Azerbaycan Mutfağı
SAFRANLI ZEREŞKLİ AZERİ PİLAVI(8 Kişilik)
Malzemeler:
4 çay bardağı basmati pirinci
1 çorba kaşığı safran
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet yufka
125 gram tereyağı
Yarımşar kahve fincanı dolmalık fıstık ve kuşüzümü
1 çorba kaşığı zereşk
Hazırlanışı:
Pirinci tuzlu sıcak suda 5-6 saat dinlendirin. Suyunu süzüp yıkadıktan sonra ayrı bir tencerede kaynayan 20 su bardağı sıcak suya atın ve diri kalacak şekilde haşlayın. Fazla suyunu süzüp, soğuk sudan geçirin. Ayrı bir yerde safranı 1 çay bardağı sıcak suda ıslatın. Sıvıyağı pilav tenceresine alın. Yufkayı iki kat olacak şekilde tenceredeki sıvıyağın üzerine yerleştirin. Suyu süzülen pirinci ekleyin. Ayrı bir yerde tereyağını eritin. Dolmalık fıstığı tereyağında pembeleştirip üzerine kuşüzümü ekleyin ve pilavın üzerine serpiştirin. Ardından zereşk ve suyu süzülmüş safranı serpiştirin. Tencerenin üzerine kağıt havlu serip kapağını kapatın. Ağır ateşte, 10-15 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra yufkanın üzerindeki pilavı servis tabağına alın. Dilerseniz yufka ile birlikte servis yapın.
Azerbaycan Mutfağı
PATLICANLI HURUŞ(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet büyük boy patlıcan
500 gram dana eti
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet büyük boy soğan
1 çorba kaşığı salça
Yeteri kadar sıcak su
1 adet büyük boy domates
1 adet kesmeşeker
Tuz, karabiber, tarçın
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Üzeri için:
Tarçın, karabiber
Servis için:
Fırınlanmış domates
Hazırlanışı:
Sıvıyağı tencereye alıp, yemeklik doğranmış soğanı sıvıyağda pembeleştirin. 4-5 parçaya ayırdığınız eti ekleyip, etler suyunu salıp yeniden çekene dek pişirin. Salça ve su ekleyip pişmeye bırakın. Patlıcanları alacalı soyup, uzunlamasına ortadan ikiye kesin. Sıvıyağda kızartıp, fazla yağını alması için kağıt havlu üzerine çıkarın. Kızaran patlıcanları ayrı bir tencereye dizin. Üzerine rendelenmiş domates, kesmeşeker ve diğer tenceredeki etleri suyuyla birlikte ekleyin. Tuz, karabiber ve tarçın ilave edip 5 dakika pişirin. Servis tabağına alın. Üzerine tarçın ve taze çekilmiş karabiber serpin. Fırınlanmış domatesle birlikte servis yapın
Azerbaycan Mutfağı
ERİKLİ TAVUK(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet büyük boy tavuk
1 çay bardağı sıvıyağ
3 çorba kaşığı salça
1 adet limonun suyu
250 gram arpacık soğan
350 gram ekşi can eriği
10 adet tane karabiber
2 su bardağı sıcak su
Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı:
Tavuğu temizleyip, yıkayın. Derin bir kapta sıvıyağ, salça, limon suyu, tuzu karıştırıp tavuğun içine ve dışına sürün. Fırın tepsisine alın. Tavuğun içine arpacık soğan ve eriklerin bir kısmını yerleştirin. Kalan arpacık soğan ve erikleri tavuğun yanına dizip, karabiber serpiştirin. Sıcak su ekleyip, önceden ısıtılmış 150 derece fırında kontrol ederek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Azerbaycan Mutfağı
ZERDE(6 Kişilik)
Malzemeler:
100 gram baldo pirinç
4 su bardağı su
1 tutam safran
500 gram tozşeker
2 çorba kaşığı buğday nişastası
1 çorba kaşığı gül suyu
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü
Hazırlanışı:
Pirinci yıkayıp süzdükten sonra bir tencereye alın. Üzerine suyu ve safranı ilave edip 10 dakika kaynatın. Ayrı bir kapta suyla açtığınız nişastayı, tozşekeri ve gül suyunu tencereye ekleyin. Koyulaşana kadar pişirip ocaktan alın. Kaselere boşaltın. Soğuduktan sonra dolmalık fıstık ve kuş üzümü ile süsleyerek servis yapın.
Azerbaycan Mutfağı
SAFRANLI ZENCEFİLLİ KURABİYE(32 Adet)
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı safran
1 çay bardağı pudraşekeri
125 gram margarin
3 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı toz zencefil
Aldığı kadar un
3 çorba kaşığı toz antepfıstığı
Hazırlanışı:
Safranı 1-2 çorba kaşığı suda ıslatın. Pudraşekerini margarinle yoğurun. Üzerine 2 adet yumurta sarısı, zencefil, safran ve aldığı kadar un ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Hamuru merdane ile açıp, şekilli kalıplarla kesin. Yağlanmış fırın tepsisine dizip, üzerine kalan 1 adet yumurta sarısı sürün. Antepfıstığı serpip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene dek pişirin..
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar