AMARANT UNU

Azteklerin mutfaklarında kullandıkları amarant unu, glüten içermiyor. Hemen hemen her hamur işinde kolaylıkla kullanılıyor. Makarna ve kurabiye çeşitlerinde çok iyi sonuç verirken ekmek ve kek hamurunun kabarması için başka unlarla belirli oranlarda karıştırmak gerekiyor. Ancak kabarmasını istemediğiniz yiyecekleri hazırlarken bu unu tek başına rahatlıkla kullanabilirsiniz.

DARI UNU

Glütensiz un tercih edenlerin favori unlarından biri olan darı (akdarı) unu, hamurlara tatlımsı bir tat ve sarımtırak bir renk veriyor. B vitamini, protein ve mineraller açısından da çok zengin olan bu un çeşidi bozanın da hammaddesidir.

HİNDİSTAN CEVİZİ UNU

Hindistan cevizi unu hafif tatlımsı bir yapıya sahip olduğundan, bu unu kullanırken ilave edilen şeker oranını iyi ayarlamak gerekir. Hindistan cevizi ununun sıvı kaldırma oranı diğer un çeşitlerine göre fazladır. Özellikle kek ve kurabiye yapımında iyi sonuçlar verir.

KARABUĞDAY UNU

Glüten içermeyen karabuğday aslında bir buğday çeşidi değil bitkidir. Lif açısından çok zengindir. Protein değeri de yüksektir. Çok kabarmasını istemediğiniz makarna gibi hamurlarda çok iyi sonuç verir. Kek ve benzeri kabarık yiyecekleri hazırlarken ise badem unu gibi farklı unlarla karıştırılıp kullanılması gerekir.

KESTANE UNU

İtalya'da 'tatlı un' olarak bilinen kestane unu, kestanenin kurutulup ince öğütülmesiyle elde ediliyor. Yüksek miktarda protein, lif içeren bu un çeşidi kek ve çikolatalı tatlılarda çok iyi sonuç veriyor.

KİNOA UNU

Buğday ununa alternatif olan kinoa unu, katıldığı tariflerde doku problemi yaratabiliyor. Tane olarak satın alınıp, fındığımsı tadı ortaya çıkana kadar hafifçe kavrulması ve sonrasında öğütülerek kullanılması doku problemine çözüm olabiliyor. Tüm glütensiz unlarda olduğu gibi kinoa unu da kabarmıyor. Farklı unlarla karıştırdığında hafif de olsa kabarma sağlanabiliyor.

NOHUT UNU

Yüksek oranda protein kaynağı olan nohut unu, ıslatıldığında yapışkan bir dokuya sahip olur. Bu nedenle tariflerde bağlayıcı görevi de görür. Her türlü sebze mücveri ve kek yapımında rahatlıkla kullanılabilir.

PİRİNÇ UNU

Glüten içermeyen pirinç unu, fındığımsı bir tada sahip olduğu için eklendiği tariflere farklı bir aroma katar. Başta hamur işleri olmak üzere sos ve çorbalarda da kullanılır. Satın alırken özellikle tam pirinç unu tercih etmekte fayda vardır.

SİYEZ-KAVILCA UNU

Atalık buğday türleri olan siyez ve kavılca, rüşeym ve kepeğiyle birlikte öğütülür. Bu nedenle protein değeri bir hayli fazladır. Glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini olumsuz yönde etkilemez. Glüten değerleri düşük olan iki unla yapılan ekmekler çok lezzetli ve doyurucu olur.

TEFF UNU

Etiyopya'da üretilen teff, ülkenin ünlü ekmeği injera'nın hammaddesidir. Yüksek oranda protein, demir ve kalsiyum içerir. Lif oranı diğer un çeşitlerinden bir hayli fazladır. Kullanıldığı tatlı ve hamur işleri yumuşak kıvamlı ve kabarık olur.

AKLINIZDA BULUNSUN…

Çok kısa sürede bozulan bu un çeşitlerini az miktarda alıp buzdolabında saklayabilirsiniz. Tane olarak satın alıp, öğüttükten sonra kullanmak ise tariflerden daha iyi randıman alınmasını sağlar.