Ateşin lezzetle dansı
IZGARA SEBZE GÜVEÇ(4 Kişilik)
3’er adet patlıcan ve kabak
4 adet domates
1 adet kök rezene
1 adet büyük boy kırmızı soğan
1’er adet dolmalık kırmızı ve sarı biber
2 adet enginar
150 gram mantar
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı + 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 adet ince kıyılmış taze sarmısak
3 adet ince kıyılmış arpacık soğan
Yarımşar çay kaşığı kimyon, soğan tozu ve sarmısak tozu
Tuz
1’er dal kekik ve biberiye
Üzerine: 4 dal taze kekik
1 PATLICANLARI ince şeritler halinde uzunlamasına dilimleyin. Üzerine tuz ekleyerek 15 dakika bekletin. Daha sonra sudan geçirip kurulayın. Kabakları temizleyip uzunlamasına ince şeritler halinde dilimleyin. Domates, kırmızı soğan ve rezeneyi ikiye bölün. 2 Zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı karabiberi, derin ve genişbir kaba alın. Üzerine tüm sebzeleri ilave ederek harmanlayın. Daha sonra sebzeleri barbekü ızgarasının düşük ateş bölümüne yerleştirin ve çevirerek pişirin. Biberler piştikten sonra kabuklarının kolayca soyulması için bir kaba alıp üzerini streç filmle kaplayın. Bu şekilde 4-5 dakika bekletin. Daha sonra kabuklarını soyun. Sarmısak, arpacık soğan, kekik ve biberiyeyi ince kıyın. 3 Tüm sebzeleri kuşbaşı doğrayıp geniş bir kaba alın. Üzerine sarmısak, arpacık soğan, kekik, biberiye, 1 çay kaşığı çekilmiş karabiber, kimyon, soğan ve sarmısak tozunu ilave edin. Tuzunu ayarladıktan sonra harmanlayın. Sebzeli karışımı güveç kaplarına paylaştırıp üzerlerini alüminyum folyo ile kapatın. Barbekü ızgarasının yavaş ateş bölümüne yerleştirip 20 dakika pişirin. Alüminyum folyoları çıkarıp, üzerlerine birer dal kekik koyarak servis yapın.
Ateşin lezzetle dansı
IZGARA TERİYAKİ BONFİLE ŞİŞ(2 Kişilik)
400 gram bonfile
6 adet kestane mantarı
Yarım dolmalık kırmızı biber
1/4 orta boy kırmızı soğan
Teriyaki marinatı (sosu): 1 su bardağı soya sosu
1 su bardağı fıstık yağı
1 tatlı kaşığı bal
1 çay bardağı dövülmüş sarmısak
1 çorba kaşığı rendelenmiş zencefil
3 adet ince kıyılmış arpacık soğan
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
Servis için: 1’er adet dolmalık kırmızı ve sarı biber
5-6 dal kekik
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, çekilmiş karabiber
1 BONFİLEYİ 8 eşit parçaya ayırın. Teriyaki marinatı için tüm malzemeyi bir kaba alıp karıştırın. Daha sonra 1/3'ünü kenara ayırın. Kalan kısmının içine eti koyup en az 2 saat buzdolabında bekletin. 2 Bütün dolmalık kırmızı ve sarı biberi barbekü ızgarasının düşük ateş bölümünde çevirerek közleyin. Biberler piştikten sonra kabuklarının kolayca soyulması için bir kaba alıp üzerini streç filmle kaplayın. Bu şekilde 4-5 dakika bekletin. Daha sonra kabuklarını soyup jülyen doğrayın. Üzerine kıyılmış kekik, zeytinyağı tuz ve karabiber ekleyip kenara alın. 3 Yarım dolmalık kırmızı biberi uzunlamasına ikiye bölün. Daha sonra her parçayı üçe bölün. Soğanı enine ikiye bölüp, katlarına ayırın. 4 Bir şiş alıp, marineden çıkardığınız bir parça eti şişe geçirin. Sonra sırasıyla soğan, mantar ve kırmızı biber geçirin. Yeniden et, soğan, mantar ve kırmızı biber dizin. Şişte 4 parça et olacak şekilde işlemi devam ettirin. İkinci şişi de aynı şekilde hazırlayın. Şişleri barbekü ızgarasının orta ateş bölümüne yerleştirin. 10 dakika çevirerek pişirin. Bonfile şişleri servis tabağına alın. Yanına közlenmiş biberle hazırladığınız karışımı yerleştirin. Kenara ayırdığınız teriyaki sosla irlikte servis yapın.
Ateşin lezzetle dansı
IZGARA SUCUK(2 Kişilik)
8 dilim sucuk
2 adet domates
6 adet kestane mantarı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz ve taze çekilmiş karabiber
Servis için: 2 dilim Trabzon ekmeği
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Domatesleri dörde bölün. Zeytinyağı, tuz ve karabiberi bir kaba alıp karıştırın. Üzerine domates ve mantarları ilave edip, harmanlayın. Diğer taraftan Trabzon ekmeği dilimlerinin bir yüzüne zeytinyağı sürüp, karabiber serpin. Sucuk, domates mantar ve ekmeği barbekü ızgarasının düşük ateş bölümünde yerleştirip, çevirerek pişirin. Ekmek dilimlerini servis tabaklarına koyun. Pişen domateslerin kabuklarını alıp, ekmeklerin üstüne ekleyin. Sucukları yerleştirin. Mantarla birlikte servis yapın.
Ateşin lezzetle dansı
IZGARA TAVUK GÖĞSÜ(4 Kişilik),
Tavuk göğsü için: 4 adet tavuk göğsü
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet arpacık soğan
1 dal taze tarhun
Yarım limonun suyu
Yarım portakalın suyu
Tuz ve çekilmiş karabiber
Akdeniz salatası için: 1 paket Akdeniz yeşilliği
Yarım avokado
2 adet portakal
1 adet limon
Birer dal kıyılmış kekik ve biberiye
4’er çorba kaşığı zeytinyağı, nar ekşisi ve elma sirkesi
Tuz ve taze çekilmiş karabiber
1 TAVUK göğsü için zeytinyağı, ince kıyılmış arpacık soğan, tarhun, limon suyu, portakal suyu, tuz ve karabiberi geniş bir kaba alıp harmanlayın. Tavuk etlerini ilave edip buzdolabında 2 saat dinlendirin. Daha sonra barbekü ızgarasının düşük ateş bölümüne önce saat 5 yönünde yerleştirip 3 dakika işirin. Ardından saat 7 yönüne çevirip 3 dakika pişirin. Tavukların diğer taraflarını çevirip önce saat 5 yönünde 3 dakika sonra saat 7 yönünde 3 dakika pişirip ızgaradan alın. 2 Diğer taraftan salata için avokadoyu soyup, kararmasını önlemek amacıyla limon suyu sürün ve uzunlamasına dilimleyin. Bir adet limon ve bir adet portakalın kabuğundan zester'le uzun şeritler çıkarın ya da rendenin geniş kısmıyla rendeleyin. Her iki portakalı da soyup, beyaz kısımlarını aldıktan sonra dilimleyin. Zeytinyağı, nar ekşisi ve elma sirkesini küçük kapta karıştırın. Tuz ve karabiberini ayarlayın. 3 Akdeniz yeşilliklerini geniş bir kaba alın. Üzerine kekik, biberiye ve zeytinyağlı sosu ekleyip harmanlayın. Salatayı servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine portakal ve avokado dilimleri ekleyin. Limon ve portakal kabuğu serpin. Pişen tavuk etlerini dilimleyip salatanın üzerine yerleştirerek servis yapın.
Ateşin lezzetle dansı
ALABALIK GÜVEÇ MEVSİM SEBZELERİ İLE(2 Kişilik)
2 adet alabalık
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 dal kekik
1 tatlı kaşığı çekilmiş karabiber
Yeteri kadar tuz
Mevsim sebzeleri için: 6 adet küçük boy taze patates
1’er adet dolmalık kırmızı ve sarı biber
Yarım kök taze rezene
6 adet arpacık soğan
2 adet Çanakkale domatesi
2 çorba kaşığı tereyağı
1 diş sarmısak
Yarım su bardağı sıcak su
Yarım çay bardağı bezelye
Tuz Servis için: Kıyılmış maydanoz
1 PATATESLERİ yarı yarıya haşlayıp ikiye bölün. Patates (kabuklu halde), biber, rezene, arpacık soğan ve ikiye bölünmüş Çanakkale domateslerini barbekü ızgarasının düşük ateş bölümünde közleyin. Biberleri bir kaba alıp, üzerini streç filmle kaplayın. Soğuması için 5 dakika dinlendirip, kabuklarını soyun ve kuşbaşı doğrayın. Domatesleri küp, rezeneyi ince doğrayın. 2 Tereyağını geniş bir tavaya alıp eritin. Üzerine biberler haricindeki tüm ızgara sebzeleri ekleyin. Karıştırarak 2 dakika soteleyin. Dövülmüş sarmısak ekleyip, 30 saniye pişirin. Su ilave edin ve hafif kaynayana dek pişirin. Kaynamaya başlayınca patates ilave edip 5 dakika pişirin. Bezelye ekleyip, 5 dakika daha pişirin ve tuzunu ayarlayıp ocaktan alın. 3 Balık için zeytinyağı, kıyılmış kekik ve karabiberi derin bir kapta karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Üzerine balıkları ekleyip harmanlayın. Balıkları marinattan alıp silkeleyin. Barbekü ızgarasının düşük ateş bölümünde her iki tarafını da 3'er dakika pişirin. Izgara sebzeleri güvece yerleştirip, üzerine balıkları koyun. Barbekü ızgarasının düşük ateş bölümünde 5 dakika pişirin. Üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis yapın.
Ateşin lezzetle dansı
ANANAS SALSA EŞLİĞİNDE JUMBO KARİDES ŞİŞ(2 Kişilik)
4 adet temizlenmiş jumbo karides
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
1 adet kıyılmış arpacık soğan
Birer tutam çekilmiş karabiber ve acı toz kırmızıbiber
Yeteri kadar deniz tuzu
Şiş sebzeler için: Yarımşar dolmalık kırmızı ve sarı biber
1/4 kırmızı soğan
1/4 mango
2 dilim limon
Ananas salsa için: 4 adet küp doğranmış ananas dilimi
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı küp doğranmış kırmızı soğan 1 dal taze soğanın yeşil kısımları (ince kıyılmış) 1-2 dal kişnişin yaprakları 1/4 ince kıyılmış jalapeno biberi 1 adet küçük boy ince kıyılmış kırmızı biber Yarım çay kaşığı kıyılmış taze zencefil 2 damla tobasco sos* Tuz ve çekilmiş karabiber Servis için: Kişniş yaprağı
Ateşin lezzetle dansı
IZGARA SOMAN AKDENİZ SALATASI İLE(2 Kişilik)
Somon için: 2 adet somon fileto
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
1’er dal kıyılmış kekik, biberiye,tarhun
Yarım diş dövülmüş sarmısak
Yarım (kıyılmış) arpacık soğan
1 çay kaşığı çekilmiş karabiber
Akdeniz salatası için: 2’şer adet dolmalık kırmızı ve sarı biber Yarım avokado
2 çorba kaşığı limon suyu
1 dal taze soğanın yeşil kısımları
Yarım kırmızı soğan
3 dal fesleğen
1/4 su bardağı ikiye bölünmüş biberli zeytin
1 çorba kaşığı kapari
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı elma sirkesi
1 diş ezilmiş sarmısak
Servis için: Trabzon ekmeği
1 adet avokado
2 çorba kaşığı limon suyu
1 ZEYTİNYAĞI, kekik, biberiye, tarhun, sarmısak, soğan ve karabiberi derin bir kaba alıp harmanlayın. Marinatın 14'ünü ayrı bir kaba alın ve oda sıcaklığında beklemeye bırakın. Kalan marinatın içine somonu ilave edip harmanlayın. Oda sıcaklığında 10 dakika süreyle dinlendirin. 2 Salata için biberleri barbekü ızgarasının düşük ateş bölümünde yaklaşık 15 dakika çevirerek közleyin. Bir kaba alıp, üzerini streç filmle kaplayın. Soğuması için 5 dakika dinlendirip, kabuklarını soyun ve dilimleyin. 3 Avokadoyu soyup, küp doğrayın ve kararmasını önlemek için üzerine limon suyu gezdirin. Taze soğan ve kırmızı soğanı ince, fesleğeni iri kıyın. Derin bir kapta avokado, taze soğan, kırmızı soğan, zeytin, kapari, kıyılmış fesleğenin yarısı, zeytinyağı, üzüm sirkesi ve sarmısağı karıştırıp salatayı hazırlayın. 4 Somon filetoları marinattan alıp, elinizde silkeleyin. Barbekü ızgarasının düşük ateş bölümüne önce saat 5 yönünde yerleştirip, 3 dakika pişirin. Aynı yüzü bu kez saat 7 yönünde yerleştirip, 3 dakika daha pişirin. Diğer taraflarını çevirip aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın. 5 Dilimlenmiş Trabzon ekmeklerinin her iki yüzüne kenara ayırdığınız marinatı sürün. Izgarada altın sarısı renk alana dek pişirip servis tabağına alın. Üzerine Akdeniz salatası koyun. Kıyılmış fesleğen serpin. Somonları tabağa alın. Avokadoyu soyup, ikiye bölün. Daha sonra her iki parçayı da uç kısmını ayırmadan dilimleyin ve üzerine hafifçe bastırarak yelpaze şeklinde açın. Kararmasını önlemek için üzerine limon suyu gezdirin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri