MALZEMELER
Dolma ve sarma için:
4 adet dolmalık biber
4 adet kurutulmuş patlıcan
8 adet asma yaprağı
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 adet kıyılmış soğan
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım demet kıyılmış dereotu
yarım demet kıyılmış maydanoz
yarım demet kıyılmış nane
1 tatlı kaşığı karabiber
tarçın
1 çorba kaşığı nar ekşisi
tuz
Fava için:
1 çay bardağı iç bakla
Yarım paket (125 gram) margarin
Yarım demet dereotu
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz
Sos için:
2 çorba kaşığı kıyılmış fesleğen
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 diş sarmısak
DOLMA ve sarma harcı için dolmalık fıstık, soğan, pirinç, kuşüzümü ve tuzu zeytinyağında kavurun. Üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip, pirinç diri kalacak şekilde pişirin. Soğuduktan sonra dereotu, maydanoz ve nane ekleyip karıştırın. Baharatları ve nar ekşisini katın. Dolmalık biberlerin çekirdek yataklarını çıkarıp, harçtan doldurun ve tencereye yerleştirin. Patlıcanları sıcak suda 5 dakika bekletip sudan alın. İçlerine harç doldurup, tencereye yerleştirin. Az miktarda su ekleyip, pişirin. Servis tabağına alın. Kalan harcı asma yapraklarına pay edip, sigara böreği sarar gibi sarın. Tencereye yerleştirip, az miktarda su ekleyin. Kısık ateşte pişirip servis tabağına alın. Fava için baklayı yıkayıp, tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip, püre kıvamı alana kadar iyice pişirin. Margarin, dereotu, kimyon, karabiber, zeytinyağı ve tuz ekleyip, boza kıvamı alana dek blenderden geçirin. Karışımı yarım çay bardağı zeytinyağı ile yağlanmış bir kaba döküp soğumaya bırakın. Sos için fesleğen, fıstık, sarmısak ve zeytinyağını blenderden geçirin. Favayı, dolma ve sarmaları aldığınız servis tabağına aktarın. Üzerine sos gezdirip servis yapın.