Töresel lezzet geleneği helva
Geleneklerimizde tüm önemli zamanların eşlikçisi helvadan yaratıcı tarifler...
FISTIKLI İRMİK HELVASI(4 Kişilik)
150 gram tereyağı (10 çorba kaşığı), 1 su bardağı irmik, 1 kahve fincanı dolmalık fıstık, 150 gram tozşeker, şerbeti için: 2/3 su bardağı tozşeker, iki buçuk su bardağı süt
Şerbet için, tencerede şeker ve sütü sürekli karıştırarak kaynatın ve tencereyi ateşten alın. Başka bir tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca irmikle, fıstıkları ekleyip ateşi iyice kısın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak, fıstıklar iyice pembeleşene dek kavurun. Şerbeti tekrar kaynatın ve kaynar olan irmik karışımına ekleyin. Bir kere karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte, irmik şerbetini tamamen çekene kadar pişirin. Şerbeti iyice çekilince, şekeri serpip bir daha karıştırın. Ateşi kapatıp, helvayı demlendirin.
Töresel lezzet geleneği helva
PEYNİRLİ HELVA(6 Kişilik)
100 gram un, 400 gram irmik, 250 gram tereyağı, 2 su bardağı süt, 2 su bardağı tozşeker, 200 gram tuzsuz peynir
Tereyağını eritip, un ve irmiği ekleyin. Altın sarısı renk alana dek sürekli karıştırarak kavurun. Üzerine sıcak süt ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Helvanın üzeri göz göz olunca tozşeker ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. Helvanın yarısını bir kalıba bastırarak yerleştirin. Üzerine tel tel ayrılmış peynirin yarıdan fazlasını serpiştirin. Aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında peynir eriyip, hafif kızarana dek pişirin. Dilimleyip, dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
Töresel lezzet geleneği helva
SARAY HELVASI(KARACABEY)(12 Kişilik)
1 kg süt, 3 su bardağı tozşeker, 3 adet yumurtanın sarısı, 2 adet portakalın rendelenmiş kabuğu, 2 su bardağı un, 250 gram margarin, bir buçuk çorba kaşığı dolmalık fıstık, süslemek için: antepfıstığı
Süt, tozşeker ve yumurta sarısını soğuk olarak karıştırıp bir kenarda bekletin. Portakal kabuklarını da bu malzemeye ilave edin. Diğer taraftan bir tencerede yağı eritip, fıstığı koyun. 1-2 dakika kavurup, unu ilave edin. Un kokusu gidip, fıstık pembeleşinceye kadar kavurun ve sütlü karışımı ilave edin. Orta ateşte, un sütü iyice çekinceye ve helva tencerede kendiliğinden dönüp, kaşığa yapışmayacak hale gelene kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra ocağın altını kapatıp, helvayı ocaktan alın. Dilerseniz kalıplara koyun ya da elinizde şekil verin. Antepfıstığı ile süsleyerek ılık servis yapın.
Töresel lezzet geleneği helva
KAJULU İRMİK HELVASI(6 Kişilik)
500 gram irmik, 3 su bardağı süt, 3 su bardağı tozşeker, 250 gram tereyağı, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 su bardağı kaju
Bir tencereye irmiği alın ve rengi dönene kadar kavurun. Diğer taraftan ayrı bir tencerede süt, tozşeker ve tereyağı kaynatın. Karışımı kavrulan irmiğin üzerine boşaltın ve ocağın altını kapatıp, demlenmeye bırakın. Bir tavaya aldığınız sıvıyağda kajuyu hafif pembeleşene kadar kavurun. Helvanın içine katıp, karıştırın ve servis yapın
Töresel lezzet geleneği helva
SARI LEBLEBİ HELVASI(6 Kişilik)
300 gram sarı leblebi, 150 gram yerfıstığı, 125 gram tereyağı, 1 çay bardağı bal, süslemek için: Bal, yerfıstığı
Leblebi ve soyulmuş yerfıstığını robottan geçirip bir kaseye alın. Tereyağını bir tavada kızdırıp, leblebinin içine katın. Balı ilave edin ve tüm malzemeyi karıştırıp hamur haline getirin. Orta büyüklükte bir kalıba streç film serin ve helvayı elinizle bastırarak yerleştirin. Soğuduktan sonra ters çevirip, servis tabağına çıkarın. Üzerindeki streç filmi alın. Dilediğiniz şekilde dilimledikten sonra bal ve fıstıkla süsleyerek servis yapın.
Töresel lezzet geleneği helva
BEYAZ HELVA (6 Kişilik)
2 su bardağı tozşeker, 1 su bardağı un, Bir buçuk su bardağı soğuk su, 2 su bardağı ceviz, Süslemek için: Nar tanesi ve nane yaprağı
Tozşeker ve unu bir tencereye alın. Soğuk suyu ilave edip, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak pelte kıvamına gelene kadar pişirin. Cevizi iri kalacak şekilde robottan geçirin. Yarısını orta büyüklükte yuvarlak bir kabın dibine yayın. Üzerine helvayı boşaltıp, kalan cevizi serpin. Soğuduktan sonra dilediğiniz şekilde kesin. Üzerini nar taneleri ve nane ile süsleyip, servis yapın.
Töresel lezzet geleneği helva
PEKMEZLİ KROKANLI UN HELVASI(6 Kişilik)
200 gram tereyağı, bir buçuk su bardağı un, 1 su bardağı pekmez, 1 çay bardağı su, krokan için: 1 su bardağı tozşeker, 1 su bardağı iri dövülmüş fındık
Helva için tereyağını bir tencerede eritin. Elenmiş unu ilave edip, kısık ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak pembeleştirin. Pekmezi bir kasede su ile açtıktan sonra una ekleyin ve ocağın altını kapatın. Hızlı bir şekilde karıştırarak pekmezi una yedirin. 15 dakika demlendirdikten sonra küçük kek kalıplarına pay edin ya da orta büyüklükte bir kalıba boşaltın. Krokan için tozşekeri yapışmaz yüzeyli bir tavaya alın. Şeker yayılıp, yan kenarlarından rengi dönmeye başlayınca, kavrulup, iri kıyılmış fındığı katın. Tozşeker iyice eriyip, karamel haline geldiğinde ocaktan alın. Tezgahın üzerine yağlı kağıt serin ve üzerine dökün. İyice soğuduktan sonra elinizle kırarak şekillendirin. Pekmezli helvayı krokanla süsleyerek servis yapın
Töresel lezzet geleneği helva
KADAYIF HELVASI(8 Kişilik)
Yarım kg tel kadayıf, 1 paket tereyağı, 1 çorba kaşığı tarçın, 2 kahve fincanı pudraşekeri, 50 gram dolmalık fıstık, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, şerbeti için: 6 su bardağı tozşeker, 4 su bardağı su, yarım limonun suyu
Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bunun için bütün şerbet malzemesini bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynadıktan 2 dakika sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Kadayıfı keskin bir bıçakla incecik kıyıp, bir tencereye alın. Üzerine eritilmiş ve ılınmış tereyağını katın. 2 dakika kısık ateşte karıştırarak çevirin. Ocaktan alın ve ılındıktan sonra hamur yoğurur gibi yoğurun. Tencereyi yeniden ocağa koyup, orta ateşte helva kavurur gibi 5 dakika kavurun. Tarçın katıp 10 dakika daha kavurun. Daha sonra üzerine soğuk şerbeti kepçe ile azar azar ekleyin ve karıştırarak yedirin. Tüm şerbet bitene kadar devam edip, iyice çekmesini sağlayın. Bir tepsiye pudraşekerinin yarısını serpin. Üzerine kadayıf helvasını yayın. Bir kaşık tersi ile düzeltin. Kalan pudraşekerini üzerine dökün. Dolmalık fıstıkları sıvıyağda kavurup tatlının üzerine koyun. Soğuduktan sona dilimleyerek servis yapın.
Töresel lezzet geleneği helva
GÜLSULU HELVA(6 Kişilik)
3 su bardağı su, 2 su bardağı gülsuyu, 1 paket margarin, 1 kg un, 3 adet yumurta, 1 çay kaşığı karbonat, şerbeti için: 4 su bardağı su, 4 su bardağı tozşeker, yarım limonun suyu
Su, gülsuyu ve margarini bir tencereye alıp kaynatın. Üzerine elenmiş unu azar azar ilave edip hızlıca karıştırın. Topaklanmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Hamur haline gelince ocaktan alın. Soğuyunca yumurtaları ve karbonatı ekleyip karıştırın. Bir fırın kabını yağlayın. Hamuru bastırarak kaba yayın ve dilediğiniz şekilde kesin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Diğer taraftan şerbeti için su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra limon suyunu ekleyin. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Kızaran hamuru fırından alıp üzerine sıcak şerbeti dökün. Yeniden fırına verip 5 dakika daha pişirin. Soğuyunca servis yapın.
Töresel lezzet geleneği helva
PEYNİRLİ İRMİK HELVASI(6 Kişilik)
2 su bardağı irmik, 250 gram tereyağı, 3 su bardağı tozşeker, 2 su bardağı su, 250 gram tuzsuz taze keçi peyniri
İrmik ve tereyağını kısık ateşte, karıştırarak, rengi dönene kadar kavurun. Tozşekeri suda eritip irmiğin üzerine dökün. Suyunu çekmesine yakın parça parça koparılmış peyniri ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirip, 10 dakika dinlendirin. Sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan Kabak ve Patlıcanla Ezber Bozan Tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler