Yunan Lezzetleri...
MİDYELİ PİLAV(4 Kişilik)
Malzemeler:
150 gram iç midye
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı beyaz şarap
1 dal taze soğan
1 diş sarmısak
2 dal nane
1 dal dereotu
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Pilav için:
200 gram risotto pirinci
3 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
PİLAV için pirinci tereyağında beyazlaşana dek kavurun. Üzerine su ekleyip, 4 dakika pişirin. Tuzunu ayarlayıp ocaktan alın. Ayrı bir yerde iç midyeyi zeytinyağında 4 dakika kavurun. Pirinci ilave edip, 3 dakika daha pişirin. Şarap ekleyip karıştırın. Kıyılmış soğan, sarmısak, nane, dereotu, tuz ve karabiber ekleyip kısık ateşte 2 dakika pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Yunan Lezzetleri...
GİRİT EKMEĞİ(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet bayat baton ekmek
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 dal fesleğen
2 dal nane
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Biberiye
3 adet rendelenmiş domates
1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı:
EKMEĞİ dörde bölüp, ortadan ikiye kesin. Ayrı bir yerde zeytinyağı, kıyılmış nane, fesleğen, karabiber ve biberiyeyi karıştırın. Bu karışımı ekmeklerin üzerlerine sürüp, kaşar peyniri serpiştirin. Rendelenmiş domates koyun. Kalan zeytinyağlı karışımı ekmeklerin üzerlerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin.
Yunan Lezzetleri...
KIRMIZI BİBER DOLMASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet kırmızı biber
100 gram beyaz peynir
100 gra lor peyniri
50 gram kaşar peyniri
50 gram mozzarella peyniri
5 dal nane
1 dal fesleğen
Hazırlanışı:
BEYAZ peyniri ezip geniş bir kaba alın. Üzerine lor peyniri, rendelenmiş kaşar peyniri ve mozzarella peyniri ekleyip karıştırın. Kıyılmış nane ve fesleğen ekleyip yeniden karıştırın. Karışımı biberlerin içlerine doldurun. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 12 dakika pişirin. Dilimleyip servis yapın.
Yunan Lezzetleri...
PASTİÇİO(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 paket fırın makarna
1 diş sarmısak
1 adet çarliston biber
200 gram dana kıyma
3 adet rendelenmiş domates
4 çorba kaşığı sıvıyağ
Beşamel sos için:
4 çorba kaşığı un
6 çorba kaşığı zeytinyağı
İki buçuk su bardağı süt
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı:
MAKARNAYI üzerinde yazan süre kadar haşlayın. Üzerine soğuk su gezdirin ve süzün. Kıyılmış sarmısak, biber ve kıymayı sıvıyağda kavurun. Rendelenmiş domates ekleyip, 3-4 dakika sonra ocaktan alın. Beşamel sos için unu, zeytinyağında 3 dakika kavurun. Karıştırarak süt ekleyin. Ardından karıştırarak çırpılmış yumurta ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Beşamel sostan bir miktar kenara ayırın. Makarna ile kalan sosu karıştırın. Bir fırın kabına önce kıyma, sonra makarna, tekrar kıyma ve son olarak makarna koyun. En üste, kenara ayırdığınız beşamel sosu yayıp, rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya dek pişirin. Dilimleyip servis yapın.
Yunan Lezzetleri...
MUSAKKA(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet patates
1 adet patlıcan
1 adet kabak
Harç için:
5 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım soğan
1 diş sarmısak
1 adet çarliston biber
350 gram dana kıyma
2 adet domates (püre halinde)
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
Beşamel sos için:
4 çorba kaşığı un
6 çorba kaşığı zeytinyağı
İki buçuk su bardağı süt
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Hazırlanışı:
PATATESLERİN kabuklarını soyup, ince uzun dilimleyin. Patlıcan ve kabakların kabuklarını soyup, yuvarlak dilimleyin. Tüm sebzeleri ayrı ayrı kızartın. Harcı için soğan ve sarmısağı kıyıp, zeytinyağında kavurun. Kıyılmış biber ekleyip kavurmaya devam edin. Kıyma ilave edip, 10 dakika daha kavurun. Domates püresi ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. 5 dakika kavurun. Beşamel sos için unu zeytinyağında 3 dakika kavurun. Karıştırarak süt ekleyin. Ardından karıştırarak çırpılmış yumurta ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Bir güvecin içine sırasıyla patates, kıymalı harcın üçte biri ve patlıcanı yerleştirin. Patlıcanın üzerine kalan kıymanın yarısını ve kabağı koyun. Kalan kıymayı da en üste yerleştirin. Beşamel sosu üzerine gezdirin. Kaşar peyniri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Yunan Lezzetleri...
PANCAR SALATASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet haşlanmış pancar
250 gram yoğurt
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
PANCARI kıyıp geniş bir kaba alın. Üzerine yoğurt, ceviz, dövülmüş sarmısak ve zeytinyağı katıp, karıştırın. Servis tabağına alıp, soğuk olarak servis yapın.
Yunan Lezzetleri...
MİZİTHRO BUREKİ(14 Kişilik)
Malzemeler:
24 adet baklavalık yufka
850 gram lor peyniri
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 adet yumurta
4 çorba kaşığı tozşeker
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
3 çay kaşığı limon suyu
1 adet çubuk tarçın
Hazırlanışı:
ŞERBET için tüm malzemeyi bir kaba alıp kaynatın. Kıvam alınca ocaktan alın. Tarçını içinden çıkarın ve soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde lor peyniri, tarçın, ceviz, yumurta ve tozşekeri karıştırın. Bir adet yufkayı düz bir zemine yayıp, eritilmiş tereyağı sürün. Üzerine peynirli karışımın bir kısmını yayıp, rulo şeklinde sarın. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine uzunlamasına yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana dek pişirin. Fırından alıp, sıcakken üzerine soğuk şerbet gezdirin. Şerbeti çekene dek dinlendirin. Dilimleyip servis yapın.