Yöre yöre lezzet
Bartın ve Çankırı mutfaklarından sizin için ilginç tatlar seçtik...
PİRİNÇLİ MANTI(6 Kişilik)(Bartın)
Hamur için: yarım kg un, 2 adet yumurta, yeteri kadar su, 4 su bardağı et suyu, 2 adet haşlanmış tavuk budu, tuz, yarım çay bardağı sıvıyağ, içi için: 2 su bardağı pirinç, 2 adet soğan, 2 çorba kaşığı margarin, yarım kg kıyma, 2 su bardağı su, tuz, karabiber
Mantı için önce içi hazırlayın. Tencereye aldığınız margarinde ince kıyılmış soğanları hafifçe kavurun. Kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Yıkanmış ve az haşlanmış pirinci katın ve 1-2 dakika daha kavurun. Su, tuz ve karabiber serpin. Tencereyi ocaktan alıp, kapağını kapatın ve demlenmeye bırakın. Hamur için unu yoğurma kabına alın. Yumurta, tuz ve su katıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya ayırın ve her parçayı 2-3 mm incelikte açın. Bu hamurlardan 7-8 cm'lik kareler kesin. Hazırladığınız pirinçli harçtan kare hamurların içine birer çay kaşığı koyun ve dört ucunu ortada birleştirin. Fırın tepsisini yağlayın ve mantıları dizin. Üzerlerine fırça yardımıyla sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Mantılar kızarınca fırından alın ve üzerine kaynamış et suyunu gezdirin. Tekrar sıcak fırında mantılar suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine didiklenmiş tavuk etini yerleştirin ve sıcak olarak servis yapın.
Yöre yöre lezzet
YUMURTA TATLISI(6-8 Kişilik)(ÇANKIRI)
12 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 6 çorba kaşığı un, şerbeti için: 4 su bardağı tozşeker, 3 su bardağı su
Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Aklarını bir kapta tozşekerle birlikte kar haline gelene kadar çırpın. Yumurta sarılarını ise ayrı bir kapta 5 dakika çırptıktan sonra yumurta akının içine katın. Un ilave edin ve tahta bir kaşıkla karıştırarak iyice yedirin. Orta büyüklükte bir cam kabı yağlayın ve hazırladığınız karışımı boşaltın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Şerbeti için tozşeker ve suyu kaynatın. Ilık tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri