Son yıllarda evin kalbi olma statüsünü kazanan mutfaklar salt yemek hazırlanan yerler değil bir nevi etkileşim alanları haline geldi. Mutfak sahipleri alan donanımını bu doğrultuda yaparak özellikle evde kalınan zamanlarda günün çoğunu bu lezzet noktasında geçirmeyi seviyor doğal olarak. "Sadece orada nelerin pişirildiği değil aynı zamanda ortamın fonksiyonelliği, renkleri, tasarım gibi değişkenler de geçirilen süreyi ve isteği belirliyor" diyor uzmanlar. Standart malzemeler ve tasarımlardan çok kişiye özel mutfaklar eminim benim gibi sizleri de cezbediyordur. Doğal ahşap, biraz mermer, biraz metal ve bolca çiçek, bir de kullanışlı depolama alanları sanırım benim için kâfi şeyler. Ve bir de kiler yapabilme imkânı sağlayan alan. Kiler geleneği eskiye oranla azalmış olsa da hepimizin evlerinde yedek yiyeceklerimizin ve mutfak malzemeaparatlarımızın saklandığı bölmeler var. Düzgün bir şekilde bu malzemeleri saklamak hem kolaylık hem de genlerimizde kayıtlı olduğu düşünülen 'depolama yapma isteğini' bir ölçüde karşılıyor. Güneş halen tepede tüm görkemiyle parlıyorken sebze ve meyveleri kurutmak hobi olmaktan çok bir gereklilik. En güzellerini bulup bunları sonraki zamanlara saklayabilmek 'iyi mutfak' geleneğinin bir parçası aslında. Her şeyi kuruttuğumuz gibi çeşitli işlemlerden geçirerek de saklayabiliriz. Örneğin, mis gibi naneyi kurutup sonrasında da kavanoza doldurup şöyle elimizin altında olsun diye tezgâhın bir köşesine koymak pek de havalı; ortama canlılık katıyor ayrıca. Ve bolca turşu kurup reçel pişirmek, tadını sevdiklerimizi şöyle kışın karlı günlerine saklamak için ideal yöntemler. Mutfağınızda uygun alan varsa bitki yetiştirmek hem alanı canlı kılmak hem de tat deneylerinize katkı sağlamak için biçilmiş kaftan. Ziyanı önleme için yapılan her adım sadece cep değil zihin için de çok faydalı. Bilinçli satın almak, malzemeyi başından sonuna kadar kullanmak, artan yemekleri değerlendirmek, doğru saklamak ve korumak 'iyi mutfak' hareketlerinin en önemlisi aslında. Kullandığımız her şeye ikinci, hatta bir üçüncü bir şans vermek hiç ummadığımız işlevsel malzemeler üretmemize vesile oluyor. Ve ayrıca zamanınız oldukça yemek pişirmenizi öneriyorum. Pişirmekten, üretmekten asla vazgeçmeyin. Yemek pişirilen mutfak ışıldar, sıcaktır ve davetkârdır. Bu doğrultuda genç, ruhu gençler için şahane bir sayı hazırladık. Mutfakta pratik yaşam için size çeşitli fikirler sunacak.