Kalorisi düşük su içeriği yüksek lif oranı fazla
Salatası, çorbası, kıymalısı, terbiyelisi, zeytinyağlısı, portakallısı, yoğurtlusu... Kereviz yemeklerinin çeşitleri saymakla bitmez. Kolesterolu düşüren ve vücudun su dengesini sağlayan bir sebze olan kereviz, C vitamini yönünden oldukça zengin, kalorisi düşük, diüretik özelliktedir.
Kolesterolu düşüren ve vücudun su dengesini sağlayan bir sebze olan kereviz, C vitamini yönünden oldukça zengin, kalorisi düşük, diüretik özelliktedir.(idrar söktürmeye yardımcı) ve kilo almayı önler. Kerevizin 100 gramı sadece 18 kalori içerir. Patates ve havuç gibi diger kök sebzelerle karsılastırıldıgında kerevizin kalorisi çok düsüktür. Seker hastalarında karbonhidrat seçenegi olarak diger kök sebzeler yerine kullanılabilir.
VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU
Kerevizde vitamin ve mineral olarak A vitamini, folik asit, B6 ve B1, B2 vitamini bulunur. Ayrıca C vitamini, E vitamini, K vitamini, kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko ve demir içerir. Kereviz iyi bir magnezyum kaynagıdır ama yaprakları sapından daha çok magnezyum içerir. Düsük kalorili, su içerigi çok yüksek ve lif oranı oldukça fazla bir sebzedir.
KEREVİZİN YARARLARI SAYMAKLA BİTMEZ
1- Kereviz bilesiminde bulunan kalsiyum ile sinir sistemini, demir ile kansızlıga, magnezyum ile yorgunluk, anemi kalp ve damarlar hastalıklarına karsı önerilir.
2-Kereviz, zihinsel ve fiziksel performansı artırır.
3-İçerdigi C vitamini ile bagısıklık sistemini güçlendirir ve vücudu daha dirençli hale getirir. Kalp-damar sistemi ve bagısıklık sistemini güçlendirir, kan kolesterolünü düsürür.
4-Rahatlatıcı, agrı kesici, antiseptik ve anti alerjik özellikleri olan kereviz, sindirim sistemi rahatsızlıgı olanlara önerilmektedir. Sindirim sistemi,
ülser, gastrit ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir.
5-Tansiyona iyi gelir, su-tuz metabolizmasını ayarlar, ödemi çözmede etkili olur.
6-İdrar söktürür , idrar yollarını ve kanı temizler
7-Uykusuzluga ve strese de iyi gelir. Kerevizin sinir sistemi üzerinde yararlı etkileri vardır, bellegi uyarır.
8-Ürik asit düzeyini azaltıcı etkisi ile gut hastaları için önerilir.
9-Kerevizin yara ve ülserler için yarralı etkileri olur. Tümörler, tromboz ve ateroskleroza karsı vücudu korur.
10-Kereviz vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
11-İnflamatuar hastalıklar ve eklem iltihabı ile savasmaya yardımcıdır.
YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRIR
Kereviz yag yakımını da hızlandırır. Diger bir özelligi sindirimi kolaylastırmasıdır. Bu sebeple diyet yapanların haftada iki defa kereviz yemelerinde fayda vardır.