Sağlık ve lezzet deposu: Enginar
Milföy Çubukları Eşliğinde Sebzeli Enginar Tarifi (4 kişilik)
4 adet enginar
1 adet soğan
1 çay bardağı konserve bezelye,
1 adet havuç
1 adet büyük boy patates,
tuz,
karabiber
1 çay bardağı krema,
1 çorba kaşığı tereyağı
Beşamel sos için:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
Milföy çubukları için:
4 adet milföy hamuru
1 adet yumurta
Üzerine:
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Enginarları yumuşayana kadar haşlayın. Havuç ve patatesleri minik minik doğrayıp haşlayın ve süzün. Bezelyeleri de ekleyip karıştırın. Soğanları da küp küp doğrayıp tereyağında havuç, patates ve bezelyelerle birlikte kavurun. Üzerine krema, tuz ve karabiber ekleyip, 4-5 dakika pişirin. Garnitürü enginarların ortasına paylaştırın. Diğer tarafta beşamel sos için tereyağında unu kavurun. Sütü ekleyip karıştırarak pişirin. Beşamel sosu enginarların üzerine yayın. En üste rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Milföy çubukları için hamurları şeritler halinde uzun uzun kesin. Üzerlerine yumurtanın beyazını sürün. İki adet hamuru, yumurtalı kısımları üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Bir ucunu sabit tutarak burun. Çubukların üzerine yumurta sarısını sürüp, 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Milföy çubuklarını enginarla birlikte servis yapın.
Milföy Çubukları Eşliğinde Sebzeli Enginar Tarifi (4 kişilik)
4 adet enginar
1 adet soğan
1 çay bardağı konserve bezelye,
1 adet havuç
1 adet büyük boy patates,
tuz,
karabiber
1 çay bardağı krema,
1 çorba kaşığı tereyağı
Beşamel sos için:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
Milföy çubukları için:
4 adet milföy hamuru
1 adet yumurta
Üzerine:
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Enginarları yumuşayana kadar haşlayın. Havuç ve patatesleri minik minik doğrayıp haşlayın ve süzün. Bezelyeleri de ekleyip karıştırın. Soğanları da küp küp doğrayıp tereyağında havuç, patates ve bezelyelerle birlikte kavurun. Üzerine krema, tuz ve karabiber ekleyip, 4-5 dakika pişirin. Garnitürü enginarların ortasına paylaştırın. Diğer tarafta beşamel sos için tereyağında unu kavurun. Sütü ekleyip karıştırarak pişirin. Beşamel sosu enginarların üzerine yayın. En üste rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Milföy çubukları için hamurları şeritler halinde uzun uzun kesin. Üzerlerine yumurtanın beyazını sürün. İki adet hamuru, yumurtalı kısımları üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Bir ucunu sabit tutarak burun. Çubukların üzerine yumurta sarısını sürüp, 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Milföy çubuklarını enginarla birlikte servis yapın.
Sağlık ve lezzet dolu: Enginar
Karides ve Bezelyeli Enginar Tarifi (6 kişilik)
6 adet temizlenmiş taze enginar
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
2 su bardağı su
2 su bardağı taze bezelye
200 gram dondurulmuş karides
5 diş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı kırmızıbiber
Enginarları yıkadıktan sonra, 2 kaşık zeytinyağı, 1 limonun suyu ve 2 bardak su ile bir tencereye koyup, kısık ateşte yaklaşık yarım saat haşlayın. Haşlandıktan sonra, ılık durması için tencerenin kapağını açmadan bekletin. Sarmısakları minik minik doğrayın. Bir tavaya kalan 4 kaşık zeytinyağını koyup, sarmısakları ekleyin ve pembeleşene kadar soteleyin. Ardından yıkanmış bezelyeleri iyice kuruladıktan sonra sarmısaklara ekleyin. Karıştırarak biraz pişirin. Daha sonra 1 bardak su ekleyip altını kısın. Kapağını örtün ve 10-15 dakika kadar bezelyeleri pişirin. Ardından karidesleri bu karışıma ekleyin ve çözülmesi için karıştırarak pişirmeye devam edin. Kırmızıbiber ve tuz ekleyin. 3-4 dakika karideslerin pişmesi için karıştırmaya devam edin. Bu arada enginarları tencereden çıkarıp servis yapacağınız tabağa yerleştirin. İçlerine karides ve bezelyeli karışımı kaşıkla paylaştırın. Ilık olarak servis yapın.
Sağlık ve lezzet dolu: Enginar
Arpacık Soğanlı Enginar Tarifi (4 kişilik)
4 adet enginar
1 su bardağı arpacık soğan
2 adet havuç
2 adet patates
1 su bardağı ayıklanmış iç bezelye
4 adet kesmeşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım limonun suyu
2 su bardağı su
2 çay bardağı zeytinyağı
Yarım demet dereotu
Üzerini kapatmak için:
Yağlı kağıt
Enginarları temizleyip bütün olarak tencereye yerleştirin. Patates ve havuçları verev doğrayın. Arpacık soğanları temizleyin. Bezelye, patates ve havuçları enginarların üzerine paylaştırın. Arpacık soğan, şeker, zeytinyağı, tuz, su ve limon suyunu da ekleyin. Yağlı kağıdı tencerenin üzerine yayıp kapağını kapatın. 35-40 dakika suyunu kontrol ederek pişirin. Dereotuyla süsleyip servis yapın.
Sağlık ve lezzet dolu: Enginar
İç Baklalı Enginar Tarifi (5 kişilik)
5 adet enginar
2 adet soğan
1 su bardağı iç bakla
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
4 adet kesmeşeker
Bir tatlı kaşığı tuz
Yarım demet dereotu
Soğanları temizleyip ikiye kestikten sonra, yarımay şeklinde doğrayın ve bir tencereye alın. Temizlenmiş enginarların çanak kısımları yukarı gelecek şekilde soğanların arasına yerleştirin. Üzerlerine iç baklaları serpin. Daha sonra zeytinyağı, limon suyu, kesmeşekerleri ve tuzu da ekleyin. Tüm malzemenin üzerini kaplayacak kadar su koyun ve tencerenin kapağı kapalı olarak, 10 dakika hızlı, 40 dakika kısık ateşte enginarlar yumuşayana kadar pişirin. Pişerken ara sıra suyunu kontrol edin ve eksildikçe ekleyin. Enginarlar piştikten sonra, soğutup servis tabağına alın ve dereotu ile süsleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Enginarların üzerine, iç bakla yerine, küp küp kesilmiş havuç ve patates de kullanabilirsiniz
Sağlık ve lezzet dolu: Enginar
Kuzu Etli Enginar Tarifi (3 kişilik)
4 adet enginar
3 çorba kaşığı sıvıyağ
5 dal taze soğan
500 gram kuşbaşı kuzu eti
2 su bardağı sıcak su
2 diş sarmısak,
yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı biberiye,
tuz,
karabiber
Sıvıyağı tencereye alıp üzerine kıyılmış Taze soğanları ekleyin. Soğanlar diriliğini kaybedince etleri ekleyip, suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavurun. Su ekleyip etler hafifçe yumuşayana kadar pişirin. Enginarları temizleyip irice doğrayın ve sarmısakla birlikte tencereye ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edin. Enginarlar yumuşayana kadar ara sıra suyunu kontrol ederek pişirin. Ocaktan almadan önce limon suyunuve biberiyeyi ekleyin. Sıcak servis yapın.
Sağlık ve lezzet dolu: Enginar
Enginar Yuvasında Uykuluk Enginar Yuvasında Uykuluk Tarifi (2 kişilik)
2 adet enginar
3 çorba kasesi su
1 adet limonun suyu
Yarım çorba kaşığı un
12 adet arpacık soğan
1 adet soğan
2 adet dolmalık kırmızı biber
1 adet domates
3 dal taze soğan
2 adet enginar
3 çorba kasesi su
1 adet limonun suyu
Yarım çorba kaşığı un
12 adet arpacık soğan
1 adet soğan
2 adet dolmalık kırmızı biber
1 adet domates
3 dal taze soğan
6 dal dereotu
6 dal nane
250 gram uykuluk,
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağı,
tuz,
karabiber
Enginarları temizleyip, ayıklayın. Bir tencereye 3 çorba kasesi su koyun. Un, tuz ve limon suyunu ilave edin. Ayıklanmış enginarları bu suda haşlayın. Ayrı bir yerde soğan, sarmısak, biber ve domatesleri küçük doğrayın. Uykuluğu da kuşbaşı şeklinde doğrayın. Soyduğunuz arpacık soğanlarla birlikte, tereyağında soteleyin. Baharatlarını ilave edin. Pişen enginarları servis tabağına alıp, sote edilen malzemeleri enginarların içine doldurun. Taze soğan, dereotu ve naneyi ince kıyın. Hazırladığınız yemeği bu yeşilliklerle süsleyip, servis yapın.
Sağlık ve lezzet dolu: Enginar
Enginar Çorbası Tarifi (4 Kişilik, 135 Kcal)
2 adet enginar
Yarım demet roka
1 tatlı kaşığı un
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 dal taze sarmısak
2 dal taze soğan,
5 su bardağı su
2 çorba kaşığı soya kreması
Deniz tuzu,
pulbiber
UN ve zeytinyağını bir tencereye alıp, unun rengi hafifçe dönene kadar kavurun. Kıyılmış taze sarmısak ve soğanı ilave edin. Birkaç kez çevirdikten sonra suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra küp şeklinde doğranmış enginar ve iri kıyılmış rokayı ilave edin. Enginar yumuşayana kadar pişirin ve kremayı ekleyin. Bir taşım daha kaynadıktan sonra tuzunu katın ve tencereyi ocaktan alın. Üzerine pulbiber serpin ve sıcak olarak servis yapın.
Sağlık ve lezzet dolu: Enginar
Etli Enginar Tarifi (6 kişilik)
6 adet enginar
300 gram kuşbaşı kuzu eti
15 adet arpacık soğan
1 tatlı kaşığı salça
2 tatlı kaşığı tereyağı
Yeteri kadar sıcak su
1 çorba kaşığı limon suyu
Tuz
karabiber
yenibahar
Tereyağını eritip soğanları 5 dakika sote edin. Üzerine eti ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar, ara sıra karıştırarak sote edin. Salçayı ekleyip 1-2 dakika kavurun. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. 15 dakika sonra dörde bölünmüş enginar, limon suyu, tuz, karabiber ve yenibahar ekleyin. Suyu azalmışsa enginarların üzerini geçecek kadar sıcak su ilave erin. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte enginarlar iyice yumuşayana kadar pişirin.
Sağlık ve lezzet dolu: Enginar
Zeytinyağlı Enginar Tarifi (6 kişilik)
6 adet enginar
3 adet soğan
2 adet patates
2 adet havuç
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
4 adet kesmeşeker
1 su bardağı su
6 dal dereotu
Tuz
Karabiber
SOĞANLARI piyazlık doğrayın. Havuçları temizleyip ortadan ikiye bölün. Daha sonra verev olarak doğrayın. Patatesleri de dilimleyip verev doğrayın. Soğan, havuç ve patatesi bir tencereye alıp karıştırın. Üzerine enginarları bütün olarak yerleştirin. Zeytinyağı, limon suyu, kesmeşeker, su, tuz ve karabiberi tencereye katın. Yağlı bir kağıdı ıslatıp buruşturduktan sonra tencerenin üzerine yerleştirin. Kapağını kapatın ve ocağa oturtun. 10 dakika hızlı ateşte pişirin. Daha sonra ocağı kısıp 30 dakika pişirin. Enginarları servis tabağına yerleştirin. Dereotunu kıyıp tenceredeki patatesli harçla karıştırın. Daha sonra enginarların ortasına harcı paylaştırın. Soğuk ya da ılık olarak servis yapın.
Sağlık ve lezzet dolu: Enginar
Peynir Dolgulu Enginar Tarifi (4 kişilik)
4 adet temizlenmemiş küçük boy enginar
Yeteri kadar su
1 adet limon
1 çay bardağı kaşar peyniri
1 çay bardağı rokfor peyniri
1 çay bardağı beyaz peynir
2 çorba kaşığı krema
Tuz
Karabiber
kekik
1 ENGİNARLARIN saplarını kesip üst kısımdaki yapraklarını makasla alın. İç kısmındaki mor yaprakları elinizle koparın. Tüylü kısmı bir bıçak yardımıyla çıkarın. Kararmasını önlemek için limon suyu eklenmiş suda bekletin.
2 Kaşar peynirini rendeleyin. Beyaz peynir ve rokfor peynirini çatalla ezin. Tüm peynirleri bir kaba alın. Üzerine krema, tuz, karabiber ve kekik katıp, karıştırın.Temizlediğiniz enginarları bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar sıcak su, 1 çorba kaşığı limon suyu ve tuz ekleyip, yumuşayana dek pişirin. Tencereden alıp ılıtın. İç kısımlarına peynirli harcı paylaştırın. Enginarları yağlı kağıda sarın ve üst kısımlarını bağlayın. Kağıtları hafifçe ıslatın. Bir fırın tepsisine yerleştirip,önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirip servis yapın.
Sağlık ve lezzet dolu: Enginar
Fırında Enginar Tarifi (4 Kişilik, 145 Kcal )
4 adet orta boy enginar
Yeteri kadar su
Yarım limonun suyu
200 gram mantar
50 gram dil peyniri
1 çorba kaşığı rendelenmiş
beyaz peynir
1 çorba kaşığı zeytinyağı
10 dal dereotu
tuz
pulbiber
ENGİNARLARI iyice yıkadıktan sonra limon suyu ve 4 su bardağı su ile tencereye alın. Yarı yarıya yumuşayana kadar pişirin ve kevgir yardımıyla tencereden alıp, fırın tepsisine yerleştirin. Zarı soyulmuş mantarları, 2 su bardağı suda 5 dakika haşlayın ve süzün. Küp şeklinde doğrayıp, bir kaba alın. İçine beyaz peynir, rendelenmiş dil peyniri, zeytinyağı, kıyılmış dereotu, tuz ve pulbiber katın. Tüm malzemeyi karıştırıp, enginarların içine paylaştırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Sağlık ve lezzet dolu: Enginar
Enginar Salatası Tarifi (6 kişilik)
6 adet enginar
2 adet orta boy patates
5 adet kornişon turşu
10 adet yeşil zeytin
1 tatlı kaşığı kapari
2 çorba kaşığı mayonez
3 çorba kaşığı yoğurt
Yarım demet dereotu
Yeteri kadar tuz
ENGİNARLARI bir-iki damla limon suyu eklediğiniz suda haşlayın. Patatesleri haşlayıp soğuttuktan sonra kabuklarını soyun ve doğrayın. Kornişon, zeytin ve dereotunu ince kıyın. Büyükçe bir kaseye 3 adet enginar ve patatesi koyup ezin. Üzerine mayonez, yoğurt ve diğer malzemeleri ilave edip karıştırın. Karışımı 3 adet enginarın üzerine koyup, servis yapın.