Bir tel dolap klasiği: elma sirkesi

Özlem Mekik sofra.com.tr için yazdı...

Bir tel dolap klasiği: elma sirkesi

Anneannemin bir tel dolabı vardı. O tel dolap, içinde şifa ve lezzet kaynağı olan onlarca tadı barındıran bir hazine kutusuydu. İşte o tel dolaptaki şifa kaynaklarından biri olan elma sirkesiyle ilk tanışmamız pek hoş olmasa da, idrak etmeye başladığımdan bu yana mutfağımdan eksik etmediklerimin başında geliyor. Tadı, kokusu öncelikle keskin gelse de, yararlarını öğrendikçe soframda daha çok yer vermeye başladım. İşte bu yüzden, mucizevi besinin tüm yararlarını paylaşmak istedim sizlerle.

Elma sirkesini sadece salata sosu veya tatlandırıcı bir aroma olarak kullanmıyorum. Benim için kullanım alanı oldukça geniş.

Aslında biz kadınların hayatında, bir dönem zayıflama hususunda fazlaca popüler olarak biliniyor elma sirkesi. Ancak bilmediğimiz öyle çok faydası var ki. Mesela kolesterole çok iyi geliyor. Tadı konusunda endişeniz varsa, balla karıştırabilirsiniz. Kansızlık yani anemi varsa, demir açısından çok kuvvetli olduğu için birebir.

Diğer sirke çeşitleri gibi ateş düşürme özelliğine de sahip. Aynı zamanda ayaklarınız ve varsa varisleriniz için de çok yararlı bir madde. Diş ve dişeti sorunlarınızda da tedavi edici özelliği olan etkisi bulunuyor.

Ve tabii ki saçlardaki mucizevi sonuçları. Parlaklık verirken, saç derisi sorunlarına da çözüm getiriyor.

Görüyorsunuz ya, elma sirkesi deyip geçememek gerekiyor. Peki bu her derde deva olan, sofraların gizli kalmış cevheri elma sirkesini evlerimizde nasıl hazırlayabiliriz? Tabii ki, bu tarifi de paylaşacağım. Sizler de böylelikle evinizin rahatlığında, doğal bir elma sirkesi hazırlayacak, bütün bir sene boyunca mutfağınızda yemekleriniz için, sağlığınızla ilgili bir sorun olduğunda ilaç niyetine elma sirkesi kullanabileceksiniz.

Elma Sirkesi
Malzemeler

3 – 4 adet elma
Yarım çay bardağı bulgur
Yarım çay bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı nohut
1 litre su
1 çorba kaşığı bal

Hazırlanışı
Kavanozunuzu yarıya kadar su ile doldurun. Bu şekilde su dolu bir tencereye oturtarak kaynatın. Kaynadığından emin olduğunuz kavanozu alarak, soğumasını sağlayın. Ardından içerisine nohut, şeker ve bulguru ilave edin. Kabuklarını soyarak kalın dilimler halinde kestiğiniz elmaları, kabuklarıyla birlikte kavanoza ekleyin. Üzerini bir bez veya tülbent yardımı ile kapatarak, paket lastiği ile sabitleyin. Işık görmeyeceğinden emin olduğunuz bir odaya koyun. Bir- bir buçuk ay bu şekilde muhafaza edin. Kokusu size zaman hakkında ipucu verecektir. Yeterince olgunlaştığını düşündüğünüz sirkeyi süzün. Tekrar aynı kavanoza alarak, içine bal ekleyin.

Sofra’da Bu Ay

  • 2025 Trendi Swicy Lezzetler
  • Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
  • Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler
ve Daha Fazlası ...