Geçmişe Selam, Doğaya Şükran, Geleceğe Miras; Sicilya
Bazı yerler vardır ki sadece gezilmez, lokma lokma tadılır, yudum yudum içilir… Sicilya da tam böyle bir yer… Aynur Tattersall; güneşin altın gibi aktığı sofralarla, sinema sahnelerinden fırlamış köylerle ve her lokmasında tarih barındıran lezzetlerle hepimizi dopdolu bir yolculuğa çıkarıyor…

Bir ada düşünün; dağları volkan, denizi tarih kokuyor. Zeytini, patlıcanı, fıstığı yüzyıllardır Araplardan Yunanlara, Normanlardan İtalyanlara kadar uzanan bir sofra geleneğinde buluşmuş. Bu topraklarda yenen her lokma, bir kültür katmanının izini taşıyor.
Yaz, Sicilya'da başka akar. Güneş her sofraya altın bir kat sererken, sokak aralarından yayılan domates sosu, fesleğen ve kızarmış ekmek kokuları sizi kendine çeker. Ben de bu çağrıya kulak vererek, en mütevazı sokak lezzetlerinden şık gurme sofralara, sinemanın kült sahnelerine ev sahipliği yapmış köylere kadar uzanan bir lezzet yolculuğuna çıktım.
Palermo'da Bir Sabah: Ballarò Pazarı
İlk durağım Palermo. Şehir hâlâ canlı, sıcak ve doygun. Ancak Ballarò pazarına adım attığınızda iştah kendiliğinden uyanıyor. Nohut unundan yapılan kızartma panelle, sakatatlı sandviç pani ca meusa ve içi ragù ya da mozzarella dolgulu çıtır arancini burada ayakta, elde bir peçeteyle yeniyor. Mütevazı ama unutulmaz.
Ballarò Pazarı – Piazza del Carmine, Palermo
Catania'da Patlıcanın Zaferi: Pasta alla Norma
Catania'da karşıma çıkan ilk tabak, şehrin gururu olan Pasta alla Norma oldu. Kızarmış patlıcan, zengin domates sosu ve tuzlu ricotta peynirinden oluşan bu tabak, adını Bellini'nin ünlü operasından alıyor. Sicilya'da lezzetin bile sanattan beslendiğini gösteren güçlü bir örnek.
Il Sale Ristorante – Via V. Alfieri, Catania
Granita ile Başlayan Sabahlar
Taormina sokaklarında sabah kahvaltısı, bizdekinden oldukça farklı. Sicilyalılar güne limonlu, bademli ya da fıstıklı granita con brioche ile başlıyor. Yarı buzlu bir tatlı olan granita, sünger gibi bir brioche ile birlikte servis ediliyor. Serinletici ve alışılmışın dışında.
Bam Bar – Via di Giovanni, Taormina
Denizden Sofraya: Kılıçbalığı ve Carricante
Taormina'da akşam sofralarında deniz konuşur. Osteria Nero D'Avola, menüsünü sabah balıkçısından gelen taze ürünlere göre belirliyor. Limonla tatlandırılmış narin bir pesce spada (kılıçbalığı), rafine bir lezzet doğuyor.
Osteria Nero D'Avola – Via S. Domenico, Taormina
Etna'nın Gölgesinde Michelin Sofrası
'Bugün özel bir yemek istiyorum' dediğinizde, Etna eteklerinde yer alan Zash Boutique Hotel & Spa size modern Sicilya mutfağını Michelin standardında sunuyor. Deniz kestaneli ravioli ya da fıstık tozuyla tatlandırılmış mürekkep balığı gibi sıra dışı tabaklar, zarif bir atmosferde servis ediliyor. Denedim çok beğendim .
Zash – Riposto
Apollonia'nın İzinde: Sinemanın Sofrası
Lezzet yetmezse, biraz da sinema arayanlar için The Godfather filmine sahne olmuş Savoca ve Forza d'Agrò köyleri iyi bir durak. Bar Vitelli hâlâ Michael Corleone'nin Apollonia'yla tanıştığı haliyle duruyor. Masalarda cannoli, duvarlarda film kareleri…
Bar Vitelli – Savoca
Yakınlardaki San Nicolò Kilisesi, düğün sahnesinin çekildiği yer. Ve biraz daha ilerdeki Castello degli Schiavi, Corleone ailesinin gizemli hikâyesinin mekânı.
Tatlı Kapanış: Cannoli mi, Cassata mı?
Finalde ise tatlılar sahnede. Cannoli, ricotta dolgulu çıtır hamuruyla Sicilya'nın en tanınan tatlısı. Üzerine fıstık, portakal kabuğu veya çikolata serpilir. Ancak benim için Cassata öne geçti. Renkli, süslü ve kendine güvenen bu pasta, Sicilya'nın karakterini yansıtıyor; gösterişli ama özüyle güçlü.
Pasticceria D'Amore, Taormina'nın merkezinde, Via Costantino Patricio üzerinde yer alan küçük ama meşhur bir pastane (İtalyanca 'pasticceria').
Burası Sicilya'ya özgü tatlıların en bilinen ve sevilenlerinden olan cannoli ve cassata gibi geleneksel lezzetleri deneyimlemek için ideal bir durak. Yerel halk ve turistler tarafından sıkça tercih edilen bu dükkân, özellikle ev yapımı ürünleri ve taptaze ricottasıyla öne çıkar. Taormina'da gezerken tatlı molası vermek isteyenler için sade, yerel ve lezzetli bir nokta.
Sicilya'da Sofra: Gösterişsiz Bir Zenginlik
Sicilya'nın sofrası, bir zenginlikten çok bir kültür anlayışının sonucu. Burada yemek; geçmişe bir selam, doğaya bir şükran, geleceğe aktarılan bir miras. Bu yaz rotanızı Sicilya'ya çevirin ve her lokmada bu toprağın, bu tarihin ve bu insanların izini arayın. Afiyetle…
Sofra’da Bu Ay
- Hızlı Hafta 7 Güne Pratik Tarifler
- Zeynep Dinç'ten Elmalı Ilık Sonbahar
- İnci Bak'tan Uskumrulu Tabaklar
Bakmadan Geçmeyin

Başka Bir Ülke Değil, Sanki Başka Bir Gezegen: Japonya
Gezgin aile Özge ve Tayfun Öz çifti, uzun süredir gitmek istedikleri Japonya yollarına düştüler ve bu gezi yazımızı da Japonya seyahatleri dönüşü Guangzhou Havaalanı’ndaki 7 saatlik aktarma süresinde yazıp gönderdiler. Şimdiden keyifli okumalar…