Pekmezin lezzet kattığı tarifler
Pekmezli Kuzu Gerdan Tarifi (4 kişilik)
4 çorba kaşığı pekmez
4 adet kuzu gerdan
3 çorba kaşığı tereyağı
4 adet orta boy soğan
Birer tutam tarçın ve yenibahar
Yeteri kadar sıcak su
2 dal taze kekik
Tuz
TEREYAĞINI bir tavada eritip kuzu gerdanları önlü arkalı kızartın. Daha sonra bir tencereye aktarın. Soğanları piyazlık doğrayıp tavada kalan tereyağında rengi dönene kadar kavurun. Üzerine pekmez, tarçın, yenibahar ve tuz ekleyin. Bir iki çevirin ve etin üzerine dökün. Tencereye kuzu gerdanların üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Kapağını kapatın ve azaldıkça su ekleyerek et yumuşayana kadar pişirin. Kekik ekleyerek servis yapın.
Pekmezin lezzet kattığı tarifler
Pekmezli Ayva Dolması Tarifi (4 kişilik)
4 adet orta boy ayva
1 adet limonun suyu
400 gram kıyma
2 çorba kaşığı tereyağı
çay bardağı pirinç
8 çorba kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı tane kişniş
Yeteri kadar su
Tuz
AYVALARI ikiyi bölüp içlerini temizleyin ve kararmalarını önlemek için limonlu suya koyun. Diğer taraftan kıymayı bir tavaya alıp suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Ocaktan alıp tereyağı, pekmez, pirinç, kişniş ve tuz ilave edin. Hazırladığınız harcı ayvalara paylaştırıp düz bir tencereye alın. Tencereye 2 su bardağı sıcak su ilave edip kapağını kapatın. Ayvalar yumuşayana kadar pişirip sıcak servis yapın.
Pekmezin lezzet kattığı tarifler
Pekmezli Ayva Yahnisi Kuzu Taraklık ile Tarifi (4 kişilik)
4 adet ayva
4 adet kemikli kuzu pirzola
(taraklık yerinden)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
5 adet arpacık soğan
1 tutam ince kıyılmış taze kekik
2 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı toz beyazbiber
5 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı pekmez
1 çay bardağı su
Tuz
ZEYTİNYAĞINI bir tavaya alıp pirzolaları arkalı önlü kızartın. Daha sonra etleri fırın kabına alıp üzerine tavada kalan yağı gezdirin. Arpacık soğan, taze kekik, toz beyazbiber, defne yaprağı ve tuz ilave edin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika pişirin. Diğer taraftan ayvaları ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini temizleyip kabuklarını soyun. Fırın kabına dizip üzerine tereyağı, pekmez ve su ilave edin. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 20 dakika pişirin. Pişen etlerin ve ayvaların suyunu bir kapta karıştırıp süzün. Daha sonra bir tavaya alıp kaynatın. Pirzolayı servis tabağına alıp yanına ayvayı yerleştirin. Üzerine kaynattığınız sostan gezdirin. Taze kekikle süsleyerek servis yapın.
Pekmezin lezzet kattığı tarifler
Pekmezli Tavuk Tarifi (6 kişilik)
1 kg tavuk göğsü
Yarım su bardağı pekmez
4 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı tane karabiber
1 çorba kaşığı kekik
Tuz
TAVUK göğsünü kuşbaşı doğrayın. Geniş bir kaba alıp üzerine, pekmez, sıvıyağ, tane karabiber, kekik ve tuz ilave edin. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında 2-3 saat marine edin. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirip servis yapın.
Pekmezin lezzet kattığı tarifler
Pekmezli Helva Tarifi (6 kişilik)
1 paketten biraz az margarin
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı un
İki buçuk su bardağı pekmez
1 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı su
2 çorba kaşığı tahin
Yarım su bardağı dövülmüş antepfıstığı
Margarini geniş bir tavada eritin. Fıstıkları kavurup unu ekleyin. 15-20 dakika tahta kaşıkla karıştırarak helvayı kavurun. Ayrı bir kapta pekmez, tozşeker ve suyu karıştırın. Pembeleşmeye başlayan una ilave edip karıştırın. Helva suyunu çekmeye başlayınca tahini katıp 5 dakika daha kavurun. Kaşıkla şekillendirerek tabağa alın. Dövülmüş antepfıstığı ile süsleyip servis yapın.
Pekmezin lezzet kattığı tarifler
Pekmezli Muhallebi Tarifi (6 kişilik)
5 su bardağı süt
3 çorba kaşığı pirinç unu
2 çorba kaşığı buğday nişastası
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı tereyağı
Üzerine: 2’şer çorba kaşığı üzüm pekmezi
Bütün malzemeyi tencereye alın. Kısık ateşte ağır ağır karıştırın. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Koyulaştıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatın. Kaselere ya da kuplara boşaltıp soğumaya bırakın. Servis yapacağınız zaman bıçakla dörde kesin. Üzerine 2'şer çorba kaşığı üzüm pekmezi gezdirerek servis yapın.
Pekmezin lezzet kattığı tarifler
Pekmezli Kek Tarifi (8 kişilik)
1 su bardağı pekmez
125 gram oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı
l Yarım su bardağı pudraşekeri
3 adet yumurta
3/4 su bardağı süt
Yarım su bardağı damla çikolata
2 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
Yarım tatlı kaşığı
mahlep
l Yarım su bardağı
kıyılmış fındık
l 1’er adet vanilya ve
kabartma tozu
l İki buçuk su
bardağı un
l Üzerine:
Pudraşekeri ve
rendelenmiş portakal
kabuğu
TEREYAĞI ve pudraşekerini bir kaba alıp iyice çırpın. Üzerine yumurtaları ilave edin. Pekmez, süt, damla çikolata, portakal kabuğu rendesi, mahlep, kıyılmış fındık ve vanilya ekleyip karıştırın. Elenmiş un ve kabartma tozunu ilave edip iyice karıştırın. Yağlanmış ve unlanmış bir kek kalıbına harcı boşaltın.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirin. Üzerine pudraşekeri ve rendelenmiş portakal kabuğu serpin. Dilimleyerek servis yapın.
Pekmezin lezzet kattığı tarifler
Pekmezli Nişe Helvası Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı Gaziantep pekmezi
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı nişasta
Süslemek için:
File antepfıstığı ve portakal kabuğu reçeli
Pekmez, yarım su bardağı su ve tereyağını bir tencereye alıp ocağa oturtun. Ayrı bir yerde nişastaya yarım su bardağı su ekleyerek boza kıvamına gelene dek karıştırın. Ocaktaki pekmez eriyince tahta kaşıkla nişastayı pekmeze azar azar ekleyip karıştırın. Koyulaşıp taneleşmeye başlayınca, ocaktan alıp soğumaya bırakın. Helvayı servis tabağına alın. File antepfıstığı ve portakal kabuğu reçeli ile süsleyip servis yapın.
Pekmezin lezzet kattığı tarifler
Pekmezli Pelte Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı üzüm pekmezi
2 su bardağı su
Dört buçuk çorba kaşığı buğday nişastası
Üzeri için: Ceviz
Üzüm pekmezi, su ve buğday nişastasını derin bir kaba alıp, iyice karıştırın. Kısık ateşte, koyulaşıp muhallebi kıvamı alana kadar pişirin. Kaselere veya kuplara pay edin. Cevizle süsleyip, servis yapın.
Pekmezin lezzet kattığı tarifler
Tahin Pekmezli Cheesecake Tarifi (6 kişilik)
Bir buçuk paket yulaflı bisküvi
3 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
700 gram krem peynir
5 tatlı kaşığı mısır nişastası
3/4 su bardağı tozşeker
4 adet yumurta
3 çorba kaşığı tahin
4 çorba kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı susam yağı
Yarım su bardağı krema
Üzerine:
Yarım su bardağı dondurulmuş böğürtlen
2-3 çorba kaşığı tozşeker
Nane yaprakları
ÖNCELİKLE bisküvileri robottan geçirin ya da streç filmin arasına koyup bir merdane yardımıyla ufalayın ve geniş bir kaseye alın. Tereyağını eritip bisküvilerin üzerine ilave edin ve iyice karıştırın. 22 cm'lik kelepçeli bir kalıbı eritilmiş tereyağı ile yağlayın ve karışımı kalıba yayın. Bir bardağın dibi ile üzerine bastırarak her tarafa eşit şekilde yayılmasını sağlayın. İçi için, krem peynir, mısır nişastası ve tozşekeri bir kaba alıp mikserle çırpın ve kalın bir krema kıvamına getirin. Yumurtaları birer birer bu karışımın içine kırarak çırpmaya devam edin (bu aşamada çok fazla çırpılmaması gerekir, aksi halde kekin üstü fırında pişerken çatlayabilir). Tahin, pekmez, susam yağı ve kremayı da bu karışıma ekleyip karıştırdıktan sonra kek kalıbının içindeki bisküvi tabanının üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 10 dakika pişirin. Sürenin sonunda fırının ısısını 90 dereceye düşürün ve yaklaşık 60-70 dakika daha pişirmeye devam edin (kekin tam ortası ıslak ve parlak değilse pişmiş demektir). Kek sıcakken kalıbın etrafına bir bıçak gezdirerek kalıbın çeperlerinden ayırın. Kek oda ısısına gelince buzdolabına koyun. Üzerini kapatmadan bir gece buzdolabında bekletin. Dolaptan çıkarıp üçgen dilimleyin ve servis tabağına alın. Sosu için, tozşekeri böğürtlenin üzerine döküp yarım saat bekletin. Blenderden geçirip cheesecake'nin üzerine gezdirin. Nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar