Osmanlının padişah ilacı! Ölümden başka her derde derman
Demirhindi meyvesi ve 40 çeşit baharatın aynı kap içerisinde kaynatılmasıyla oluşturulan Demirhindi Şerbeti, önce yüksek ateşte daha sonra da orta ve kısık ateşte toplam 6 saat kaynatılıyor.Kaynatıldıktan sonra içine tamamen doğal bal ilave edilen şerbet, 6 saat daha kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılıyor ve ardından servis ediliyor.
Osmanlının padişah ilacı! Ölümden başka her derde derman
3 farklı aşamadan geçirilerek oldukça zahmetli bir şekilde hazırlanan ve birçok padişah tarafından şifalı olduğu gerekçesiyle tercih edilmiş. Şerbeti içerken, özellikle zencefil, tarçın, havlucan ve karanfilin tadının alınıyor.
Şerbetin yaz aylarında serinletici ve rahatlatıcı özellikleri nedeniyle tercih ediliyor.
Osmanlının padişah ilacı! Ölümden başka her derde derman
Şerbetin sağlık açısından önemli faydaları bulunuyor, “Mide ağrıları, mide ekşimesi, soğuk algınlığı, nezle, bağırsak parazitleri, ruhsal sıkıntılar, romatizma ve kas ağrılarına iyi geliyor. Kaynatılan suyu içildiğinde bağırsak solucanlarını düşürmekte faydalıdır.
Osmanlının padişah ilacı! Ölümden başka her derde derman
Ayrıca, şerbetin iştahı açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri olduğu biliniyor. Meyvesi dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir ve bağırsakları temizler. Vücudu rahatlatır.
Osmanlının padişah ilacı! Ölümden başka her derde derman
Demirhindi ağacının meyveleri yenebileceği gibi baharat olarak da kullanılır. Ayrıca, reçel ve demirhindi şerbeti yapımında kullanılır.
Osmanlının padişah ilacı! Ölümden başka her derde derman
Demirhindi şerbeti yapmak için çekirdekleri alınmış demirhindi meyveleri kaynar suda bir süre kaynatıldıktan sonra suyu süzülür. Süzülen suya bolca şeker ya da bal katılarak, bu su tekrar kaynatılır ve süzülür. Elde edilen şerbet soğutulduktan sonra keyifle içilir. İstenirse Demirhindi şerbetine çeşitli baharatlar da katılabilir.
Osmanlının padişah ilacı! Ölümden başka her derde derman
Yaprakları bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur.. Susuzluğu giderir ve serinlik verir. Vücudu rahatlatır.
Osmanlının padişah ilacı! Ölümden başka her derde derman
Osmanlı Mutfağı'nda oldukça yaygın olarak kullanılmıştır. Meyvesi dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir ve bağırsakları temizler.