3 adet armut (tercihen santa maria)
175 gram elenmiş un
75 gram oda ısısında tereyağı
3 adet yumurta sarısı
60 gram toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 adet limonun suyu
4 su bardağı su
1 tutam tuz
ÜZERİ İÇİN
125 gram oda ısısında tereyağı
100 gram toz şeker
1 adet yumurta + 1 adet yumurta sarısı
125 gram badem unu
2 yemek kaşığı elenmiş un
KALIBA SÜRMEK İÇİN
1 tatlı kaşığı tereyağı
SERVİS İÇİN
100 gram kayısı reçeli
1 yemek kaşığı su
Un, tereyağı, yumurta sarıları, toz şeker, tuz ve vanilya ekleyip iyice karıştırın. Hamuru unlanmış tezgaha alıp elinizle bir kaç dakika yoğurun ve hafif yapışkan kıvam elde edin. Gerekirse 1 -2 yemek kaşığı su ekleyin. Yuvarlayıp streç filmle kaplayın ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Hamuru pişirme kağıdı üzerinde 27 cm çapında açarak yağlanmış 22 cm'lik altı çıkabilen kelepçeli kalıba yerleştirin. Kenarlarından merdane yardımıyla geçerek düzeltin. Tabanına delikler açın. Sertleşmesi için 15 -20 dakika buzdolabında bekletin. Armutların kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Her birini boylamasına 8 parçaya bölün. Kararmaması için limon suyu ve suyu karıştırıp, içine atın. Üzeri için tereyağı ve şekeri mikser yardımıyla kremamsı bir kıvam alana kadar 3-4 dakika çırpın. Yumurta ve yumurta sarısını ekleyip karıştırın. Badem unu ve unu katıp karıştırın. Kalıptaki tart hamurunun üzerine yayın. Üzerine armut dilimlerini yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 15 dakika pişirin. Isıyı 180 dereceye düşürüp 25-30 dakika daha üzeri kızarana kadar pişirin. Kayısı reçelini tel süzgeçten geçirin. Su ekleyip benmari usulü ısıtın. Ilık tartın üzerine fırça yardımıyla sürün. Yanında krema ile servis yapın.