Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de pozitif ivme kazanarak daha fazla alanda adını duyuran vegan beslenme; sadece bakliyat, sebze, tahıl, meyve ve yağlı tohumların (ceviz, fındık, badem vb.) tüketilmesi durumudur. Bu beslenme şeklinin hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde, kaliteli yaşamın olmazsa olmazlarından biri olan, yaşam kalitesinin yükseldiği dönemde karşımıza çıkması tesadüf değil. Artık modern tıbbın tedavilerde yetersiz kaldığı noktalar biliniyor, bu nedenle bilinçli vegan beslenme ile ilgili yapılan çalışmalar hızla artıyor. "Vegan beslenme" tamlaması, beslenme içeriğimizi anlatıyor. Bu beslenme şeklinde hayvansal hiçbir içerik yenmiyor ancak, şekerli, tuzlu, yağlı ve kızartmalı yemekler, vegan adı altında tüketilebiliyor. Mutfağımıza baktığımızda adına vegan demediğimiz ancak vegan olan pek çok sağlıklı yöresel yemek mevcut; mezeler, zeytinyağlı sebze yemekleri, bulgur, yarma gibi bakliyatlardan yapılan yemekler bunlardan sadece birkaçı… Birleşmiş Milletler, dünya kaynaklarının her geçen gün azaldığı günümüzde, insan, hayvan ve çevrenin sağlığı için "bitkisel beslenmenin" önemine vurgu yaparken, vegan beslenen şampiyon sporculara da sıklıkla rastlıyoruz.

Dünya vegan yaşamı konuşuyor

Gelişmiş ülkelerde şirket ve okul menülerine baktığımızda, vegan menüleri sıklıkla görüyoruz. Dünya, vegan yaşam şeklini konuşuyor ve bununla da kalmayıp uygulama alanlarını yaygınlaştırıyor. Vegantrend, Google aramalarını baz aldığımızda, ilginin 2012 ve 2017 yılları arasında 4 kat arttığını görüyoruz. 1 kg et elde etmek için 3.6 kg buğday, 16 bin litre su harcanıyor ve her 1 gram hayvansal protein için yeryüzünde 1 metrekare alan tahrip oluyor. Bitkisel beslenme ise, 1 kilogram buğday için 850 litre su harcanıyor ve 1 gram bitkisel protein için hayvansal proteinin 100 katı daha az alan tahrip oluyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre şeker hastalığı ve obezite Avrupa'da birinci sırada. Pek çok araştırmacı vegan diyetle şeker hastalığının yüzde 23 oranında önleyebileceği üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan vegan diyet prostat kanseri riskini yüzde 35 oranında azaltıyor. Bir diğer veri ise 60'a yakın hastalığın tedavisinin; uyku, yeme ve spor gibi yaşam alışkanlıklarının doğru yapılmasıyla önlenebileceğini gösteriyor.