Bezelyenin 12 farklı hali
Bezelye Püresinde Dana Bonfile Tarifi (4 kişilik)
4 dilim dana bonfile
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı galeta unu
Marine etmek için:
2 çorba kaşığı elma sirkesi
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş kıyılmış sarmısak
Bezelye püresi için:
2 su bardağı haşlanmış bezelye
1 çorba kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı krema
Yarım demet dereotu
Yeteri kadar tuz
Domates sos için:
3 adet domates
3 dal fesleğen
Üzeri için: 3 çorba kaşığı iri
rendelenmiş parmesan peyniri
1 MARİNE için elma sirkesi, zeytinyağı ve sarmısağı bir kabın içinde karıştırın. Eti ekleyip, üzerini kapatın ve buzdolabında 1 saat dinlendirin. Eti buharda haşlayıp, galeta ununa bulayın ve tereyağda önlü arkalı kızartın. 2 Bezelye püresi için bezelyeyi blenderden geçirin. Tereyağını tavada eritip, bezelye püresini ekleyin. Krema, kıyılmış dereotu ve tuz ilave edip karıştırarak pişirin. 3 Domates sos için kabukları temizlenmiş domatesleri küp doğrayıp, suyunu çekene dek pişirin. Kıyılmış fesleğen ilave edip, ocaktan alın. 4 Servis tabağına 2 çorba kaşığı bezelye püresi koyun. Üzerine bir dilim et yerleştirip, 1 çorba kaşığı domates sos koyun. Parmesan peyniri serpin. Kalan malzemeyi de aynı şekilde hazırlayıp servis yapın.
Bezelyenin 12 farklı hali
Zeytinyağlı Bezelye Tarifi (6 kişilik)
1 kg iç bezelye
1 demet taze soğan
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
Taze soğanları temizleyip ince kıyın ve tencereye koyup, üzerine ayıklanmış bezelyeleri ekleyin. İncecik doğranmış maydanoz, dereotu ve naneyi de ilave edin. Daha sonra zeytinyağı, şeker ve tuzu da bezelyelere ekleyin. Suyunu koyup 5 dakika hızlı, 20 dakika ağır ateşte pişirip soğumaya bırakın. Bezelyeyi, et yemekleri ve makarnaların yanında servis yapabilirsiniz.
Bezelyenin 12 farklı hali
Avakadolu Bezelye Salatası Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı tane bezelye
1 avuç sultani bezelye
Yeterince su
Yarım çay kaşığı karbonat
1 demet roka
1 adet avokado
1 adet küçük boy domates
1 adet küçük boy kırmızı soğan
1 çorba kaşığı kavrulmuş dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limon suyu
Tuz
Tane bezelye ve sultani bezelyeleri birlikte tuzlu ve karbonatlı suda 15 dakika haşlayıp süzün. Ayıklanmış roka yapraklarını salata kabına alıp üzerine bezelye yerleştirin. Kabukları soyulduktan sonra kuşbaşı doğranmış avokado ve domatesi tabağa ekleyin. Halka doğradığınız kırmızı soğanı ilave edin. Kavrulmuş fıstığı salatanın üzerine serpin. Zeytinyağı, limon ve tuzu ekleyip servis yapın.
Bezelyenin 12 farklı hali
Bezelye Çorbası Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg bezelye
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
200 ml krema
3-4 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Dereotu
Sıvıyağı bir tencereye alıp küp doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine su, tuz ve karabiber ekleyin. Kaynamaya başlayınca bezelyeyi ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin. Delikli kepçe ile tencereden 1 su bardağı bezelye çıkarıp kenara alın. Kalan kısmı blenderden geçirip yeniden tencereye koyun. Üzerine krema ekleyin ve karıştırarak 1- 2 dakika pişirin. Ayırdığınız bezelyeyi çorbanın üzerine ekleyin. Dereotu ile süsleyip servis yapın.
Bezelyenin 12 farklı hali
Zeytinyağlı Bezelye Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg bezelye
1 adet soğan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet havuç
1 çay kaşığı tozşeker
Yeteri kadar su
tuz
Üzerine:
İnce kıyılmış dereotu
İnce kıyılmış soğanı zeytinyağında kavurun. Halka doğranmış havuçları ekleyip, kavurmaya devam edin. Bezelye, tozşeker ve tuz katın. Bezelyenin üzerini örtecek kadar su ekleyin ve kısık ateşte pişirin. Daha sonra servis tabağına alın ve üzerine dereotu serpin. Soğuduktan sonra servis yapın.
Bezelyenin 12 farklı hali
Enginarlı Bezelye Tarifi (8 kişilik)
4 adet büyük boy enginar
1 adet soğan
Yarım kg bezelye
1 çorba kaşığı tozşeker
Yarım demet dereotu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Süslemek için:
Dereotu
ENGİNARLARI haşlayıp kenara alın. Ayrı bir yerde kıyılmış soğan, bezelye, tozşeker, kıyılmış dereotu, zeytinyağı ve tuzu tencereye alın. Üzerine yarım su bardağı su ekleyip pişmeye bırakın. Haşlanmış enginarları servis tabağına alın. Üzerine bezelye ilave edin. Kıyılmış dereotu ile süsleyip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler