Beslenme hakkında yanlış bildiğimiz şaşırtıcı gerçekler
Beslenme hakkında genellikle duyduklarımız hep yanlış hikayelerdi. Bu yanlışlara dayanarak çoğu besini sağlıklı olduğu halde tüketemedik. İşte beslenme hakkında yanlış bilinen doğrulardan 14 tanesi;
Beslenme hakkında yanlış bildiğimiz şaşırtıcı gerçekler
İnanılan: Tartılar, yağ kaybını ölçmenin iyi bir yoludur.
Çoğu insan kilo vermek için diyete ve egzersiz yapmaya başladığında, tartılara çıkıp kilo verip vermediğini görmek ister.. Bazen de, bu diyet ve egzersize rağmen, kilosunun arttığını görünce hayal kırıklığına uğrar. Halbuki, aldığı kilonun sebebi, sağlıklı olarak gelişen kaslarıdır. Dolayısıyla tartılara pek itibar etmemek lazım.
Beslenme hakkında yanlış bildiğimiz şaşırtıcı gerçekler
İnanılan: Çin tuzu olarak da bilinen monosodyum glutamat çok kötüdür.
Genellikle sağlıklı olarak nitelendirdiğimiz besinlerde bulunmasa da, Çin tuzu içeren besinlerin, tüketen herkese felaket baş ağrıları vermesinin asıl nedeni, kişilerin besin içeriğinde bulunan diğer maddelere verdiği tepkidir. Sadece Çin tuzundan kaynaklanmıyor yani.
Beslenme hakkında yanlış bildiğimiz şaşırtıcı gerçekler
İnanılan: 500 gram kilo vermek için, 3.500 kalori yakmanız gerek.
Teknik olarak yanlış olmasa da, doğru hesaplamayı yapabilmek için bir sürü değişken bulunuyor. Özellikle verilmesi planlanan 500 gramın ne kadarının gerçek yağ olduğunun hesaplanmasının zor olması gibi..
Beslenme hakkında yanlış bildiğimiz şaşırtıcı gerçekler
İnanılan: Yüksek fruktozlu mısır şurubu en zararlı şeylerden birisidir.
Yakın zamanlarda, şekerin, yüksek fruktozlu mısır şurubundan daha yararlı olduğuna dair tartışmalar yapıldı. Fakat, her ikisi de glikoz ve fruktoz içerdiği için, çok miktarda tüketildiklerinde ikisi de sağlıksızdır. Kısacası, zarar dereceleri hemen hemen aynıdır.
Beslenme hakkında yanlış bildiğimiz şaşırtıcı gerçekler
MUTFAKTA HER GÜN EN AZ BİRİSİNİ YAPTIĞIMIZ 10 YANLIŞ
Makarna haşlarken suyuna tuz eklemek
Daha hızlı haşlansın diye makarna suyuna önceden tuz ekliyorsanız, yanlışınız var arkadaşlar. Suyun içine eklenen tuz, suyun kaynama süresini artıracaktır. Tuzu, makarnanız haşlandıktan sonra eklemeniz gerekiyor.
Beslenme hakkında yanlış bildiğimiz şaşırtıcı gerçekler
Donmuş etleri sıcak suda çözmek
Et ile ilgili en sık yaptığımız hata da etleri oda sıcaklığında ya da sıcak suda çözmektir. Dondurduğumuz eti ya soğuk suyun içinde ya da buzdolabınızın alt kısmında sağlıklı bir şekilde çözmemiz gerekir. Aksi takdirde sıcak hava ya da sıcak su ile teması, ette bakteri oluşumuna neden olabilir.
Beslenme hakkında yanlış bildiğimiz şaşırtıcı gerçekler
Meyve suları kullanarak etleri karamelize etmek
Kırmızı ya da beyaz etleri karamelize ederken, hem içerdiği şeker oranı hem de tat vermesi nedeniyle meyve sularının kullanımı da son derece yanlıştır. Etlerinizin tadını olumsuz yönde etkileyeceği için karamelize işleminde doğal yöntemlere başvurmanız gerekir.
Beslenme hakkında yanlış bildiğimiz şaşırtıcı gerçekler
Mikrodalgayı yüzde yüz zararlı bulmak
Aslına baktığımızda ısıtma yöntemi ne olursa olsun, ısıtılan her yiyecek besin değerinden kayba uğrayacaktır. Mikrodalga fırınların kısa sürede ısıttığını göz önünde bulundurursak, diğer ısıtma yöntemlerine göre bu değer kaybını minimuma indirecektir
Beslenme hakkında yanlış bildiğimiz şaşırtıcı gerçekler
Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumasını beklemek
Pişen sıcak yemekleri buzdolabına koyma fikri, yiyeceklerin bozulacağı için hemen hemen hepimize yanlış gelmiştir. Ancak bu konuda sıcak yemekleri buzdolabında soğutmak bir şok etkisi yapacağı için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Beslenme hakkında yanlış bildiğimiz şaşırtıcı gerçekler
Yanıkları buzlu suya tutmak
Mutfak kazalarının büyük çoğunluğu yanan ellerden oluşur. Bu durumda ilk olarak yanan bölgeyi soğuk su ya da buzlu suyla buluşturmak olur. Ancak buz, hassas olan bu bölgenin farklı bir cilt hasarı daha yaşamasına neden olabilir.
Beslenme hakkında yanlış bildiğimiz şaşırtıcı gerçekler
Yemekleri defalarca ısıtmak
Özellikle yalnız yaşayanların yaptığı bir şeydir yemekleri tekrar tekrar ısıtıp tüketmek. Ancak yemeklerin en fazla iki defa ısıtılması sağlıklı olarak biliniyor. Yemek istediğiniz yemeğin tümünü değil de yiyeceğiniz miktarda kısmını ayırıp ısıtmalısınız.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri