Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Fırında Karnabaharlı ve Brokolili Yumurta Tarifi (4 kişilik)
6 adet yumurta
10-12 çiçek karnabahar
10-12 çiçek brokoli
2 adet havuç
3 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Tuz, karabiber
YUMURTALARI haşlayıp kabuklarını soyun. Karnabahar, brokoli ve havucu tuzlu suda haşlayın. Yumurtaları dilimleyip bir fırın kabına yerleştirin. Etrafına karnabahar, brokoli ve dilimlenmiş havuçları yerleştirin. Bir tavada margarini eritip unu rengi dönene kadar kavurun. Üzerine azar azar sütü ilave edin. Tuz ve karabiber de ekleyip, boza kıvamına gelince ocaktan alın ve yemeğin üzerine gezdirin. Alüminyum folyo ile tepsinin üzerini kapatarak önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Folyoyu çıkartarak 10 dakika daha pişirin. Dolmalık fıstıkları yapışmaz yüzeyli bir tavada sürekli karıştırarak kavurun. Yemeğin üzerine dökerek servis yapın.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Karnabahar Püresi Tarifi (4 kişilik)
1 kg karnabahar
2 adet patates
Yarım çay bardağı süt
1 çay kaşığı tozşeker
tuz
Üzerine:
Birkaç dal maydanoz
Patateslerİ soyun. Karnabaharın dallarını ayırın. Patates ve karnabaharı buharda haşlayın. Haşlama sırasında sebzelerin üzerine tuz ve 1 çay kaşığı tozşeker gezdirin. Sebzeler haşlandıktan sonra üzerine süt gezdirin. Blendırdan geçirin. Kıyılmış maydanoz ile süsleyin. Her türlü et yemeğinin yanında servis yapabilirsiniz.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Karnabahar Graten Tarifi (4 Kişilik, 70 Kcal )
1 adet küçük boy karnabahar
1 adet limon
4 çorba kaşığı rendelenmiş diyet kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
KARNABAHARI temizleyip parçalayın. İçine limon suyu sıkılmış suda haşlayın. Pişen karnabaharları haşlama suyunda bekletmeden hemen süzerek çıkartın. Fırın tepsisine folyo yayın. Karnabaharları folyonun üzerine dizin. Üzerlerine 4 çorba kaşığı kaşar peynirini paylaştırın. 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşarlar eriyene kadar iyice pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Yeşil Soslu Karnabahar Salatası Tarifi (5 kişilik)
1 adet küçük boy karnabahar
1 adet orta boy haşlanmış havuç
1 adet orta boy salatalık
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
3-4 diş sarmısak
Tuz
Karabiber
1 KARNABAHARI küçük çiçeklere ayırıp, haşlayalım. Haşlanmış karnabaharları servis tabağına aktaralım. Haşlanmış havuçları dilimleyelim ve karnabaharların üzerine serpiştirelim. 2 Kabukları soyulmadan doğranmış salatalığı blendıra koyalım. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirelim. Ardından limon suyunu, sarmısakları, tuzu ve karabiberi ilave edelim. 3 Blendırı çalıştırıp, pürüzsüz bir sos haline getirelim. Sosu karnabaharların üzerine gezdirelim. Servis yapalım.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Bulgur Köfteli Nohutlu Karnabahar Tarifi (6 kişilik)
İNCE bulgura 1 çay bardağı sıcak su ilave edip, bulgurların şişmesini sağlayalım. 1 Akşamdan ıslatılmış nohutları basınçlı bir tencerede haşlayalım. 2 Karnabaharları küçük çiçeklere ayıralım ve hafifçe haşlayalım. Ayrı tencereye 5-6 çorba kaşığı sıvıyağı alalım. 2 adet küp doğranmış soğanı ilave edip kavuralım. 1 çorba kaşığı salçayı ilave edip birkaç kez çevirelim. Tuzu ve karabiberi ekleyip, karnabaharların üzerine gezdirelim. Diğer yanda köfte için kıymaya, ince bulguru, rendeleyip suyunu sıktığımız soğanı, unu, tuz ve karabiberi ilave edelim. Köfte harcından fındık iriliğinde köfteler hazırlayalım. Köfteleri 3-4 çorba kaşığı sıvıyağda, tavayı sallayarak hafifçe kızartalım. Karnabaharların bulunduğu tencereye köfteleri aktaralım. 3 Haşlanmış nohutları ilave edip karıştıralım. Karnabaharın haşlama suyu yeterli değilse, üzerini aşacak kadar su ilave edip, ağır ateşte yemeğimizi pişirelim.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Karnabahar Topları Tarifi (4 kişilik)
1 kg karnabahar
3 adet yumurta
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı kekik
Yarım su bardağı rendelenmiş
kaşar peyniri
1 su bardağı un, tuz
Kızartmak için:
Çotanak ideal Yağ
Üzeri için:
Yarım kg süzme yoğurt
Fesleğen yaprakları
Karnabaharı çiçeklerine ayırıp bol suda 20 dakika haşladıktan sonra süzün. Bir kasede yumurtaları çırpın. İçine pulbiber, kekik, rendelenmiş kaşar peyniri ve tuz koyup karıştırın. Unu ayrı bir tabağa boşaltın. Sıvıyağı kızartma tenceresine alıp kızdırın. Haşlanmış karnabaharları önce yumurtalı karışıma, sonra una bulayıp kızgın yağda kızartın. Kızaran karnabaharları servis tabağına alın. Fesleğenleri incecik kıyın. Süzme yoğurt ile karıştırıp üzerine gezdirin. Üzerini fesleğen yaprakları ile süsleyip servis yapın.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Baharatlı Karnabahar Pane Tarifi (6 kişilik)
500 gram karnabahar
2 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu
1 çay kaşığı karbonat
Tuz
kırmızıbiber
karabiber
kekik
nane
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Karnabaharı küçük parçalara ayırarak yıkayın ve kurulayın. Tüm baharatları galeta unu ile harmanlayın. Yumurtaları karbonat ile çırpın. Karnabahar parçalarını önce yumurtaya, ardından baharatlı galeta ununa bulayarak kızgın yağda kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Mercimekli Karnabahar Tarifi (6 kişilik)
Yarım su bardağı yeşil mercimek
1 adet küçük boy karnabahar
2 adet kırmızı biber
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet kırmızı soğan
2 tatlı kaşığı salça
3 adet kuru arnavutbiberi
1 su bardağı sıcak su
tuz
Mercimeği yıkayıp haşladıktan sonra süzüp kenara alın. Karnabaharı çiçeklerine ayırın. Kırmızı biberleri küp doğrayın. Sıvıyağı tencereye alıp, yemeklik doğradığınız soğanı 1-2 çevirdikten sonra salçayı ilave edin. Kırmızı biberleri ve karnabaharları tencereye ekleyin. Tuz ve arnavut biberini ilave edin. Kapağını kapatıp kısık ateşte hiç su eklemeden pişmeye bırakın. Ara sıra tencereyi sallayarak yemeği karıştırın. Sebzeler saldıkları suyu çektiklerinde mercimeği ve sıcak suyu ilave edin. Karnabaharlar yumuşayana kadar pişirip servis yapın.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Soya Kıymalı Karnabahar Tarifi (4 Kişilik, 200 Kcal )
1 adet orta boy karnabahar
5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı soya kıyması
3-4 adet küp doğranmış domates
Nane
Karabiber
2 kibrit kutusu büyüklüğünde light dil peyniri
KARNABAHARI çiçeklerine ayırdıktan sonra tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzüp, sonra ısıya dayanıklı bir kap içine yerleştirin. Diğer tarafta soya kıymasının üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin ve yarım saat ıslatarak şişmesini sağlayın. Domatesle beraber kısık ateşte 15 dakika pişirin. Nane, tuz ve karabiber ilave ettikten sonra karnabaharın üzerine boşaltın. En üste elinizle tel tel ayırdığınız light dil peynirini serptikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10-15 dakika pişirin. Fırından aldıktan sonra, sıcak olarak servis yapın.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Karnabahar Ograten (Graten) Tarifi (5 kişilik)
1 adet karnabahar
Beşamel sos için:
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
tuz, karabiber, muskat rendesi
1,5 su bardağı kaşar peyniri rendesi (Üzeri için)
1 adet karnabaharı çiçeklerine ayırın (irice) ve diri kalacak şekilde haşlayın. (Mümkünse kendi buharında) Diğer taraftan beşamal sosu hazırlayın;
Tereyağı ve unu bir tencereye koyun, ve un kokusu gidip rengi altın sarısı oluncaya kadar devamlı bir çırpıcıyla karıştırarak kavurun. Daha sonra azar azar sütü ekleyip devamlı karıştırmaya devam edin. Muhallebi kıvamına gelince tuz, karabiber ve muskat rendesi ile tatlandırın. Ancak muskat rendesini 1 çay kaşığından fazla koymamaya özen gösterin, aksi takdirde sosunuzun tadı acılaşabilir. Haşlanan karnabaharlarınızı fırına dayanıklı kaba alın, üzerine beşamel sosu dökün ve karıştırın. En üste peynir rendesini serpiştirip 180 derece fırında üzeri iyice kızarana dek pişirin.
Aşçının notu: OGRATEN (AU GRATIN) Fransızca’ dan İngilizce’ ye GRATIN olarak geçmiş bir kelime olup anlamı hafif üstü kızartılmış demektir. Genellikle bunun için ekmek kırıntısı, rendelenmiş peynir, yumurta, tereyağı kullanılır. Orijinalinde Fransız mutfağı’na ait olan bu teknik tüm dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılır. Ana malzeme olarak bir çok sebze çeşidi, et, makarna kullanılabilir. Un, tereyağı, süt ile beşamel hazırlanır, önceden pişirilmiş ana malzemeyle karıştırılarak üzerinin kızarması için yukarıda saydığımız malzemelerden biri ya da bir kaçı eklenip fırında pişirilir. Graten genellikle kendi pişirme kabında servis edilir. Ana malzeme olarak makarna kullanıldığında fırında makarna olur.Tavuk ya da et ile hazırlandığında ana yemek olarak servis edilebilir. Sebze ile hazırlanan genellikle ızgara et, tavuk yanında servis edilir. Özellikle kullanılan sebzeler; brokoli, lahana, mantar, ıspanak, mantar ve benim tarifini vereceğim karnabahar. Tüm sebzeler aynı teknikle hazırlanıyor.
Aşçının notu: OGRATEN (AU GRATIN) Fransızca’ dan İngilizce’ ye GRATIN olarak geçmiş bir kelime olup anlamı hafif üstü kızartılmış demektir. Genellikle bunun için ekmek kırıntısı, rendelenmiş peynir, yumurta, tereyağı kullanılır. Orijinalinde Fransız mutfağı’na ait olan bu teknik tüm dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılır. Ana malzeme olarak bir çok sebze çeşidi, et, makarna kullanılabilir. Un, tereyağı, süt ile beşamel hazırlanır, önceden pişirilmiş ana malzemeyle karıştırılarak üzerinin kızarması için yukarıda saydığımız malzemelerden biri ya da bir kaçı eklenip fırında pişirilir. Graten genellikle kendi pişirme kabında servis edilir. Ana malzeme olarak makarna kullanıldığında fırında makarna olur.Tavuk ya da et ile hazırlandığında ana yemek olarak servis edilebilir. Sebze ile hazırlanan genellikle ızgara et, tavuk yanında servis edilir. Özellikle kullanılan sebzeler; brokoli, lahana, mantar, ıspanak, mantar ve benim tarifini vereceğim karnabahar. Tüm sebzeler aynı teknikle hazırlanıyor.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Karnabahar Soslu Fırında Somon Tarifi (6 kişilik)
1 kg somon fileto
1 adet küçük boy karnabahar
1 su bardağı krema
2-3 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
Bir tutam tuz
Servis için: 8-10 adet arpacık soğan
200 gram tereyağı
2 çorba kaşığı soya sosu
3 çorba kaşığı limon suyu
1 diş sarmısak, zencefil
Süslemek için:
Nar, dereotu ve rezene
SOMON filetoyu önceden ısıtılmış 120 derece fırında 7-12 dakika pişirin. Karnabaharı çiçeklerine ayırdıktan sonra tencereye alın ve üzerine krema ile süt katıp, pişmeye bırakın. Yumuşayınca sütün içinden çıkarıp, blendere koyun ve tereyağı ile tuz ekleyip, blenderden geçirin. Somonu sos ile birlikte servis tabağına alın. Arpacık soğanı kaynar suyun içinde 5 dakika tutup, çıkarın. Tereyağını bir tavaya koyun ve soya sosu, limon suyu, kıyılmış sarmısak ile zencefil ekleyin. Kısık ateşte 1-2 dakika çevirdikten sonra balığın üzerine gezdirin. Nar, dereotu ve rezene ile süsleyip, servis yapın.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Taratorlu Karnabahar Salatası Tarifi (5 kişilik)
1 adet orta boy karnabahar
1 su bardağı ceviz içi, 3 dilim ekmek içi
3 diş sarmısak, yarım limonun suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
4 çorba kaşığı mayonez, tuz
KARNABAHARI çiçeklerine ayırıp bol suda haşlayın. Tarator için ceviz içini blendırdan geçirip incecik kıyın. Islatılmış ekmek içine, zeytinyağı, limon suyu, dövülmüş sarmısak ve tuz ekleyip tekrar blendırdan
geçirin. Mayonezi ekleyip karıştırın. Taratoru servis tabağına yayın. Haşladığınız karnabaharları taratorun
üzerine yerleştirin. Karnabaharların üzerini ince kıyılmış kırmızı lahana ile süsleyip servis yapın.
Aşçının notu: Aşçının notu: Taratorun daha hafif olmasını istiyorsanız mayonezi yoğurt ile karıştırabilirsiniz.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Karnabahar Köftesi Tarifi (6 kişilik)
1 adet orta boy karnabahar
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 su bardağı un
4 adet yumurta
Bir tutam rendelenmiş muskat
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
KARNABAHARI çiçeklerine ayırın. Tuzlu suda 25 dakika haşlayıp, süzün. Daha sonra bir çatalla iyice ezin. İçine kaşar peyniri, un, yumurta, muskat, tuz ve karabiber ilave edip iyice karıştırın. Sıvıyağı bir tavaya alıp kızdırın. Hazırladığınız harçtan bir çorba kaşığı yardımı ile parçalar alıp kızgın yağa atın. Önlü arkalı kızartıp servis yapın.
Sağlık deposu karnabahar ile 15 lezzet
Karnabahar Burger Tarifi (6 kişilik)
1 adet küçük boy karnabahar
3 adet patates
1’er adet havuç ve kereviz
2 adet yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet pırasanın beyaz kısmı
3 dal taze soğan
3 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
1 çay bardağı un
1 çay bardağı galeta unu
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
KARNABAHARI incecik kıyıp kenara alın. Patatesleri haşlayıp soyduktan sonra ezin. Havucu ve kerevizi temizleyip rendeleyin. Pırasayı incecik halka şeklinde doğrayın. Taze soğanı ince kıyın. Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Tereyağını bir tavaya alıp havucu ve kerevizi kavurun. Üzerine karnabahar, pırasa, taze soğan ve tuz ilave edin. Karnabahar yumuşayana kadar pişirip ocaktan alın. Harca patates, maydanoz, yumurta sarısı ve karabiber ilave edip hafifçe yoğurun. Yumurta akına bir tutam tuz ekleyip karıştırın. Una tuz ve karabiber ilave edin. Galeta ununu ayrı bir tabağa alın. Hazırladığınız harçtan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yassılaştırın. Önce una, sonra yumurta akına, daha sonra da galeta ununa bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri