Yapımı kolay tarifler
Beyaz Hindiba Dolması Tarifi
4 adet beyaz hindiba
Yarım su bardağı labne peyniri
1 su bardağı tuzsuz lor peyniri
1 adet + yarım portakal, 3 adet soğan
2 adet limon, yarım çay bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı limon suyu
Yarım çay bardağı su, tuz, karabiber
BEYAZ hindibaları yıkayıp sularını süzdürdükten sonra, burukluğunu almak için kök kısımlarından 1 cm kesin. Yaprakların bulunduğu uç kısmlarından da 1 cm kesip, sivri kısmını düzleştirin. Daha sonra bir bıçak ya da kabak oyacağı ile beyaz hindibanın içini oyun. Labne peyniri ve loru karıştırın. Yarım portakalın kabuğunu alıp, etli kısmını küp şeklinde doğrayın ve peynire ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Hazırladığınız harcı hindibaların içine doldurun. Soğanları temizleyip, limon ve portakalı ise kabuklarıyla birlikte halka şeklinde dilimleyin. Bir tencerenin dibine önce soğanları sonra portakal ve limon dilimlerini yerleştirin. Üzerine beyaz hindiba dolmalarını koyun. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Zeytinyağını ve limon suyunu gezdirin. Sıcak suyu ilave edin. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 15 dakika pişirin.
Yapımı kolay tarifler
Sirkeli Terbiyeli Tavuk Tarifi (6 kişilik)
3 çorba kaşığı sirke
1 kg tavuk göğsü
3 çorba kaşığı soya sosu
1’er tatlı kaşığı zerdeçal, kimyon,
karabiber, pulbiber, tarçın ve kekik
1 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
JÜLYEN doğranmış tavuğu bir kaba alın. Üzerine sirke, soya sosu, zerdeçal, kimyon, karabiber, pulbiber, tarçın, kekik ve nişasta ilave edip karıştırın. Bir gece buzdolabında dinlendirin. Ertesi gün zeytinyağı veya tereyağında tavuğun rengi dönene dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Yapımı kolay tarifler
Kırlangıç Çorbası Tarifi (4 kişilik)
Bir buçuk kg kırlangıç balığı
Yeteri kadar su
1’er adet soğan ve patates
2’şer adet pırasa ve havuç
2 adet defne yaprağı
1 adet kerevizin kökü, yaprağı
ve sapı
7-8 adet karides, tuz, karabiber
TENCEREYE 5-6 su bardağı su koyun ve kaynatın. İçine bütün soğan, dilimlenmiş pırasa ile havuç, küp doğranmış patates, defne yaprağı, kıyılmış kereviz kökü, kereviz yaprağı ve kereviz sapını da ilave edin. Tuz, karabiber ekleyin. Sebzeler yumuşamaya başlayınca içine ayıklanmış balık ve karidesi ekleyin. 10-15 dakika piştikten sonra soğan ve balığı içinden çıkarın. Balığın beyaz etini ayırıp, tekrar çorbanın içine katın. Bir taşım daha pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.
Yapımı kolay tarifler
Yumurtalı Pırasa Tarifi (4 kişilik)
2 adet pırasa, 1 adet kırmızı biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 adet yumurta
1-2 çorba kaşığı lor veya yağsız beyaz peynir
Karabiber, toz kırmızıbiber
PIRASALARI 1 parmak uzunluğunda doğrayın. Ortadan ikiye kestikten sonra jülyen şeklinde doğrayın. Küp doğranmış kırmızı biberle birlikte tavaya aldığınız zeytinyağında yumuşayana kadar soteleyin. Yumurtaları bir kaseye kırıp, karabiber ve toz kırmızıbiber ilave edin. Çırptıktan sonra lor veya beyaz peynir katın. Karıştırıp pırasanın üzerine dökün. Birkaç karıştırın ve kısık ateşte 1-2 dakika pişirin.
Yapımı kolay tarifler
Mantar Sote Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg mantar
1 adet soğan
3 diş sarmısak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet kırmızı biber
2 adet dolmalık biber
Tuz, kimyon, karabiber
SOĞANI jülyen şeklinde doğrayın. Kıyılmış sarmısakla birlikte tavaya alın ve zeytinyağını ilave edip, 1-2 dakika soteleyin. Jülyen doğranmış kırmızı biber ve dolmalık biberi de ilave edip, birkaç kez çevirin. Mantarın zarını soyun ve sildikten sonra dilimleyin. Biberli karışıma ekleyin ve mantar suyunu salıp çekene kadar sotelemeye devam edin. Tuz, kimyon ve karabiber ekleyip, ocaktan alın. Sıcak olarak servis yapın.
Yapımı kolay tarifler
Kubuni(Kalbuni) Pilav Tarifi (6 kişilik)
2 su bardağı pirinç
2 adet kuzu kol
Yeteri kadar et suyu
2 tatlı kaşığı kuşüzümü
2 tatlı kaşığı kuruüzüm
1 çay bardağı tatlı badem
3 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı
dolmalık fıstık
1’er çay kaşığı tarçın,
kakule, yenibahar,
karabiber, tuz
PİRİNCİ üzerini geçecek kadar ılık suda yarım saat bekletin ve süzün. Kakulenin kabuklarını ayıklayıp, havanda dövün. Üzümleri ayrı kaplara alıp ılık suda 10 dakika bekletin ve süzün. Bademleri kaynar suda 15 dakika bekletin ve kabuklarını soyun. Kuzu kolları tuz eklediğiniz 6 su bardağı suda yumuşayana dek haşlayın. Daha sonra kemiklerini ayırıp, etini didikleyin. Et suyunu daha sonra kullanmak üzere kenara alın. Tereyağını bir tencereye alıp, bademi ve dolmalık fıstığı ekleyin. Renkleri dönünce pirinci ilave edin. Karıştırarak 5 dakika kavurun. Didiklenmiş et, üzüm ve baharatları ekleyin. Üzerini geçecek kadar et suyu katın. Tuzunu ayarlayın. Kapağını kapatıp kaynayana dek orta ateşte tutup, daha sonra kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin. Üzerine kağıt havlu kapatıp, 10 dakika demlendirin ve sıcak servis yapın.
Yapımı kolay tarifler
Sirkeli Terbiyeli Tavuk Tarifi (6 kişilik)
3 çorba kaşığı sirke
1 kg tavuk göğsü
3 çorba kaşığı soya sosu
1’er tatlı kaşığı zerdeçal, kimyon,
karabiber, pulbiber, tarçın ve kekik
1 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
JÜLYEN doğranmış tavuğu bir kaba alın. Üzerine sirke, soya sosu, zerdeçal, kimyon, karabiber, pulbiber, tarçın, kekik ve nişasta ilave edip karıştırın. Bir gece buzdolabında dinlendirin. Ertesi gün zeytinyağı veya tereyağında tavuğun rengi dönene dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Yapımı kolay tarifler
Susamlı Soyalı Tavuk Tarifi (2 kişilik)
2 adet tavuk budu
1 çorba kaşığı soya sosu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı susam
Tuz,
karabiber
TAVUK butlarını bir tencereye aktarın. Üzerini hafifçe aşacak şekilde su koyun ve 20 dakika haşlayın. Haşladıktan sonra suyunu süzüp butları soya sosuna bulayın. Tavaya aktardığınız yarım su bardağı zeytinyağında soyalı tavuk butlarını kızartın. Tavuk butlarını kavururken üzerlerine susam, tuz ve karabiber serpin. Tavayı sallayarak baharatların yayılmasını sağlayın. Tavuk butlarını servis tabağına aktarıp dilediğiniz şekilde süsleyerek, servis yapın.
Yapımı kolay tarifler
Milföylü Tavuk Butları Tarifi (4 kişilik)
4 adet milföy hamuru
2 su bardağı sıcak su
1 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı tuz
3-4 tane karabiber
4 adet tavuk budu
1 adet yumurtanın sarısı
Birkaç dal maydanoz
Sos için:
Domates salçası
MİLFÖY hamurunu buzdolabından çıkarıp yumuşamaya bırakın. Bu arada sıcak suyun içine defne yaprağı, tuz ve karabiberi katın. Tavuk butlarını da ilave edip, 10 dakika haşlayın. Haşlanan butları, biraz yumuşamış olan 4 adet milföy karesinin içine sarın. Üzerlerine yumurta sarısını sürün. Az yağlanmış fırın tepsisine dizip, fırında 10 dakika pişirin. Fırından çıkarıp servis tabağına aktarın. Üzerine sulandırılmış domatesli sosu gezdirin. Tabağın etrafına ince kıyılmış maydanozu gezdirip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri