Altın renkli bereket yumruları
PATATES KABUĞUNDA PATATES SUFLESİ(8 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet büyük boy patates
2’şer çorba kaşığı tereyağı ve krema
2 adet yumurta
Yarım çay kaşığı küçük hindistancevizi
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Patatesleri yıkayıp bıçakla birkaç yerinden delin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyup, önceden ısıtılmış 220 derece fırında 1 saat pişirin. Fırından alıp ikiye bölün. Kaşık yardımı ile kabuklarını zedelemeden içlerini çıkarıp, blendere alın. Patates kabuklarını yeniden fırına verip 10 dakika daha pişirin. Blenderdeki patatesin üzerine tereyağı, krema, tuz ve karabiber ekleyip, çekin. Yumurta sarıları ve hindistancevizini de katıp, bir kez daha çekin. Yumurta aklarını bir tutam tuzla birlikte kar gibi olana dek çırpın. Spatula yardımı ile yavaşça patatesli karışıma ilave edin. Harcı patates kabuklarının içine doldurun. Yeniden fırına verip üzerleri kızarana dek pişirip servis yapın.
Altın renkli bereket yumruları
PATATES BLİNİ(8 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg patates
Yeteri kadar su
3 adet yumurta
4 çorba kaşığı kekun
2/3 su bardağı süt
1 çorba kaşığı krema
2 adet yumurtanın akı
2 çay kaşığı rendelenmiş muskat (küçük hindistancevizi)
Tuz, karabiber
Üzerine sürmek için:
1 çorba kaşığı krema
1 dal ince kıyılmış dereotu
Servis için:
Yarım çay bardağı ezilmiş beyaz peynir
2 dal kıyılmış maydanoz
2 dilim somon füme
Pişirmek için:
Sıvıyağ
Hazırlanışı:
Patatesleri soyup küçük parçalar halinde kesin ve bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ve tuz ilave ederek yumuşayana dek haşlayın. Tahta kaşıkla üzerine bastırarak tel süzgeçten geçirin. Soğuduktan sonra yumurta, kekun ve süt ekleyip iyice karıştırın. Kremayı bir kaba alıp ocağa oturtun. Kaynama noktasına gelince püreye katın. Yumurta aklarını bir tutam tuzla kar haline gelinceye dek çırpın ve yavaşça patates püresine ekleyin. Tuz, karabiber ve muskat ilave edin. Yapışmaz yüzeyli küçük bir tavayı hafifçe yağlayıp, kızdırın. Patatesli harçtan bir kepçe alıp tavaya krepten biraz daha kalın olacak şekilde dökün. Önlü arkalı pişirin ve yağılı kağıt serilmiş bir tepsiye aktarın. Tavayı her seferinde yağlayarak, harç bitene dek işleme devam edin. Krema ve kıyılmış dereotunu karıştırıp, blinilerin üzerine sürün. Peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırın. Blinilerin yarısının üzerine peynirli karışımdan koyun. Kalan yarısına da somon dilimleri koyarak servis yapın.
Altın renkli bereket yumruları
PASTIRMALI TAZE PATATES(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg orta boy taze patates
8 dilim pastırma
2-3 dal biberiye
10 diş sarmısak, tuz, karabiber
6 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Patatesleri akan suyun altında bir fırça ile yıkayın. Kabukları ile birlikle haşlayıp süzün. Hafifçe yağlanmış bir fırın tepsisine yerleştirin. Elinizle hafifçe bastırarak patatesleri çatlatın. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Biberiye yapraklarını saplarından ayırıp, patateslere serpin. Sarmısakları temizleyip, dilimleyin ve patateslerin üzerine ekleyin. Pastırmayı kıyıp, patateslerin üzerine paylaştırın. Tuz ve karabiber serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirip servis yapın.
Altın renkli bereket yumruları
ETLİ TAZE PATATES(6 kişilik)
Malzemeler:
1 kg küçük boy taze patates
300 gram kuşbaşı kuzu ya da dana eti
1 adet orta boy soğan
4-5 adet sivri biber
2 çorba kaşığı tereyağı
4 diş kıyılmış sarmısak
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay bardağı sıcak su, tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Patatesleri soyup tencereye alın. Üzerine et, yemeklik doğranmış soğan, üçe bölünmüş sivri biber, tereyağı, sarmısak ve salçaları ekleyin. Tuz, karabiber ve kimyon serpin. İyice harmanladıktan sonra bir çay bardağı su ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 35-40 dakika pişirip servis yapın.
Altın renkli bereket yumruları
ZENCEFİLLİ PATATES ÇORBASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg patates
1 adet havuç
1 adet pırasanın beyaz kısmı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 dilim zencefil
6 su bardağı tavuk suyu
1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı krema, tuz
Hazırlanışı:
Patates ve havucu temizleyip küp doğrayın. Pırasayı ince kıyın. Zeytinyağını bir tencereye alıp, havuç ve pırasayı ekleyin. Birkaç dakika kavurup patatesi ve dilim zencefili ilave edin. Karıştırarak 5 dakika kavurun. Üzerine tavuk suyunu ekleyin. Sebzeler yumuşayana dek pişirin. Ocaktan alıp, ılıtın. Çorbanın içinden süzerek 3 çorba kaşığı haşlanmış sebzeyi kenara ayırın. Tenceredeki çorbayı blenderden geçirin ve yeniden tencereye alın. Tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte bir taşım kaynatın. Ocağı kapatıp, rendelenmiş zencefili çorbaya ilave edin ve karıştırın. Yoğurt ve kremayı çırpın. Çorbayı servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine krema ve ayırdığınız tane sebzeleri pay ederek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar