Ege’De Vegan Mekan Noktaları
Ege; vegan beslenmeyi tercih edenler için pek çok seçenek sunuyor. Kendisi de vegan beslenmeyi tercih eden Başak Aydın, Ege’de vegan mekan rotalarını sofra okurları için bir araya getirdi.

Yaz geldiğinde şehrin koşturmacasından kaçıp Ege'nin sakinliğine sığınmak, çoğumuzun ortak hayali. Üstelik Ege beldeleri sadece denizi ve doğasıyla değil, vegan dostu lezzetleriyle de öne çıkıyor. Fethiye'den Bodrum'a, Urla'dan Köyceğiz'e uzanan bu listedeki adresler, vegan ya da değil, herkesin yolunu düşürmek isteyeceği duraklar arasında. Hazırsanız; doğanın içinde kurulan masalara, bitkisel tatlılara, mevsimine uygun tabaklara ve bolca huzura buyurun!
LITEA – Fethiye
Fethiye'nin Yeşilüzümlü Köyü'nde yer alan Litea, sadece bir kafe değil; sanat, ekoloji ve sürdürülebilir yaşamın iç içe geçtiği bir buluşma noktası. Sahibi Ebru Hanım'ın "yemek, sanat ve neşeyi bir araya getiren bir alan" olarak tanımladığı bu mekân, vegan yaşamın barışçıl felsefesini mutfağına da yansıtıyor. Bahçelerinde mevsimlik ve zehirsiz ürünler yetiştiriliyor, menü ise günün ruhuna ve doğanın sunduklarına göre şekilleniyor. Vegan bir yaşamın sadece tabakta değil, yaşam biçimi olarak içselleştirildiği Litea'da bazen bir sofranın etrafında derin sohbetler, bazen de bahçede yakılan bir ateşin etrafında müzik dolu akşamlar yaşanıyor.
PIZZA LOCALE – Alaçatı, Urla, Bodrum, Göcek, Marmaris ve diğer iller
Burası İzmirli iki arkadaşın kurumsal hayattan kaçıp Ege'nin huzurlu ortamına kapılmasıyla doğuyor. Vegan beslenenler için sevindirici olan ise menüsünde altı farklı vegan peynirli pizzaya yer veriliyor olması! Kabaklı, enginarlı, mantarlı, patlıcanlı gibi yaratıcı ve doyurucu seçeneklerin hepsinde vegan peynir kullanılıyor; bu da pizzaların ne kuru ne de eksik hissettirmesini sağlıyor. Ege beldelerinde Alaçatı'dan Göcek'e kadar birçok noktada karşınıza çıkabilecek Pizza Locale, tatilde yiyecek kaygısına düşmeden uğrayabileceğiniz leziz bir seçenek.
DALIA VEGAN MUTFAK – Köyceğiz
Doğanın tam ortasında, Alagöl kıyısında üç dönümlük bir bahçede kurulu bu minik cennet, sadece bir restoran değil; aynı zamanda yavaş yaşamın, üretkenliğin ve vegan mutfağın iç içe geçtiği bir deneyim alanı. Dalia Vegan Mutfak'ta yemekler rezervasyon üzerine hazırlanıyor. Mevsimine uygun mezelerden ana yemeklere, ev yapımı içeceklerden tatlılara uzanan menü, kimi zaman fast food kimi zaman ise zarif bir akşam yemeği formuna bürünebiliyor. Dalyan'dan küçük bir feribotla Kaunos Antik Kenti'nin yanından geçerek varılan bu yerde; yürüyüş, kano, meyve toplama, doğal kumaş boyama ve kitap okuma gibi aktivitelerle yalnızca bedeninizi değil, ruhunuzu da besleyebilirsiniz.
NOON GOOD FOOD – Urla
Urla'da yer alan Noon Good Food, glutensiz vegan seçenekleri ve keyifli bahçesiyle öne çıkan bir kafe. Çapraz bulaşma riski olmadığından, özellikle çölyak hastalığı için güvenli bir lezzet durağı. Sahibi Hande Hanım'ın ellerinden karabuğday simidi, kaju peynirleri ve hurmayla tatlandırılmış tatlılar; hem göze hem de damağa hitap ediyor. Ispanaklı kiş, proteinli bowl'lar, simit tabağı, fıstık ezmeli çikolatalı tart ve elmalı kurabiye en çok beğenilen seçenekler arasında yer alıyor. Mekânın sıcak atmosferi, özenli servisi ve içten çalışanları sayesinde kendinizi evinizde gibi hissediyorsunuz.
ARDIÇ ŞARKÜTERİ– Fethiye
Fethiye'deki Ardıç Şarküteri, vegan seçeneklerin bolluğu ve doyuruculuğu ile veganlar için gerçek bir vaha. Burada ev yapımı tofu menemen, falafelli salatalar, vegan sandviçler, kahvaltı tabakları ve yanında bitkisel sütlü kahveler ile güne leziz bir başlangıç yapmak mümkün. Ağaçlar altında yer alan bahçesinin yanı sıra, iç mekânda organik ve katkısız ürünlerin satıldığı bir butik market sizi bekliyor. Vegan peynirden granolaya, glütensiz tatlılardan bitkisel sütlere kadar bir çok seçenek var. Lezzetli, doyurucu ve kapsayıcı bir mekân arayanlar için Ardıç Şarküteri mutlaka uğranılması gereken bir durak.
THE LIFECO – Bodrum

Sofra’da Bu Ay
- Hızlı Hafta 7 Güne Pratik Tarifler
- Zeynep Dinç'ten Elmalı Ilık Sonbahar
- İnci Bak'tan Uskumrulu Tabaklar
Bakmadan Geçmeyin

VEGAN MEZE BULABİLECEĞİNİZ ADRESLER
TÜRK MUTFAĞI, YILBAŞI SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ OLAN MEZELER KONUSUNDA ADETA BİR HAZİNE. SEBZE, BAKLAGİL VE ZEYTİNYAĞLILARIN BAŞROLDE OLDUĞU BU MUTFAK, DOĞAL OLARAK VEGAN SEÇENEKLERLE DOLU VE VEGAN BİR YAŞAM SÜRMEK İSTEYENLERİN HAYATINI OLDUKÇA KOLAYLAŞTIRIYOR ASLINDA. GELENEKSEL MEZELERDEN; HUMUS, FAVA, ŞAKŞUKA, BARBUNYA PİLAKİ, ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA VE DOLMA SADECE LEZZETLİ DEĞİL, AYNI ZAMANDA SAĞLIKLI ALTERNATİFLER DE SUNUYOR. SON YILLARDA RESTORANLARIN NİTELİKLİ VEGAN SEÇENEKLERİNİ ARTIRMASI, YILBAŞI SOFRALARINI ZENGİNLEŞTİRMEK İSTEYEN VEGANLAR İÇİN HARİKA BİR KOLAYLIK SAĞLADI. İŞTE YILBAŞI RUHUNA UYGUN, BOL ÇEŞİTLİ VEGAN MEZELER SUNAN VE SOFRALARINIZA İLHAM VERECEK BAZI MEKANLAR...
Toskana’nın Ruhu Rino’s Garden’da
Rino’s Garden, doğanın, kültürün ve lezzetin buluştuğu Bir Akdeniz cenneti. Ömer Disperati ve Umut Sakarya, yılların bilgi birikimini bir araya getirerek Dereköy’de eşsiz bir Akdeniz bahçesi yaratmayı başarmışlar. Bu benzersiz mekâna, ailenin köklerini ve İtalya’dan Türkiye’ye uzanan tarihi mirası onurlandırmak adına dedeleri Rino Disperati’nin ismini vermişler.