SAĞLIK İÇİN HER GÜN BİR AVUÇ yerfıstığı
Genellikle çerez olarak tüketilen yerfıstığı, tatlılara, yemeklere ve salatalara lezzet katmak için de kullanılır. Vitamin bakımından zengin, kalorisi yüksek olan yerfıstığı, sağlık açısından da oldukça yararlıdır.

Baklagiller sınıfından olan yerfıstığı, meyveleri toprak altında olması dolayısıyla diğer bitkilerden ayrılır. Yağ, protein, karbonhidrat, E vitamini ile B grubu vitaminleri içeren yerfıstığı aynı zamanda fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum mineralleri bakımından da zengin bir kuruyemiştir. Yerfıstığından elde edilen yağ, yemeklik olarak tüketilmesi yanında sabun, pasta, şekerleme, bisküvi yapımında da kullanılır. Tanelerini ezmek suretiyle üretilen fıstık ezmesini kahvaltıda ekmeğin üstüne sürerek yiyebilirsiniz. Küspesi ve sapı hayvancılıkta yem olarak kabuğu ise sunta, yapay odun, kömür yapımı ile mantar yetiştiriciliğinde kullanılır.
Yerfıstığının faydaları:
? Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.
? Kasları ve kemikleri kuvvetlendirir.
? Kalp sağlığı için faydalıdır.
? Kandaki kolesterol oranını düşürüp, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
? Gastrit, mide yanması ve ekşimesine karşı da yararlıdır.
? Kandaki şeker oranını dengelediği için şeker hastaları için faydalı bir kuruyemiştir.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler