çay bardağı ince bulgur
1 su bardağı tahin
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı toz kimyon
2 diş sarmısak
Bir buçuk tatlı kaşığı tozşeker
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz
Bir buçuk tatlı kaşığı pulbiber
Servis için:
Limon dilimi
NOHUDU bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzüp, yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzdükten sonra zarını soyup, ikiye ayırın. Bulgurun üzerine çıkacak kadar kaynar su ekleyip, ağzını kapatın ve suyunu çekene kadar bekletin. Ispanağı iyice yıkadıktan sonra önce kaynar suya daha sonra buzlu suya batırıp çıkarın. Suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletin. Nohut, bulgur ve tahini bir kapta karıştırın. Tavaya aldığınız zeytinyağında dolmalık fıstığı hafif pembeleşene kadar kavurun. Ocağın altını kapatın ve içine pulbiber ilave edip, bu karışımı da nohutlu harca ekleyin. Toz kimyonu az yağda veya tek başına ısıtın. Daha sonra kıyılmış sarmısak, tozşeker ve tuz ile birlikte nohutlu harcın içine katıp, tüm malzemeyi karıştırın. Ispanak yaprağını küçük bir fincanın içine serin ve iç harçtan koyup, kenarlarını üzerine kapatın. Fincanı ters çevirip çıkarın ve limon dilimlerinin üzerinde servis yapın.
Aşçının notu: Toz kimyonun kokusunun daha iyi açığa çıkması ve demir oranının artması için yemeğe katmadan önce tarifteki işlemi yapmanız yeterli olacaktır.
Bilinenin dışında ıspanak tarifleri
Ispanak Çorbası Tarifi (4 kişilik, 180 Kcal)
250 gram ıspanak yaprağı
2 adet orta boy patates
4 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Üzerine: 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
ISPANAK yapraklarını yıkadıktan sonra süzün ve kıyın. Tencereye ıspanak, kabukları soyulmuş ve iri doğranmış patates, su, süt, tereyağı, tuz ile karabiberi koyun. Patates yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra çorbayı robottan geçirin. Rendelenmiş kaşar peyniri ile birlikte sıcak olarak servis yapın.
Bilinenin dışında ıspanak tarifleri
Ispanak Taratoru Tarifi (8 kişilik)
1 kg ıspanak
Yarım bayat ekmek içi
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sirke
1 kahve fincanı zeytinyağı
Toz kırmızıbiber
ISPANAKLARI bol suda yıkayıp, doğrayın. Tencereye alıp, kendi suyu ile pişirip, süzün. Sıkarak ince ince kıyın. Ekmek içini ufalayıp, ceviz, ince kıyılmış sarmısak, yoğurt, sirke ve zeytinyağını ilave edin. Robottan geçirip, servis tabağına alın. Üzerine toz kırmızıbiber serpip, servis yapın.