Rumeli'den seçme lezzetler
Rumeli mutfağının geleneksel tatlarını sizler için hazırladık...
PANCARLI SEMİZOTU ÇORBASI(6 Kişilik)
3 adet orta boy pancar, yarım demet semizotu, 1 adet tavuk budu, 6 su bardağı su, 1 su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı silme un, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz, karabiber, üzerine: 8 diş sarmısak, 1 kahve fincanı sirke
Tavuk budunu yumuşayıncaya dek suda haşlayın. Tavuk etini sudan çıkarıp, kabukları soyulup küp doğranmış pancarı ilave edin. Pancar yumuşayana kadar pişirin. Üzerine ayıklanmış semizotu yapraklarını ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta ve unu topak kalmayacak şekilde çırpın. Çorbadan bir kepçe alın ve karışıma ekleyin. Hazırladığınız karışımı azar azar çorbaya ilave edin. Bir tavada tereyağını eritip çorbaya ekleyin. Tuz ve karabiber serpin. Kenara ayırdığınız tavuk budunu elinizle didikleyip çorbanın içine katın. Diğer taraftan sarmısak ve sirkeyi blenderden geçirin. Çorbayla birlikte servis yapın.
Rumeli'den seçme lezzetler
RUMELİ TATLISI(25 Adet)
1 adet yumurta, 100 gram tuzsuz beyaz peynir, 150 gram oda sıcaklığında, bekletilmiş tereyağı, 1 paket kabartma tozu, aldığı kadar un, 150 gram iri dövülmüş ceviz, şerbeti için: 3 su bardağı tozşeker, üç buçuk su bardağı su, 4 damla limon suyu
Yumurta ve tuzsuz beyaz peyniri derin bir kaseye alıp, mikserle iyice çırpın. Daha sonra tereyağı, kabartma tozu ve un ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamura dövülmüş ceviz ekleyip tekrar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat dinlendirin. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle yuvarlayıp hafif yassılaştırın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Şerbet için, tozşeker, su ve limon suyunu 10 dakika kaynatın. Ilık hamurların üzerine sıcak şerbeti dökün. Tatlının şerbeti çekmesi için tepsiyi ocağın üzerine oturtun ve kısık ateşte şerbet hafif göz göz olana kadar bekletin. Daha sonra tepsiyi ocaktan alın. Soğutup servis yapın.
Rumeli'den seçme lezzetler
KABAKLI VE KIYMALI BÖREK(8 Kişilik)
İç harç için: 1 kg kabak, 500 gram kıyma, 2 adet orta boy soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz, karabiber, hamur için: 1 adet yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay bardağı yoğurt, 3 çorba kaşığı yumuşatılmış tereyağı, aldığı kadar un, yufkayı açmak için: 1 su bardağı buğday nişastası, arasına sürmek için: 1 çay bardağı sıvıyağ, 3 çorba kaşığı tereyağı
Öncelikle iç harç için, kabukları soyulmuş kabak ve soğanı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Sonra geniş bir tavaya alıp, 1 çorba kaşığı tereyağında kavurun. Diğer taraftan kıymayı kalan tereyağında kavurun ve kabaklı harçla birleştirin. Tuz ve karabiber ilave edip bir kenara alın. Hamur için, yumurta, sıvıyağ, yoğurt ve tereyağını bir kaba alın. Un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin. Hamuru 10 eşit parçaya ayırın. Her parçayı, buğday nişastası serperek pasta tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız her parçanın üzerine sıvıyağ ve tereyağı sürüp üst üste koyun. 15 dakika daha dinlendirin. Merdane ile 1 cm kalınlığında ve dikdörtgen şeklinde tek bir hamur olacak biçimde açın. Açtığınız hamuru dörde bölerek kare şeklinde 4 eşit parça elde edin. Kare hamurları merdane ile incelterek dikdörtgen şeklinde açın. Açtığınız dikdörtgen hamurların orta kısımlarına uzunlamasına iç harcı paylaştırın. İki tarafını kıymalı harcın üzerine kapatıp, rulo şeklinde sarın. Ters çevirip yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Börekleri 3 parmak genişliğinde kesin. Hamurların arasına sürmek için kullandığınız sıvıyağ ve tereyağından kalanı böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri