İçerdiği yüksek enerji ve besin değeri nedeniyle pestil eski dönemlerde özellikle askerler için önemli bir besin kaynağıydı. Hatta Osmanlı döneminde orduların uzun seferlerinde pestil askerlerin dayanıklılığını artırmak amacıyla sıkça tüketilirdi. Bir diğer ilginç bilgi; dünyanın en büyük pestilinin 2015 yılında Türkiye’de, Gümüşhane’de yapılmış olmasıdır. Bu dev pestil; 105 metre uzunluğunda ve 50 santimetre genişliğinde hazırlanarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir.
4 Bezden dikkatlice sıyırıp, buzdolabına kaldırdığınız meyve suyu ile hafifçe ıslatın (fırça kullanabilirsiniz). 1 gün daha güneşte kurutup, dilediğiniz şekilde kesin. Cam kavanozlara yerleştirip, buzdolabına kaldırdın.
SOFRA SIRLARI
Pestilin kurumasına yakın üzerine irice kırılmış veya toz halde ceviz, fındık, fıstık gibi kuru yemiş serperek de kurutabilirsiniz.
Pestili kuruturken daha rahat taşımak için 2 adet büyük boy tepsiyi bezle kaplayıp, üzerlerine püreyi incecik yayabilirsiniz. Bu şekilde kurutma esnasında tepsileri rahatlıkla farklı yerlere taşıyabilirsiniz.
Pestili kuruturken bez yerine pişirme kağıdı da kullanabilirsiniz. Ancak pestil kuruduğunda pişirme kağıdından çıkarmak beze oranla daha zor olabilir.
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.
Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.
İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi
hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.
Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların
maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.