Kavanozları soğuk mermer ya da fayans üzerinde doldurmak ani ısı değişiminden dolayı çatlamalara neden olabileceğinden, bir tahta ya da bez üzerinde doldurmak ya da doldurmadan önce buhara tutmak uygun olur. Konserve yapılacak sebzeler kavanozlara doldurulduktan sonra üzerlerine sıcak su dökün ve yarım kiloluklar için 1 çay kaşığı, 1 kiloluklar için 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Konservelerin su ve şuruplarını kavanozun ağzından 1-2 parmak aşağıda kalacak şekilde doldurup bir bıçağı kavanozla sebzelerin arasına batırarak havasını çıkartın ve ağızlarını bir bezle silerek kapaklarını iyice kapatın.

Doldurulan kavanozları pastörize kabına ağız kısımları yukarı gelecek şekilde yerleştirip üzerlerini 4-5 parmak geçecek kadar su ekleyerek kaynamaya bırakın. Kavanozları doldurduktan sonra birkaç tanesini aynı tencerede pastörize edecekseniz kavanozları direkt ateşten korumak için tencerenin altına düz bir tahta koyabilir birbirlerine çarpmalarını önlemek için de etraflarına bir bez ya da havlu sarabilirsiniz. Konserve kavanozlarının pastörizasyon süresi sebzenin cinsine, kavanozun büyüklüğüne, soğuk ya da sıcak doldurulmasına göre farklılık gösterir.

Süreyi hesaplarken de suyun kaynadığı noktayı başlangıç alarak zaman tespiti yapmak gerekir. Pastörizasyondan sonra kavanozları sudan hemen çıkarmayın. Kaynattığınız suyun soğumasını bekleyin. Daha sonra kavanozları sudan çıkarıp kapakları kontrol edin ve ters olarak soğutun. Üzerlerine hiçbir şekilde soğuk su dökmeyin ve kavanozları soğuk suya koymayın. Kendiliğinden soğumalarını bekleyin. Yoksa çatlayıp kırılabilirler. Hazırladığınız konserveleri kokusuz, serin, direkt güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklayın.