Bakliyata yer açın!
NOHUT PİYAZI
Malzemeler:
Bir buçuk su bardağı nohut
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı sumak
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Hazırlanışı:
Nohudu yumuşayacak ancak dağılmayacak şekilde haşlayın. Süzüp servis tabağına aktarın. Sıvıyağı bir tavaya alıp ince kıyılmış sarmısağı hafifçe kavurun ve ocaktan alın. Üzerine sumak, kimyon ve tuz ekleyin. Sosu nohudun üzerine gezdirin ve sıcak olarak servis yapın.
Bakliyata yer açın!
YEŞİL MERCİMEK KÖFTESİ(5 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı su
1 su bardağı köftelik bulgur
Yarım demet taze soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 diş sarmısak
Tuz, pulbiber, karabiber
Hazırlanışı:
Yeşil mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra bir gece suda bekletin. Suyunu süzdükten sonra 1 su bardağı suda mercimekler yumuşayana kadar pişirin. İçine 1 su bardağı köftelik bulguru ilave ederek karıştırın ve tencereyi ateşten alın. Bu karışımı 15-20 dakika dinlendirdikten sonra derin bir kaseye boşaltın. İçine ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, dövülmüş sarmısak, tuz, pulbiber ve karabiberi ekleyip iyice yoğurun. Mandalina büyüklüğünde parçaları avucunuzda sıkarak şekillendirip servis yapın.
Bakliyata yer açın!
İÇ BAKLA SOTE(4 Kişilik)
Malzemeler:
250 gram iç bakla
Yeteri kadar su
1’er adet şalgam ve havuç
1’er adet dolmalık kırmızı ve yeşil biber
5-6 adet arpacık soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı:
İç baklayı tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip, yumuşayana kadar haşlayın. Şalgamı temizleyin. Daha sonra parizyen kaşıkla şalgamdan 6 adet top çıkarın. Havuç ve biberleri jülyen doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alıp, şalgam, arpacık soğan, havuç ve biberleri üzerine ekleyin. Kısık ateşte sebzeler hafif yumuşayana kadar soteleyin. İç bakla ve tuzu ekleyip, 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Dilerseniz sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.
Bakliyata yer açın!
BÖRÜLCELİ MAKARNA(3 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı börülce
15 adet brüksellahanası
2 adet kesmeşeker
Yarım paket makarna
4-5 çorba kaşığı sıvıyağ
15 adet kiraz domates
Tuz
Pulbiber
Hazırlanışı:
Akşamdan ıslattığınız börülceyi haşlayıp süzün. Brüksel lahanalarını şeker eklediğiniz suda yumuşayana kadar haşlayın. Süzüp soğuk suya atın. 1-2 dakika bekletip çıkarın (bu şekilde renkleri yeşil kalır). Geniş bir tencerede su kaynatıp üzerine tuz ekleyin. Makarnayı haşlayıp süzün. Sıvıyağı bir tavaya alıp kızdırın. Börülce, ikiye böldüğünüz brüksellahanalarını ve kiraz domatesleri, pulbiber ve tuz ekleyip birlikte sote edin. Hazırladığınız harcı makarna ile karıştırarak servis yapın.
Bakliyata yer açın!
ISPANAKLI İÇLİ KÖFTE(6 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı yarma
1 su bardağı ince bulgur
Tuz
Su
İçine:
250 gram kıyma
500 gram ıspanak
3 adet soğan
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı tereyağı
Pulbiber, karabiber, tuz
Hazırlanışı:
Öncelikle yarma, ince bulgur ve tuzu yeterli miktarda su ile yoğurun. İç malzeme için ince kıyılmış soğanısıvıyağda kavurun. Kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. İnce kıyılmış ıspanağı ekleyip suyunu çektirin. Tuz, karabiber ve pulbiberi ilave edin. Köfte hamurundan yumurta iriliğinde parçalar koparın. Elinizle yuvarlayıp, parmağınızla içini oyarak genişletin. Hazırladığınız ıspanaklı harcı köftelerin içine doldurun. Elinizle kenarlarını kapatın. Tuzlu suda haşlayın. Soğuduktan sonra tereyağında soteleyin
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan Kabak ve Patlıcanla Ezber Bozan Tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler