Bayrama pratik tatlılar
Cendere Tatlısı Tarifi (8 kişilik)
1 paket margarin
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 kg tozşeker
Aldığı kadar un
1 kg ceviz
1 paket mısır nişastası
2 adet yumurta
Üzerine: Yarım paket margarin
1 kahve fincanı sıvıyağ
Şerbet için: 1 kg tozşeker
Yarım limonun suyu
3 su bardağı su
Margarİn, tozşeker, sıvıyağ, yumurta ve aldığı kadar unu karıştırın. İyice yoğurun. Hamurdan iri bezeler koparıp, incecik açın. Çekilmiş ceviz içini nişasta ile karıştırın. Yufkaların üzerine serpin. Her bir yufkayı iki tarafından oklava ile sarın. Dilim dilim kesip, yağlanmış tepsiye dizin. Üzeri için yarım paket margarini eritip, sıvıyağ ile kızdırın ve tatlıların üzerine gezdirin. Orta ısılı fırında pişirin. Bu arada şeker ve suyu kaynatıp şerbeti hazırlayın. Limon suyunu ekleyip ılıtın. Sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirip servis yapın.
Bayrama pratik tatlılar
Lokma Tatlısı Tarifi (6 kişilik)
Yarım çorba kaşığı kuru maya
2 su bardağı ılık su
Bir buçuk tatlı kaşığı tozşeker
4 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Şerbeti için:
4 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
Yarım limonun suyu
ÖNCELİKLE şerbet için tozşeker ve suyu bir tencereye alın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave edin ve 1-2 taşım daha kaynatıp, ocağın altını kapatın. Şerbeti soğuması için bir kenara alın. Hamur için, kuru mayayı yarım su bardağı ılık suyun içinde tozşekerle birlikte eritin. 10 dakika mayalanmaya bırakın. Unu derin bir kaba alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Mayalanmış suyu, tuzu, yumurtayı ve kalan bir buçuk su bardağı ılık suyu ekleyip, pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve mayalanması için yarım saat dinlendirin. Dinlenmiş hamurdan çay kaşığı yardımıyla parçalar koparıp, kızdırılmış sıvıyağa atın ve hafif pembeleşene kadar kızartın. Kızaran lokmaları soğuk şerbetin içine alın ve şerbeti çekmesi için 1-2 dakika bekletin. Bir kevgir yardımıyla servis tabağına çıkarın.
Aşçının notu: Kuru maya yerine yaş maya da kullanabilirsiniz.
Bayrama pratik tatlılar
Sac Arası Tarifi (8 kişilik)
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı sirke
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un
Arası için:
250 gram kaymak
250 gram tereyağı
1 çay bardağı mısır veya
buğday nişastası
Şerbeti için:
2 su bardağı su
3 su bardağı tozşeker
2-3 damla limon suyu
YUMURTA, sıvıyağ, süt, sirke, tuz ve unu kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Üzerlerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. Her bir hamur parçasını mısır veya buğday nişastası ile baklavalık yufka gibi incecik açın ve 1 adet hamurun üzerini tereyağı ile yağlayın. Yağlanmış hamuru ortadan ikiye katlayın ve yuvarlak tarafına kaymak sürüp düz tarafa doğru rulo şeklinde sarın. Ruloyu yağlanmış fırın tepsisine gül böreği şeklinde sararak yerleştirin. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın. Hamurlar bittikten sonra kalan tereyağını üzerlerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip 2 taşım daha kaynattıktan sonra soğutun. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Tatlının şerbeti çekmesi için 1 saat bekletin ve servis yapın.
Bayrama pratik tatlılar
Cevizli Tel Kadayıf Tarifi (7 kişilik)
500 gram tel kadayıf
250 gram tereyağı
250 gram ceviz
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
Üç buçuk su bardağı su
Yarım limonun suyu
Servis için:
Kaymak
Kadayıfı elinizle didikleyip, tel tel ayırın. Erittiğiniz tereyağından 3-4 çorba kaşığı alın ve fırın tepsisini yağlayın. Geri kalan tereyağını tel kadayıfla karıştırın. Kadayıfı ikiye ayırın. Yarısını yağlanmış fırın tepsisine yayın ve elinizle iyice bastırın. Üzerine dövülmüş cevizi serpin. Kalan kadayıfı cevizlerin üzerine döşeyin ve elinizle bastırın. Tatlının üzerine ağırlık koyup, 10-15 dakika bekletin. Önceden ısıtılmış 210 derece fırında 20 dakika pişirin. Diğer taraftan şerbeti için tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip, bir-iki taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Tatlı şerbeti çektikten sonra dilediğiniz şekilde kesin. Kaymakla birlikte servis yapın.
Bayrama pratik tatlılar
Ev Baklavası Tarifi (10 kişilik)
1 kg baklavalık un
4 adet yumurta
1 su bardağı su
Bir tutam tuz
400 gram tereyağı
3 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Şerbeti için:
Bir buçuk kg tozşeker
5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Öncelikle şerbeti hazırlayın. Tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip, 2 dakika daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Diğer tarafta un, yumurta, su ve tuzu derin bir kaba alıp, yoğurun. Hazırladığınız hamuru 12 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi çok ince olacak şekilde oklavayla açın. Yağlanmış bir tepsiye 6 adet yufkayı aralarına eritilmiş tereyağı sürerek, üst üste dizin. Üzerine ceviz içini serpin. Kalan 6 adet yufkayı da aralarına eritilmiş tereyağı sürerek üst üste dizin. En üste kalan tereyağını gezdirin. Baklavayı önce uzunlamasına daha sonra çapraz olacak şekilde kesin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Baklava, şerbeti iyice çektikten sonra servis yapın.
Bayrama pratik tatlılar
Saray Sarması Tarifi (12 kişilik)
1 kg baklavalık un
4 adet yumurta l 5 çay kaşığı tuz
Bir buçuk su bardağı su
500 gram buğday nişastası
7 su bardağı toz antepfıstığı
1 kg tereyağı
Şerbet için:
8 su bardağı tozşeker
12 su bardağı su
UN, yumurta, tuz ve suyu derin bir kasede yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru ceviz iriliğinde bezelere ayırın. Merdane ile her bir bezeyi çay fincanı tabağı büyüklüğünde açın. Üzerine nemli bir bez örterek 15 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamurları 8'li gruplar halinde aralarına nişasta serperek üst üste dizin. Her birini oklava yardımıyla ince yufkalar halinde açın. Açtığınız yufkanın üzerine toz antepfıstığı serpin. Yufkayı oklavaya sararak, kenarlarından büzün. Büzdüğünüz yufkayı tepsiye dizin. Bir bıçakla 3 cm'lik rulolar halinde kesin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Eritilmiş ve ılınmış tereyağını yufkaların üzerine dökün. Yağın fazlasını tepsiyi çok hafif eğerek, boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatıp, soğumaya bırakın. Fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Tatlı şerbeti çektikten sonra servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler