Sofra

6 Porsiyon
Zorluk Derecesi Zor

MALZEMELER

    Hamuru için:
    4 su bardağı çavdar unu
    2 adet yumurta
    1 çorba kaşığından biraz eksik tuz
    Yeteri kadar su
    İç malzemesi için:
    100 gram dana eti
    1 adet yumurta
    Bir tutam ince kıyılmış maydanoz
    Birer tutam tuz ve karabiber
    Haşlamak için: Yeteri kadar su
    Yarım su bardağı et suyu
    1 çorba kaşığı zeytinyağı
    1 çorba kaşığı tereyağı
    Patlıcan sotesi için:
    500 gram patlıcan
    2-3 diş dövülmüş sarmısak
    Yarım çorba kaşığı tereyağı
    Kekikli domates sosu için:
    1 çorba kaşığı tereyağı
    1 çay bardağı zeytinyağı
    1 adet büyük boy soğan
    2-3 diş sarmısak
    5 adet domates
    1 çorba kaşığı domates salçası
    1 adet defne yaprağı
    Birer tutam kekik ve isot
    Yeteri kadar tuz
    Yoğurtlu sos için:
    300 gram süzme yoğurt
    1 diş dövülmüş sarmısak
    Mantı baharatı için:
    Pulbiber, sumak
    Kuru nane, kuru kekik
1ÇAVDAR ununu derin bir kaseye alıp, içine 1 adet yumurta ve tuzu ilave ederek karıştırın. Üzerine su ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
2Üzerine nemli bir bez örterek, en az yarım saat dinlendirin. Daha sonra küçük parçalara ayırdığınız hamuru tekrar 15 dakika dinlendirin. Mermer zemin üzerinde merdane yardımı ile 2 mm kalınlığında açın
3Açtığınız hamuru 2x2 cm'lik karelere ayırın. Çırpılmış 1 adet yumurtanın akını kare hamurların üzerine sürün. İç malzemeyi hazırlamak için dana etini, yumurtayı, maydanozu, karabiberi ve tuzu iyice yoğurun. 4Hazırladığınız iç malzemeyi kare hamurların ortasına pay ederek, kıyma görünmeyecek şekilde dört kenarını toplayarak bohça şeklinde katlayın. Aralarına un serperek birbirlerine yapışmasını önleyin. Hazırladığınız mantıyı haşlamak için, tencereye aldığınız su, et suyu ve zeytinyağı karışımını kaynatın. Kaynadığında mantıyı ilave ederek 8-10 dakika pişirip suyunu süzün. Sonrasında tereyağında 1-2 dakika soteleyerek kenara alın.
5Patlıcan sotesini hazırlamak için, patlıcanlara kabuklu şekilde 4-5 yerinden bıçak yardımıyla delikler açın. Fırında ya da ızgarada közleyerek kabuklarını temizleyin ve irice doğrayın.
6
Dövülmüş sarmısağı tereyağında soteleyin. Üzerine patlıcanları ekleyip bir-iki kez karıştırarak ocaktan alın. Servis tabağının tabanına yayarak üzerine mantıyı yerleştirin. Kekikli domates sosu için, tereyağı ile zeytinyağını aynı tava içerisinde kızdırın. Kıydığınız soğan ve sarmısağı ilave ederek pembeleşene dek kavurun. Kabuklarını temizleyip, küp şeklinde doğradığınız domatesleri de ekleyerek 3-5 dakika kavurun. Kalan diğer malzemeleri de ekledikten sonra 15-20 dakika ağır ateşte pişirin. Ilındığında mantının üzerine gezdirin. Yoğurt sosunu hazırlamak için, süzme yoğurdu dövülmüş sarmısakla iyice karıştırarak mantının üzerine gezdirin. Son olarak, mantı baharatlarını karıştırarak veya ayrı ayrı mantınızın üzerine serperek servis yapın.