Yeraltındaki lezzet yumruları
Sağlık açısından birçok yararı bulunan,çiğ olarak da yenebilen bu özel sebzenin lezzetli tarifleri...
Yerelmalı Levrek Tarifi
Yarım kg yerelması
2 çorba kaşığı sıvıyağ
15 adet arpacık soğan
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
2 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı un
1 adet limonun suyu
1 adet büyük levrek
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
SIVIYAĞI geniş bir tavaya alıp üzerine soğanları ekleyin ve 2-3 dakika sote etin. Doğranmış havucu ve yerelmalarını ilave edip 5 dakika birlikte sote edin. Patates ve sivri biberri de ekleyin. Tuz, karabiber ve limon suyunu katıp pişmeye bırakın. Birkaç dakika sonra, içine un serptiğiniz büyük boy bir pişirme torbasına sebzeli harcın yarısını koyun. Poşeti fırın tepsisine yerleştirin. Ayıklanmış levreği içine koyup kalan malzemeyi üzerine ekleyin. Poşetin ağzını kapatıp üzerine birkaç delik açın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35 dakika pişirin. Kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.
Yeraltındaki lezzet yumruları
Yerelması Salatası Tarifi (6 kişilik)
Yarım kg yerelması
2 çorba kaşığı sıvıyağ
15 adet arpacık soğan
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
2 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı un
1 adet limonun suyu
1 adet büyük levrek
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
SIVIYAĞI geniş bir tavaya alıp üzerine soğanları ekleyin ve 2-3 dakika sote etin. Doğranmış havucu ve yerelmalarını ilave edip 5 dakika birlikte sote edin. Patates ve sivri biberri de ekleyin. Tuz, karabiber
ve limon suyunu katıp pişmeye bırakın. Birkaç dakika sonra, içine un serptiğiniz büyük boy bir pişirme
torbasına sebzeli harcın yarısını koyun. Poşeti fırın tepsisine yerleştirin. Ayıklanmış levreği içine koyup kalan malzemeyi üzerine ekleyin. Poşetin ağzını kapatıp üzerine birkaç delik açın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35 dakikan pişirin. Kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın
Yeraltındaki lezzet yumruları
Zeytinyağlı Yeralması Tarifi
1 kg yerelması
1 adet büyük boy soğan
2 adet orta boy havuç
2 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıcak su
3 adet kesmeşeker
1 çay bardağı pirinç
1 adet limonun suyu
Yarım demet dereotu, tuz
SOĞANI yemeklik, havuçları halka doğrayın. Zeytinyağını tencereye alıp soğanları ve havuçları birlikte 5 dakika sote edin. Üzerine temizlenmiş ve irice doğranmış yerelmalarını ekleyin. Sürekli karıştırarak 5 dakika daha sote edin. Üzerine 1 kahve fincanı sıcak su ekleyip 10 dakika ara sıra karıştırarak pişirin. Daha sonra üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin. Tuz ve şekeri ilave edin. 10 dakika orta ateşte, 20 dakika kısık ateşte pişirin. Ayrı bir
kapta pirinci tuzlu suda haşlayın. Haşladığınız pirinci süzüp tencereyi ateşten almadan 5 dakika önce yemeğe
ilave edin. Limonun suyunu da ekleyip 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Dereotu ile süsleyerek servis yapın.
Yeraltındaki lezzet yumruları
Yerelması Çorbası Tarifi (6 kişilik)
Yarım kg yerelması
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy soğan
6-7 su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
Yarım limonun suyu
Tuz
Yerelmalarını soyup, kararmaması için soğuk suda bekletin. İrice doğradığınız yerelmalarını, havuçları ve yemeklik doğranmış soğanı bir tencereye alıp üzerine suyu ilave edin. Tereyağı ve tuzu ekleyip
ocağa oturtun. Orta ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Muskatı ve limonun suyunu ekleyip blenderden geçirin. Nane yaprakları ve kırmızı biberle süsleyerek servis yapabilirsiniz..
Yeraltındaki lezzet yumruları
Yerelmalı Tatlı Tarifi (6 kişilik)
Yarım kg yerelması (Küçüklerinden seçilmiş)
1 su bardağı tozşeker
3 su bardağı soğuk su
3 adet tane karanfil
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası
18 adet kedidili bisküvi
2-3 çorba kaşığı dövülmüş antepfıstığı
YERELMALARINI soyup bir tencereye alın. Üzerine tozşeker, karanfil, su ve limon suyunu ekleyip ocağa oturtun. Yerelmaları yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan almadan 2-3 dakika önce gıda boyasını ekleyin. Ocaktan
alıp ılınmaya bırakın. Tatlı tabaklarına 3'er adet kedidili bisküvi koyun. Üzerine yerelmalarını paylaştırın. Tencerede kalan şerbeti tabakların üzerine gezdirin. Antepfıstığı ile süsleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Tatlıyı yaparken, kırmızı yerine arzunuya göre farklı renkte gıdaboyası da kullanabilirsiniz
Yeraltındaki lezzet yumruları
Yerelmalı Mücver Tarifi (6 kişilik)
Yarım kg yerelması
1 çay bardağı haşlanmış pirinç
1 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı tepeleme un
3 adet yumurta
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
Yarım demet ince kıyılmış dereotu
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
PİRİNÇLERİ bir kaba alıp üzerine rendelenmiş yerelması ve soğanları ekleyin. Un, yumurta, muskat, karabiber, dereotu ve tuzu ilave edip karıştırın. Kabak mücverinden daha katı kıvamda bir hamur elde edin. Bir tavada sıvıyağı kızdırın. Yerelmalı harçtan dolu dolu bir çorba kaşığı ile parçalar alarak yağda üzerlerini bastırmadan arkalı önlü kızartın. Arzunuza göre sade ya da yoğurtla servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri