Zengin mutfağıyla Balıkesir
DÜĞÜN ÇORBASI(5 Kişilik)
Malzemeler:
3 su bardağı et suyu
Üç buçuk su bardağı su
Yarım su bardağı arpa şehriye
1 adet yumurtanın sarısı
Yarım çay bardağı un
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
3 diş sarmısak, tuz
Üzerine:
1 çorba kaşığı tereyağı
Pulbiber ve nane
Hazırlanışı:
Et suyu ve üç su bardağı suyu tencereye alıp, kaynatın. Arpa şehriyeyi ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin. Yumurta sarısı ve unu yarım su bardağı su ile birlikte bir kapta pürüzsüz bir hale gelene kadar çırpın. Kaynayan şehriyeli karışıma yavaşça ilave ederken bir taraftan da karıştırın. Haşlanmış nohut ve dövülmüş sarmısağı da katıp, kısık ateşte 10 dakika pişmeye bırakın. En son tuzunu ayarlayın. Bir tavada erittiğiniz tereyağına pulbiber ve nane katıp, çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Zengin mutfağıyla Balıkesir
ÇALKAMA(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 demet ıspanak
1 demet ısırgan ısırgan
4 dal taze soğanın yeşil kısımları
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı un
2 su bardağı su
Tuz
Hazırlanışı:
Ispanak, ısırgan, taze soğanın yeşil kısımları ve soğanı kıyıp, derin bir kaba alın. Üzerine zeytinyağı ve tuz ekleyip, iyice karıştırın. Orta büyüklükte ısıya dayanıklı bir fırın kabını yağlayıp, karışımı içine boşaltın. Ayrı bir kapta su, un ve tuzu iyice çırpıp sebzelerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Dilimleyin ve sıcak olarak servis yapın.
Zengin mutfağıyla Balıkesir
MAFİŞ TATLISI(6 Kişilik)
Malzemeler:
Hamur için:
1 adet yumurta
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sıvıyağ
Bir tutam tuz
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Şerbeti için:
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
3-4 damla limon
Hazırlanışı:
Öncelikle şerbeti için tozşeker ve suyu bir tencereye alıp, kaynatın. Limon suyunu ekleyin ve bir taşım daha kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Hamur için yoğurma kabına yumurta, yoğurt, sıvıyağ, tuz ve karbonatı koyun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyip, yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve merdane yardımıyla üzerine un serperek pasta tabağı büyüklüğünde, ince olacak biçimde açın. Kare şeklinde kesin ve ortasından büzerek, fiyonk şekli verin. Kızdırılmış sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Soğuk şerbetin içine atın ve tatlı şerbeti çekince servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri