Kaybolan lezzetlerin peşinde...
Geçtiğimiz ay düzenlenen “1. Uluslararası Kaybolan Lezzetler Festivali” boyunca Alaçatı sokakları keyifli etkinliklere sahne oldu.
Gastronomi dünyasından pek çok değerli ismin buluştuğu 3 gün boyunca, Alaçatı sokakları birbirinden keyifli etkinliklere sahne oldu… Anadolu kültürü araştırmacısı ve bir mutfak üstadı olan Gökçen Adar, festivalin her aşamasında büyük emek sahibi isimlerin başında geliyor. Dude Table tarafından gerçekleştirilen "Yerel Güzeldir" etkinliği de Gökçen Adar'ın keyifli anlatımıyla hayat buldu. Alaçatı pazarını lezzet tutkunları ile birlikte dolaşan Adar, bölgede yetişen ürünlerin hikayelerini kendine özgü üslubuyla anlatarak, lezzet tutkunlarına keyifli bir deneyim sunmuş oldu. Halka açık birçok aktivitenin Alaçatı sokaklarında festival ruhunu yaşattığı etkinlikte Dude Table organizasyonu ile festivale katılan Michelin yıldızlı ve master unvanlı şefler, Lorenzo Cogo Joe Barza, Rafik Tatlı, Aydın Demir, Tarkan Özdemir ve Tevfik Alparslan'ın halka açık performanslarında yaklaşık 2500 kişi "Kaybolan Lezzetler"den seçilen tarifleri tattı. Organizasyonun en hareketli bölümlerinden biri de "Kaybolan Lezzetler Yarışması"ydı… Gökçen Adar, Levent Alpat, Cengiz Uziş, Yaprak Uziş, Aydın Demir, Celal Uysal ve Funda İnansal'dan oluşan Danışma Kurulu'nun, İzmir'in ilçelerini ve Sakız Adası'nı karış karış dolaşarak derlediği yaklaşık 400 özel yemek arasından seçilen tarifler, Pazar Yeri Cami Meydanı'nda kurulan profesyonel mutfaklarda, yarışmacılar tarafından tek tek hazırlandı. Jüri üyeliğini Aydan Üstkanat, Ebru Erke, Esra Düzdağ, Haluk Özyavuz, Nedim Atilla, Mehmet Yaşin, Maria Ekmekçioğlu, Stauros Koustennis, Nihal Kadıoğlu Çevik'in yaptığı yarışm,a Elif Korkmazel ve Aydın Demir moderasyonunda gerçekleşti. Yarışmada birinciliği "Göce" ile Gülbin Limon, ikinciliği "Karidesli Çivek" ile Neriman Aydınlı, üçüncülüğü ise "Ödemiş Sini Pidesi" ile Sibel Tuncer kazandı.
"Hatırlamak gerek bazen"
"Hatırlamak gerek bazen"
Köstem Otel'de gerçekleştirilen "Hatırlamak Gerek Bazen" söyleşisinde ise unuttuğumuz değerlere ve lezzetlere değinen Sema Temizkan, kendi hatıralarından yola çıkarak kent yaşamının yoğunluğunda kendimizi daha özel hissettirecek ritüelleri unutmamamız gerektiğini hatırlattı. Sema Temizkan ayrıca, Balıklı Rum Meyhanesi'ndeki "Sakızlı Lezzetler" etkinliğinde unutulmuş reçetelerden örnekler sergiledi… Bir diğer "Sakızlı Lezzetler" etkinliğine de ünlü şef Maria Ekmekçioğlu, Yunanistan'dan gelen ünlü şeflerle birlikte imza attı. Halka açık canlı performans olarak gerçekleşen etkinlikte, özel tarifi "Sakızlı ve levrekli bulgur pilavı"nı pişirirken, yüzlerce kişi de tadım yapma imkanı buldu. Festival birçok söyleşiye ve tadıma da ev sahipliği yaptı. Gökçen Adar, Mehmet Yaşin ve Nedim Atilla ile "Ege Mutfağı" konuşuldu. Ege Mutfağı'nın dünden bugüne yolcuğunu değerlendiren konuşmacılar, kaybolan veya kaybolmaya yüz tutmuş lezzetlerin günümüze ve geleceğe taşınması için yapılması gerekenleri de paylaştı. Kaybolan Lezzetler partner restoranlarında da tematik etkinlikler gerçekleştirildi. Tuval'de yapılan davette festival tariflerinden sütlü levrek, bademli tavuk ve sakızlı muhallebi tadıldı. Kapari Bahçe'de "İki Ülke, İki Mutfak" performansında şefler Türk ve Yunan mutfağının kaybolan lezzetlerini günümüz yorumu ile sundular. Şerefe Meyhane'de gerçekleşen diğer etkinlikte ise tüm şefler kaybolan lezzetleri tattılar. Türkiye'nin başarılı şeflerini, yerel ve dünya mutfağının birbirinden ilginç lezzetlerini izleyicilerle buluşturan Turkmax Gurme ise festivalin iletişim sponsoru olarak festivale katılamayan izleyicilerle renkli görüntüler paylaştı. Festivalin resmi tur operatörü olan Prontotour da "Kaybolan Lezzetler Festivali" kapsamında lezzet tutkunlarına Mutfak ve Sofra gereçleri sergisi, Chermine Vidori resim sergisi, Bağ gezileri atölye çalışmaları ve tadımlar ile birbirinden lezzetli seçenekler olan özel bir program sundu.
Kuytu Restoran'da yer alan ''Chermine Videori Resim Sergisi" ve "Kirli Çıkı"daki Mutfak Araçları Sergisi, festival süresince yoğun ilgi gördü. Alaçatı'nın dededen toruna "tatlı" deyince akla gelen adresi İmren Tatlı ve Helvacı Ustası Kayhan Ölmezer, ziyaretçilere lavantalı helvaları pişirerek anlattı ve tattırdı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 1.Uluslararası Alaçatı Kaybolan Lezzetler Festivaline partner şehir olarak katıldı. Gaziantep'in baklavası, yöresel yemekleri ve el sanatlarından bakır ve sedef de İzmirlilere tanıtıldı.
Festivalin ikincisi 10-12 Ekim'de
Festivalin ikincisi 10-12 Ekim'de
Geleneksel Türk Mutfağının Levanten, Musevi ve Rum kültürüyle
harmanlanarak şekillendiği Alaçatı, butik otel ve restoranlarıyla
gerçek bir gurme destinasyonu olduğunu bu festivalle bir kez
daha ispatlamış oldu. Alaçatı, gelenekselleşen "Ot Festivali"nin
ardından, Kültür Bakanlığı'nın desteği ile uluslararası ölçeğe taşınan
böylesine kapsamlı bir festivale ev sahipliği yaparak, lezzet
tutkunlarının ajandasında üst sıraya yerleşmeyi başardı.
Festivalin "Sonbahar ve Kış Yemekleri" konulu ikinci etabı
10-12 Ekim'de yapılacak. Festivalle ilgili detaylı bilgileri
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri
ve Daha Fazlası ...
ABONE OL