Patatesin en lezzetli ve farklı halleri
Fırınlanmış Kabuklu Patates Tarifi (4 kişilik)
1 kg taze bebek (küçük) patates
Taze biberiye
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber
PATATESLERİ yıkayıp ikiye bölün. Tuz, karabiber, taze biberiye ve kırmızı toz biberi patateslerle harmanlayın. Üzerine zeytinyağı döküp, fırında gevrek bir hal alana kadar pişirin.
Patatesin en lezzetli ve farklı halleri
Soslu Patates Kızartması Tarifi (6 kişilik)
6-8 adet patates
Kızartmak için: Sıvıyağ
Sos için: 4 diş sarmısak
Limon suyu
Yarım demet maydanoz
PATATESLERİN kabuklarını soyup, yıkayın ve kurulayın. Parmak şeklinde kesin. Kızgın sıvıyağda kızartın. Ayrı bir yerde sos için, ince kıyılmış sarmısak, maydanoz ve limon suyunu karıştırıp, patates kızartmalarının üzerine gezdirin. Sıcak servis yapın.
Patatesin en lezzetli ve farklı halleri
Patates Beğendi Tarifi (6 kişilik)
1 kg patates
4 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
600 gram kuşbaşı kuzu eti
3-4 adet sivri biber
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı un
1 su bardağı sıcak su
Bir buçuk su bardağı süt
Bir tutam rendelenmiş muskat
100 gram rendenmiş
kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Bir çorba kaşığı tereyağını tencereye alın. Yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine eti koyup, suyunu salıp çekene kadar pişirin. İnce doğranmış sivri biberi ilave edin. Biber kavrulunca salça, limon suyu ve unu ekleyip 1 dakika daha kavurun. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyin. Tuz ve karabiber ekleyip, et yumuşayana kadar pişirin. Diğer taraftan patatesleri kabukları ile birlikte tuzlu suda iyice haşlayın. Kabuklarını soyup çatalla ezin ve bir tencereye alın. Üzerine ılık süt, rendelenmiş muskat, kalan tereyağı, tuz ve karabiber ekleyin. Boza kıvamına gelince kaşar peyniri ilave edin ve eriyince ocaktan alın. Patates beğendiyi bir servis tabağına alın. Üzerine eti ekleyip servis yapın.
Patatesin en lezzetli ve farklı halleri
Kuzu Etli Patates Tarifi (6 kişilik)
1 kg patates
2 adet sivri biber
1 adet soğan
3 diş sarmısak
Yarım kg kuşbaşı kuzu eti
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
2 su bardağı sıcak su, tuz
PATATESLERİ soyun. Büyükseler dörde bölün. Biberleri ince, soğanı yemeklik doğrayın. Sarmısakları kıyın. Patatesleri tencereye alın. Üzerine soğan, sivri biber, sarmısak ve su hariç kalan tüm malzemeyi ekleyip iyice harmanlayın. 2 su bardağı sıcak su ilave edip, ocağa koyun. 10 dakika hızlı ateşte 30 dakika kısık ateşte pişirip servis yapın.
Aşçının notu: Pişirme esnasında yemeğin suyu az gelirse sıcak su ekleyin. Fakat bu, az sulu bir yemek olduğundan fazla su koymamaya dikkat edin.
Patatesin en lezzetli ve farklı halleri
Patates Böreği Tarifi (5 kişilik)
3 adet orta boy patates
1 adet orta boy soğan
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı un
3 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber
Yarım paket kabartma tozu
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
Patatesleri soyup küp doğrayın. Soğanı rendeleyip patatesle harmanlayın. Üzerine yoğurt, yumurta, sıvıyağ, un, kabartma tozu, ince kıyılmış maydanoz ve dereotu ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip tekrar karıştırın. Düz bir fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın ve malzemeyi yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Üçgen veya kare şeklinde dilimleyip sıcak servis yapın.
Aşçının notu: Yoğurtla da servis yapabilirsiniz.
Patatesin en lezzetli ve farklı halleri
Sütlü Patates Tarifi (6 kişilik)
12 adet orta boy patates
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım paket krema
1 tatlı kaşığı renkli tane biber
1 adet taze sarmısak
3 dal taze biberiye
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
PATATESLERİ soyup yarım cm kalınlığında yuvarlak halkalar halinde doğrayın. Bir tencereye alıp üzerine süt, tereyağı, krema, tane biber ve tuz ekleyin. Ocağa oturtup yarı yarıya pişirin. Tencereden alıp bir fırın kabına dizin. Tencerenin dibinde kalan sütü üzerine gezdirin. İnce kıyılmış sarmısak ve biberiye yapraklarını ekleyin. Rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında patatesler kızarana kadar pişirip
Patatesin en lezzetli ve farklı halleri
Kereviz Saplı Zeytinyağlı Patates Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg taze patates
6-7 sap kereviz
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet soğan
1 su bardağı sıcak su
2 adet domates
Tuz
PATATESİ soyup elma dilimi şeklinde doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alıp yemeklik doğramış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine patatesi, küp doğranmış domatesi ve irice kıyılmış kerevizi ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte patatesler yarı yarıya yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu ve suyu ilave edip, patatesler tamamen yumuşayana kadar pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Patatesin en lezzetli ve farklı halleri
İrmikli Patatesli Poğaça Tarifi (15 adet)
Hamuru için:
2 çay bardağı irmik
3-4 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1 adet yumurta + 1 adet yumurtanın akı
1 paket kabartma tozu
Yarım limonun suyu
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un, tuz
İçi için:
3-4 adet haşlanmış patates
1 adet soğan
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
7-8 dal dereotu
Tuz, karabiber, kimyon
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Yarım çay bardağı süt
3 çorba kaşığı irmik
Öncelikle hamur için bir kapta irmik, yoğurt, tereyağı, 1 adet yumurta ve yumurtanın akı, kabartma tozu, limon suyu, karbonat, bir tutam tuz ve unu, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın. İç malzeme için haşlanmış patatesleri ezin. Rendelenmiş soğan, kaşar peyniri, kıyılmış dereotu, tuz, karabiber ve kimyon ekleyip, karıştırın. Hamuru avucunuzun içinde inceltin ve ortasına patatesli iç harçtan koyup, yuvarlayın. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Üzeri için yumurta sarısı ve sütü çırpın. Poğaçaların üstünü önce sütlü karışıma daha sonra irmiğe bulayın ve fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika pişirin.
Patatesin en lezzetli ve farklı halleri
Mini Kumpir Tarifi (4 kişilik)
8 adet küçük boy taze patates
1 çay bardağı konserve mısır
5-6 adet kornişon turşu
10-12 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı hardal
1 çorba kaşığı ketçap
1 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzerine:
8 adet kokteyl sosis
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
YIKANMIŞ patatesleri kabuklarıyla birlikte 15 dakika haşlayın. Suyunu süzdükten sonra üst kısmını bıçakla (+) şeklinde çizin ve tatlı kaşığıyla içini çıkarıp bir kaba alın. Bu kaba, mısır, küp doğranmış turşu, kıyılmış maydanoz, hardal, ketçap, tereyağı, kaşar peyniri, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip karıştırın. İçleri boşaltılmış patateslere bu karışımı paylaştırın. Diğer taraftan sosisleri iki ucundan (+) şeklinde kesin ve kızdırılmış sıvıyağda kızartın. Kumpirlerin üzerine 1'er adet sosis yerleştirin. En üste de kaşar peyniri serpin ve servis yapın.
Patatesin en lezzetli ve farklı halleri
Patatesli Yumurta Tarifi (6 kişilik)
8 adet yumurta
7-8 adet orta boy patates
6 adet taze soğanın yeşil kısımları
Yarım çay bardağı krema
5-6 dal dereotu
Tuz, pulbiber
Kızartmak için:
Tereyağı
PATATESLERİ soyup yarım parmak kalınlığında halkalar halinde kesin. Daha sonra bol yağda kızartın. Yağını almak için kağıt havluya çıkartın. Diğer taraftan yumurtaları bir kaba kırıp üzerine hafifçe sotelediğiniz taze soğanları, kremayı, kıyılmış dereotunu, tuz ve pulbiberi ilave edin. Bir fırın kabına kızarttığınız patatesleri üst üste kaydırarak yerleştirin. Hazırladığınız yumurtalı karışımın yarısını üzerine dökün. Bir sıra daha patates yerleştirip kalan karışımı üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yumurta katılaşana kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Sarmısaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri