Anadolu'nun efsane lezzeti 'keş'
Anadolu’nun çeşitli yörelerinde süzme yoğurttan yapılan bir çeşit peynir olan “keş”, diğer peynirlere nazaran oldukça tuzlu ve serttir. Bu özellikleri nedeniyle kullanım alanı oldukça sınırlı kalan, daha çok ceviz ve erişte ile karıştırılarak tüketilen “keş”le Elmas Yetgin farklı tarifler hazırladı
Anadolu'nun efsane lezzeti 'keş'
KEŞLİ AÇMA BÖREK
4 kişilik
2 çorba kaşığı rendelenmiş keş 1 çorba kaşığı tereyağı 1 adet lollorosso 1 demet tere 8-10 dal taze nane 50 gram konserve mantar 8-10 adet kiraz domates 1 tatlı kaşığı kavrulmuş dolmalık fıstık
6 kişilik Hamuru için: Yarım kg un 1 çay kaşığı tuz Yeteri kadar su
Yufkaları ıslatmak için: Yeteri kadar su
Aralarına: 1 su bardağı rendelenmiş keş 3-4 dilim bayat ekmek içi 1 adet yufka (börek için hazırladığınız yufkadan) 3 çorba kaşığı tereyağı 1 su bardağı dövülmüş ceviz
Üzerine: 1 su bardağı yoğurt 1 adet yumurta 1 çorba kaşığı tereyağı, pulbiber
1 HAMUR için derin bir kaba un ve tuzu alın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar su ilave edip, yoğurun. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve her birini servis tabağı büyüklüğünde açın. Yufkaları sac üzerinde veya yapışmaz yüzeyli bir tavada önlü arkalı pişirin. Kuruması için üst üste gelmeyecek şekilde temiz bir bez üzerine serip, üzeri açık olarak bir gün bekletin.
2 Diğer taraftan yufkaların arasına sermek için ufaladığınız ekmek içi ve yufkayı, tereyağında kavurun. İçine keş ve cevizi koyup, karıştırın. Kuruyan hamurların üzerini suyla hafifçe ıslatın.
3 Bir adet yufkayı, yufka ile aynı büyüklükteki fırın kabı ya da tepsiye koyun. Üzerine keşli iç harçtan 2-3 çorba kaşığı serpin ve tekrar ıslanmış yufka koyun. Yufka ve keşli harç bitene kadar işleme devam edin. En üstteki yufkanın üzerine çırpılmış yoğurtlu yumurta karışımı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerine tereyağında yaktığınız pulbiberi gezdirin ve dilimleyerek sıcak olarak servis yapın
Anadolu'nun efsane lezzeti 'keş'
SAHANDA KEŞLİ YUMURTA
3 kişilik
1 kahve fincanı rendelenmiş keş 1 çorba kaşığı tereyağı 3 adet yumurta
KEŞ ve tereyağını bir sahana alıp, iyice kavurun. Üzerine yumurtaları kırın ve sahanın ağzına bir kapak örtün. Yumurtalar dilediğiniz kıvamda piştiği zaman ocaktan alın ve sıcak olarak servis yapın.
Anadolu'nun efsane lezzeti 'keş'
KEŞLİ POĞAÇA
20 adet
1 çay bardağı rendelenmiş keş 2 adet kırmızı biber 125 gram oda sıcaklığında margarin 1 çay bardağı mısıryağı Yarım kahve fincanı sirke 1 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılmış) 1’er çay kaşığı mahlep ve tozşeker Yarım çay kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu Aldığı kadar un
Üzerine: Kırmızı biber
DERİN bir kaseye keş, 1 adet küp şeklinde doğranmış kırmızı biber, margarin, mısıryağı, sirke, yumurta akı, mahlep, toşeker, tuz ve kabartma tozunu koyun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, tüm malzemeyi yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayıp, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve halka doğranmış kırmızı biber yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin
Anadolu'nun efsane lezzeti 'keş'
KEŞLİ GÖZLEME
12 adet
Hamuru için: Yarım kg un 1 çay kaşığı tuz Yeteri kadar su
İçi için: 1 su bardağı rendelenmiş keş 1 çorba kaşığı tereyağı 750 gram ıspanak yaprağı Yarım demet maydanoz 1 adet büyük boy patates
1 çay kaşığı tozşeker Karabiber, pulbiber
Üzerine: Tereyağı
HAMUR için derin bir kaba un ve tuzu koyun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar su katıp, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler koparın ve her birini pasta tabağı büyüklüğünde açın. İçi için keşi tereyağında pembeleşene kadar çevirin
ve ocaktan alın. Ispanak yaprağı ve maydanozu kıyıp, derin bir kaba alın. Üzerine keşli karışım, rendelenmiş patates ve tozşeker katın. Karabiber ve pulbiberini ayarlayıp, tüm malzemeyi karıştırın. Açtığınız hamurlardan birinin içine ıspanaklı karışımdan 2 çorba kaşığı koyup, yayın ve ikinci hamuru üzerine kapatıp, kenarına elinizle bastırarak kapatın. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Gözlemeleri yapışmaz yüzeyli bir tavada önlü arkalı kızartın. Üzerine tereyağı sürün ve sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri