Bayram sofrası
BADEMLİ ÇORBA(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 çorba kaşığı toz badem
4 çorba kaşığı yoğurt
4 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
5 su bardağı et suyu veya su
1 tatlı kaşığı tereyağı
Üzeri için:
1 çay bardağı badem
Hazırlanışı:
Yoğurt, un, yumurta ve toz bademi telle iyice çırpın. Et suyu veya su ekleyip, ağır ateşte, koyu bir kıvam alana dek karıştırın. Ocaktan almaya yakın tereyağını ekleyin. Servis tabaklarına pay edip üzerine badem serpiştirin. Sıcak olarak servis yapın.
Bayram sofrası
PEYNİRLİ KAPAMA BÖREK(4 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet yufka, 1 su bardağı süt
2 adet yumurta
1 çay bardağı+1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
500 gram ufalanmış beyaz peynir
1 demet kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı:
Fırın tepsisini yağlayıp, 1 adet yufkayı tepsinin kenarlarından sarkacak şekilde yayın. Süt, yumurta ve 1 çay bardağı sıvıyağı karıştırıp, yufkanın üzerine 4-5 çorba kaşığı gezdirin. 1 su bardağı sıvıyağ ve suyu karıştırıp, 2 adet yufkayı bu karışımla ıslatarak, ayrı ayrı rulo şeklinde sarın. Elinizle 10 cm uzunluğunda bölüp fırın tepsisine gelişigüzel yerleştirin. 4-5 çorba kaşığı sütlü karışımdan gezdirin. Üzerine peynir ve maydanoz serpiştirin. Kalan 2 adet yufkayı da sıvıyağı su karışımı ile ıslatıp rulo şeklinde sarın ve elinizle 10 cm uzunluğunda bölün. Fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine 4-5 çorba kaşığı sütlü karışımdan gezdirin. Kalan 1 adet yufkayı tepsinin üzerine yayın. Kenarlarını içe doğru katlayıp sütlü karışımı sürün. Kare şeklinde kesip, önceden ısıtılmış 160 derece fırında pembeleşene dek pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Bayram sofrası
ARPACIK SOĞANLI KAZAN KAPAMA(6 Kişilik)
Malzemeler:
500 gram arpacık soğan
1 kg kuşbaşı dana ya da koyun eti
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tane kırmızıbiber
1 çay bardağı sıcak su
10-15 adet vişne, tuz
Hazırlanışı:
Arpacık soğanları tencereye alıp sıvıyağda pembeleştirin. Kevgir yardımıyla soğanları başka bir kaba aktarın. Eti tenceredeki sıvıyağa ekleyip, harlı ateşte kavurun. Tane kırmızıbiber, tuz ve soğanları ilave edin. Hafifçe karıştırıp, 1 çay bardağı sıcak su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte 30 dakika pişirin. Ocaktan almaya yakın vişne ekleyip harmanlayın ve servis tabağına aktarın.
Bayram sofrası
ÖZBEK PİLAVI(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
1 adet soğan
5 çorba kaşığı tereyağı
4 adet havuç (jülyen doğranmış)
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı et suyu, tuz karabiber
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Hazırlanışı:
Pirinci tuzlu suda dinlendirin. Yemeklik doğranmış soğanı 3 çorba kaşığı tereyağında pembeleşene dek soteleyin. Havuç ekleyip, yumuşayana kadar soteleyin. Tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Yıkanıp süzülen pirinç, nohut ve et suyunu ekleyip pişmeye bırakın. Pilav göz göz olunca ocaktan alıp üzerini kağıt havlu ile kapatarak 10 dakika dinlendirin. Dolmalık fıstığı kalan 2 çorba kaşığı tereyağında kavurup, pilava ilave edin ve karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.
Bayram sofrası
KIZILCIK ŞURUBU
Malzemeler:
2 su bardağı kızılcık
Bir buçuk su bardağı su
1 su bardağı tozşeker
2 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Kızılcıkları yıkayıp, tencereye alın. 1 su bardağı soğuk su ekleyip kaynatın. Soğuduktan sonra süzgeçten geçirip çekirdeklerini ayırın. Yeniden tencereye alıp, yarım su bardağı soğuk su ve tozşeker ilave edip kaynatın. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyin. Kavanozlara koyup, kapağını sıkıca kapatın. Ters çevirip soğumaya bırakın. Şurup yapacağınız zaman, 1 su bardağı şurup için 1 çorba kaşığı kızılcığın üzerine arzuya göre sıcak veya soğuk su ekleyip karıştırın. Soğuk şerbet hazırladığınızda, buz ekleyip servis yapın.
Bayram sofrası
BULGURLU NAR EKŞİLİ YAPRAK SARMA(8 Kişilik)
Malzemeler:
500 gram asma yaprağı
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 çay bardağı +2 su bardağı sıcak su
1 adet ince kıyılmış soğan
4-5 diş kıyılmış sarmısak
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1’er çay kaşığı karabiber ve kimyon
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Bulguru 1 çay bardağı sıcak su ile ıslatın. Ayrı bir kaba soğan, sarmısak, salça, nar ekşisi, karabiber, kimyon ve tuz koyup elinizle iyice yoğurun. Bulguru ilave edip, karıştırın. Zeytinyağı ekleyip harmanlayın. Asma yapraklarını iyice yıkayıp suyunu süzdürün. Sıcak suda haşlayıp yeniden suyunu süzdürün. Hazırladığınız harcı yaprakların içlerine pay edin. Yaprakları sarıp tencereye yerleştirin. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyip ağır ateşte pişirin. Soğuk olarak servis yapın.
Bayram sofrası
FISTIKLI KALBURABASTI(8 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı karbonat, aldığı kadar un
1 çay bardağı kıyılmış antepfıstığı
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Şerbeti için:
İki buçuk su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı su
2-3 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyin ve soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde yumurta, sıvıyağ, yoğurt, sirke ve karbonatı karıştırın. Çorba kaşığı ile un ekleyerek ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizdeyuvarlayıp, hafifçe yassılaştırın veortasına antepfıstığı serpiştirin. Kapatıp,elinizde yuvarlayın. Rendeveya süzgecin arka tarafında yeniden yuvarlayıp,kızgın sıvıyağda kızartın. Şerbetin içine atıp, 5 dakika dinlendirin. Tatlıyı şerbetiniçinden alıp servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri