Kalp dostu yemek tarifleri

Her yıl 29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında etkili farkındalık çalışmaları gerçekleştiren Türk Kardiyoloji Derneği, bu yıl da 'Kalp Dostu Yemek Tarifleri' kitabıyla kalp sağlığı için beslenmenin önemine dikkat çekiyor.
Dernek, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve kalp dostu beslenme ile kalp ve damar hastalıklarını engelleme ya da geciktirmenin mümkün olduğunun altını çizerken 'Kalp Dostu Yemek Tarifleri Kitabı'na www.kalbinidinlesen.com adresinden ücretsiz ulaşılabiliyor.
Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), Novartis'in işbirliğinde hazırladığı 'Kalp Dostu Yemek Tarifleri' kitabıyla bu kez de kalp ve damar sağlığı için beslenmenin önemine dikkat çekti. TKD üyelerinin bilimsel katkı yaptığı kitabı yemek blogu yazarı Nilgün Bodur ve diyetisyen Prof. Dr. Murat Baş yayına hazırladı.

Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan 'Kalp Dostu Yemek Tarifleri' kitabında yoğurtlu pancar salatasından, hurmalı balkabaklı tatlıya kadar, lezzetli ve kalp sağlığı açısından faydalı onlarca tarif ve güvenilir bilgi bulunuyor.
Kalp ve damar hastalıklarındaki artışın ciddiyetine "tarihte ilk kez bir sonraki nesil bir öncekinden az yaşayacak" ifadesiyle dikkat çeken TKD Önceki Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu ise şu bilgileri paylaştı;
"Kalp ve damar hastalıkları dünyada olduğu gibi ülkemizde de erişkinlerde bir numaralı ölüm nedeni. Bu hastalıkların büyük bir kısmı aslında kontrol altına alınabilen, hatta tedavi edilebilen risk faktörlerinden kaynaklanıyor. Çocukluktan itibaren başlayan sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve kalp dostu beslenme ile kalp ve damar hastalıklarını engellemek veya geciktirmek birçok kişi için mümkün. Sağlıklı beslenmek ve hareketli olmak birçok kronik hastalığı olduğu gibi kalp damar hastalıklarını da önler. Ülkemizin mutfağı sağlıklı besinler, zeytinyağlı yiyecekler, sebze meyve yönünden şanslı bir konuma sahip. Bu avantajı kullanmamız gerekir."
'Kalp Dostu Yemek Tarifleri' kitabı kalp hastalıklarından korunmak için nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda faydalı bilgilerin yanı sıra yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şeker ve kalp yetersizliği hastalarına özel beslenme bilgilerini ve tariflerini de içeriyor.
Kitapta kalp dostu beslenmede temel noktalar kilo almayacak şekilde kalori tüketilmesi, porsiyonları büyük tutmamak, çeşitlilik açısından zengin ancak miktar açısından fakir beslenme; işlenmiş gıdalardan, tuz, şeker ve şekerli içeceklerden uzak durmak olarak sıralanıyor.
Kitapta kalp damar hastası olmayan kişilere kalp sağlığını korumak için verilen öneriler ise şöyle;
• Tuz tüketimi günde 5 gramın altında olmalı. Ülkemizde ekmek tüketimi ve ekmekten alınan tuz miktarının fazla olduğu göz önüne alınmalı.
• Günde 30-45 gram lif tüketilmeli. Liften zengin gıdalar ve tam tahıllı gıdaları tüketmenin kan şekerini ve kötü kolestrolü düşürdüğü unutulmamalı.
• Günde 2-3 porsiyon (200 gram üzeri) meyve tüketilmeli. İçerdiği kalori ve şeker nedeniyle kilo sorunu olanların ve şeker hastalarının tüketimi daha düşük olmalı.
• Günde 2-3 porsiyon sebze (200 gram üzeri) tüketilmeli.
• Haftada 1-2 kez balık tüketilmeli, bu öğünlerden birisi yağlı balıktan oluşmalı.
• Günde en fazla 30 gram tuzsuz ve yağda kavrulmamış kuruyemiş (ceviz, fındık, badem gibi) tüketilebilir. Ancak kalorisi yüksek olduğundan kilo sorunu olanlar dikkatli tüketmeli.
• Trans yağ ve katı margarinlerin ve bunları içeren pastane ürünlerinin tüketilmesinden kaçınılmalı.
• Doymuş yağlar toplam enerji alımının %10 altında olmalı, doymamış yağlarla değiştirilmeli.
• Şekerli içecek ve alkollü içecek sınırlandırılmalı.
Kitap, bu basit önerileri beslenme alışkanlığı haline getirmek, sigara kullanmamak ve hareketli bir yaşam tarzı kazanmak kalp sağlığını korur diyor. Ayrıca sağlıklı bir diyet benimsemiş, sağlıklı bir kişide ek diyet takviyelerine gerek olmadığına da dikkat çekiliyor.
Kalp sağlığına uygun beslenme konusunda bir referans kaynak olmaya aday 'Kalp Dostu Yemek Tarifleri' kitabı tüm Türkiye'de kardiyologlar tarafından ücretsiz dağıtılacak. Kitaba ayrıca www.kalbinidinlesen.com adresinden ulaşılabiliyor.

Bakmadan Geçmeyin

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.